Balsam wyszczuplający, dzięki zawartości kofeiny oraz liposomów antycellulitowych i alg ułatwia zwalczanie cellulitu.
Balsam antycellulitowy
Składniki dla porcji 200 g | |
---|---|
Faza A - olejowa - 20%
|
|
7.5% Oleju ze słod. mig.
|
39 ml |
1.5% emulgatora GSC
|
3 g - łyżeczka 5 ml |
2 g - łyżeczka 5 ml | |
Faza B - wodna - 72%
|
|
20 ml | |
7% kofeina | 14 g - 5.5 łyżeczki 5 ml |
3% D-pantenol 75% | 5 ml |
5% mikronizowanych alg | 10 g - 3 łyżeczki 5 ml |
47% woda | 95 ml |
Faza C - dodatki - 8% | |
do 40 kropli | |
2 ml |
|
14 ml |
Sposób wykonania.
Składniki fazy olejowej rozpuszczamy w zlewce w gorącej łaźni wodnej. W naczyniu o pojemności co najmniej 500 ml ogrzewamy składniki fazy wodnej (fazę wodną należy zmieszać używając miksera). Gdy faza wodna osiągnie temperaturę 65-70°C i faza olejowa będzie już stopiona wlewamy fazę A do fazy B przy intensywnym mieszaniu mikserem (kuchennym). Mieszamy tak długo aż mieszanina zgęstnieje (co nastąpi wraz z ochłodzeniem do około 40-45°C). Dodajemy składniki fazy C - liposomy, konserwant oraz olejek eteryczny.
Produkt jest gotowy do stosowania - jego trwałośc wynosi przynajmniej 6 miesięcy.
Do każdego kremu odmierzanego łyżeczkami polecamy dodawanie do schłodzonego kosmetyku odrobinę gumy ksantanowej, która świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy).
Balsam najlepiej stosować na rozgrzane ciało (po kąpieli, po masażu ostrą rękawicą) lub po peelingu. Masaż lub peeling poprawia przeniaknie skłądników czynnych w głąb skóry. Zamiast D-pantenolu 75% można użyć D-pantenol 50% w glikolu propylenowym, który także ułatwia przenikanie.