Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

75% D-pantenol w roztworze wodnym

Substancje czynne
10.9
PLN
75% D-pantenol w roztworze wodnym
75% D-pantenol w roztworze wodnym 10 4.38836
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 10,90 zł
Cena netto: 8,86 zł
szt.

INCI Panthenol, Water

EINECS 201-327-3
 

Wygląd

Bezbarwna, lepka, przezroczysta ciecz.

D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. 
D-pantenol stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco -przyspiesza podział komórkowy komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, jest korzystny również dla skóry poparzonej. Krem zawierający w swym składzie D-pantenol łatwiej się rozprowadza. 
D-pantenol odgrywa ważną rolę w pielęgnacji włosów, bowiem jest wchłaniany przez Włosy przez co nabierają połysku, są gładsze i zdrowsze. D-pantenol również ma zastosowanie w preparatach do pielęgnacji paznokci.
Stosowany też w preparatach do opalania i po opalaniu. D-pantenol podczas opalania się przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika-melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry-zaczerwienienie, łuszczenie się skóry.

Prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne (może gromadzić wodę) powoduje nawilżanie skóry. Dzięki temu skóra jest miękka i jędrna. D-Panthenol nie jest konserwowany i nie powoduje alergii, nie jest toksyczny, nie podrażnia skóry. 
 

Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym; nierozpuszczalny w tłuszczach.

Stężenie w kosmetykach
Balsamy i kremy 1-5%
Odżywki do włosów 0.25-1%
Szampony 0.5-1%

Przykładowe receptury:


Przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (10)

angeeel88
11 sierpnia 2012

Używam głównie do maseczek. Bardzo ładnie nawilża moją skórę twarzy nie zapychając jej, łagodzi podrażnienia, szybciej goją się drobne ranki. Gdyby tylko pantenol tak się nie kleił, byłby wręcz idealny do samo robionych serów czy eliksirów.


nardash
16 lutego 2013

Nie zastąpiony. Używam go do toników, żeli hialuronowych, do kremów. Całkowita podstawa.


Katarzyna K.
31 maja 2013

Niezbędny do wszystkiego żadna moja formulacja nie może się bez niego obyć. Bardzo fajnie łagodzi i przyspiesza gojenie małych ranek.


Jola
13 lipca 2014

konieczny. obecny w prawie każdej recepturze. nawilża i goi.


Patrycja Puro
17 sierpnia 2014

Do wszystkiego- wlosy, twarz. Dodaje do kremu na noc- swietnie uspokaja skore wrazliwa, przyspiesza gojenie.


Milena Grygier
15 września 2014

Produkt bardzo dobrze się sprawdza na skórze mojego narzeczonego. Jest bardzo zadowolony z wody po goleniu z jego dodatkiem. Skóra po nim jest nawilżona i nie występują na niej podrażnienia. Do tego produkt jest naprawdę wydajny - oczywiście jeżeli nie przekracza się zalecanego stężenia.


Paula Maria Jaroszewska
24 kwietnia 2015

Kilka kropel do odżywki i włosy się lepiej kręcą, kila kropel do kremu i skóra lepiej nawilżona, do tego szybciej goją się małe ranki. Świetny produkt.


Aleksandra N.
11 marca 2016

Zwany “witaminą urody” i “królową witamin pięknej skóry” - cóż więcej można powiedzieć?


Joanna Kocięda
29 czerwca 2016

Cudowny jeśli chodzi o cerę trądzikową. Reguluje procesy rogowacenia co znacznie poprawia stan cery. Znacznie łagodzi stany zapalne i zwiększa absorbcję kosmetyków po przez uwodnienie nie tylko warstwy rogowej. Mój narzeczony docenił go jako preparat po goleniu (zapobiaga zapaleniu mieszków włosowych). W połączeniu z sokiem z aloesu na włosy-zbawienny.


X
18 marca 2017

Dobrze nawilża i łagodzi podrażnienia.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl