Najcenniejsze naturalne oleje są wrażliwe na podgrzewanie więc nie można z nich otrzymać kremów tradycyjną metodą na gorąco bez utraty ich cennych właściwości. Żeby temu zapobiec proponujemy następującą recepturę.
Przykładowy krem nawilżający (typu o/w) - metoda na zimno
Faza olejowa - 20% - składa się z wybranych olei, składników aktywnych rozpuszczalnych w olejach, emulgatora typu o/w czyli GSC
Faza wodna - 80% - woda destylowana lub hydrolat z dodatkiem składników aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.
A– faza olejowa (20%)
Oleje naturalne - 15%
Frakcjonowany olej kokosowy - 3%
Brakuje 2% - GSC w przypadku kremów otrzymywanych na zimno jest dodawany w fazie wodnej
B– faza wodna (80%)
Gliceryna - 2%
D-pantenol 75% - 2%
Alantoina - 0,5%
Woda lub hydrolat - 75,5%
Emulgator GSC - 2%
C – faza olejki eteryczne, kompozycje zapachowe, zagęszczacze
Guma ksantanowa - 0.5%
Podgrzać w zlewce fazę wodną (około 70-80°C) następnie dodać emulgator . Schłodzić ciąge mieszając - nalepiej wstawić do garnka z zimna wodą. Przestać mieszać jak się już ochłodzi do temperatury pokojowej i dodać fazy olejowej. Zmiksować. Po uzyskaniu jednolitego mleczka dodać gume ksantanową i inne dodatki z fazy C. Tak jak każdy krem bez konserwantów przechowywac w lodówce do dwóch tygodni.
-
Bezolejowa pianka - 2% BHA -
Bezolejowa pianka 2% BHA + HA + gliceryna
-
Delikatny uspokajający krem na noc
-
Odżywczy krem z mikronizowanymi algami