Kremy na emulgatorze GSC

Najcenniejsze naturalne oleje są wrażliwe na podgrzewanie więc nie można z nich otrzymać kremów tradycyjną metodą na gorąco bez utraty ich cennych właściwości. Żeby temu zapobiec proponujemy następującą recepturę. 
  
Przykładowy krem nawilżający (typu o/w) - metoda na zimno


Faza olejowa - 20% - składa się z wybranych olei, składników aktywnych rozpuszczalnych w olejach, emulgatora typu o/w czyli GSC

Faza wodna - 80% - woda destylowana lub hydrolat z dodatkiem składników aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.

 

A– faza olejowa (20%)
Oleje naturalne - 15%

Frakcjonowany olej kokosowy 3%

Kropla witaminy E

Brakuje 2% - GSC  w przypadku kremów otrzymywanych na zimno jest dodawany w fazie wodnej

 

B– faza wodna (80%)
Gliceryna - 2%

D-pantenol 75% - 2%

Alantoina - 0,5%

Woda lub hydrolat - 75,5%

Emulgator GSC - 2% 

 

C – faza olejki eteryczne, kompozycje zapachowe, zagęszczacze

Guma ksantanowa - 0.5% 

 

Podgrzać w zlewce fazę wodną (około 70-80°C) następnie dodać emulgator . Schłodzić ciąge mieszając - nalepiej wstawić do garnka z zimna wodą. Przestać mieszać jak się już ochłodzi do temperatury pokojowej i dodać fazy olejowej. Zmiksować. Po uzyskaniu jednolitego mleczka dodać gume ksantanową i inne dodatki z fazy C. Tak jak każdy krem bez konserwantów przechowywac w lodówce do dwóch tygodni.

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium