Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

W tej kategorii przedstawaimy Państwu związki aktywne jakości farmaceutycznej.

Substancje czynne

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
75% D-pantenol w roztworze wodnym
Cena: 10,90 zł
75% D-pantenol w roztworze wodnym

Dexpantenol - jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia.  D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. 

INCI Panthenol, Water

Alantoina
Cena: 5,90 zł
Alantoina

Alantoina jest pochodną mocznika. Działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Poleca się ją także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.

INCI Allantoin

Alfa-bisabolol
Cena: 9,40 zł
Alfa-bisabolol

Oferowany α-bisabolol jest naturalnym składnikiem ekstraktu z rumianku rzymskiego. Bisabolol jest główną substancją czynną w kwiecie rumianku rzymskiego odpowiedzialną za działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodzące podrażnienia. Składnik ten jest polecany do stosowania w kosmetykach przeznaczonych dla niemowląt, osób o cerze wrażliwej, alergicznej, łuszczycy. 

INCI Bisabolol

AQUA-TOUCH
Cena: 7,90 zł
AQUA-TOUCH

Aqua-Touch to produkt złożony z estrów poliglicerolu oraz zawierający sól PCA (sól sodową kwasu piroglutaminowego – występuje jako jeden ze składników  NMF – naturalnego czynnika nawilżającego skórę). Naturalna alternatywa dla silikonów. Produkt rewelacyjnie sprawdza się w kosmetykach do pielegniacji twarzy, ciała, ust, włosów i rzęs. 

INCI: Polyglyceryl – 3 PCA

Arbutyna
Cena: 8,80 zł
Arbutyna

Arbutyna jest głównym składnikiem aktywnym zawartym w Mącznicy lekarskiej (Arctostaphylos uva ursi), działa rozjaśniająco na skórę poprzez inhibicję enzymu tyrozynazy melanosomów. Pod wzgledem chemicznym jest to glukozyd hydrochinonu.

INCI: Arbutin

Azeloglicyna
Cena: 8,50 zł
Azeloglicyna

Azeloglicyna posiada wielokierunkowe działanie, które może być wykorzystywane w zwalczaniu różnych dysfukcji skórnych. Pochodna kwasu azelainowego stosowana jest przy: rozjaśnieniu przebarwień, w kosmetykach o działaniu przeciwtrądzikowym.  Zaletą kwasu azelainowego jest możliwość stosowania w przypadku trądziku różowatego.   

INCI Potassium Azeloyl Diglycinate

Bioferment z Aceroli
Cena: 9,87 zł
Bioferment z Aceroli

Acerola, znana również pod nazwą wiśni z Barbados, wiśni antylskiej (Barbados Cherries, Wild Crype Myrtles), jest owocem o wyjątkowo dużej zawartości witaminy C, zawiera jej ponad 60-krotnie więcej niż owoc pomarańczy. Produkt biofermentacji przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) owocu aceroli znajduje zastosowanie w kosmetykach o działaniu anty-aging. Bioferment rozjaśnia skórę, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, nawilżajaco, wygładzająco. Surowiec polecany jest także do zastosowania w kosmetykach do pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. 

INCI Lacobacillus / Acerola Cherry Ferment

Biosiarka
Cena: 4,50 zł
Biosiarka

Siarka stosowana jest w produktach do pielęgnacji cery trądzikowej (zarówno przy trądziku pospolitym jak i różowatym), do regulacji pracy gruczołów łojowych, do pielęgnacji włosów o skłonnościach do przetłuszczania się i do włosów z łupieżem. Siarka rozmiękcza zrogowaciały naskórek (rozpuszcza się w płynie tkankowym i następnie reaguje z keratyną rozpuszczając ją), działa bakterio i grzybobójczo. 

INCI Sulfur, Agar, Acacia Senegal Gum  

 

DEO ZR adsorbent zapachów
Cena: 5,90 zł
DEO ZR adsorbent zapachów

DEO ZR - pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów do zastosowań kosmetycznych. Substancja dezodorująca o wysokiej skuteczności na bazie soli cynkowej kwasu rycynolowego. Polecana do zastosowań w recepturach dezodoryzujących typu emulsyjnego. 

INCI Zinc Ricinoleate

Dipalmitynian kwasu kojowego
Cena: 5,90 zł
Dipalmitynian kwasu kojowego

Ester palmitynowy kwasu kojowego - kwas kojowy jest inhibitorem tyrozynazy (uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny), pochodzącym z różnych rodzajów grzybów, takich jak Aspergillus i Penicillum. Stosuje się go także w produkcji żywności, aby zapobiec ciemnieniu żywności. Jest powszechnie używany w Azji jako czynnik rozjaśniający skórę.

Ester palmitynowy kwasu kojowego w odróżnieniu od kwasu kojowego jest postacią rozpuszczalną w tłuszczach. 

INCI: Koijc Acid Dipalmitate

 

Ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutyna
Cena: 6,90 zł
Ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutyna

Perełkowiec japoński jest uważany za jedno z podstawowych ziół w medycynie chińskiej. Jest miododajną rośliną. Jego kwiaty i owoce zawierają blisko 30% flawonoidów, głównie rutynę. W medycynie ludowej jest używany głównie do sporządzania nalewek i odwarów, które mają za zadanie wzmacniać naczynia krwionośne. Oferowany przez nas ekstrakt sporządzono z kwiatów i pąków perełkowca japońskiego. Jest zatężony 12-krotnie. Zawiera do 20% hydroksyetylowych pochodnych rutyny, które są lepiej rozpuszczalne i przyswajalne niż rutyna. Do ich grupy należy trokserutyna. Oprócz bogactwa rutyny zawiera soforykozyd, sorabielazyd, glikozydy, olejki eteryczne.

INCI Sophora Japonica Extract Troxerutin

Ekstrakt z winnika (dihydromirycetyna)
Cena: 5,90 zł
Ekstrakt z winnika (dihydromirycetyna)

Standaryzowany ekstrakt z winnika Ampelopsis grossedentata. Surowiec zawiera powyżej 98% dihydromirycetyny (ampelopsyny) - flawonoidu hamującego wzrost włosów. Regularne i długotrwałe stosowanie pozwala zmniejszyć ilość rosnących włosów oraz je osłabić. 

INCI Ampelopsis Grossedentata Extract

Fitoskin
Cena: 11,90 zł
Fitoskin

Fitoskin to biomimetyczny składnik aktywny pochodzenia naturalnego. Zawiera glukopolimery otrzymane z galaktomannanów z drzewa Tara i galaktanów siarczanowych z czerwonej algi. Dzięki przenikającej się nawzajem sieci naturalnych biopolimerów, tworzy na skórze cienki, nieokluzyjny, elastyczny film ochronny, przypominający „drugą skórę”. Naśladuje jej właściwości. Ponadto wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, liftingujące.

INCI Kappaphycus Alvarezii Extract, Caesalpinia Spinosa Extract

Glukozyd ketonu malinowego
Cena: 7,20 zł
Glukozyd ketonu malinowego

Glukozyd ketonu malinowego jest czynnikiem rozjaśniającym, skuteczniejszym w działaniu niż arbutyna. Badana naukowe dowodzą, że skutecznie obniża poziom tlenku azotu w organizmie, a także hamuje melanogenezę – tworzenie pigmentów w skórze. Ze względu na podobieństwo budowy do kapsaicyny polecany jest także do stosowania w produktach antycellulitowych i ujędrniających. 

INCI:Raspberry Ketone Glucoside 

 

Karagenian - silikon roślinny
Cena: 7,50 zł
Karagenian - silikon roślinny

Ekstrakt z alg - krasnorostu Chrząstnicy kędzierzawej  Chondrus Crispus zawierający karagenian oraz sole mineralne. Surowiec zastosowany w kosmetykach działa nawilżająco (zmniejsza transepidermalną utratę wody, tworzy polisacharydowy film na powierzchni skóry), wygładza ją, ułatwia jej regenerowanie. Ekstrakt znajduje także zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów.

INCI Aqua/Water - Chondrus Crispus (Carrageenan) extract

Koenzym Q10
Cena: 8,90 zł
Koenzym Q10

Koenzym Q10 Ubiquinone - "eliksir młodości" - naturalny składnik skóry. Ubichinion powstrzymuje utratę kwasu hialuronowego, opóźnia objawy starzenia się skóry. Koenzym Q10 powoduje wzrost stężenia glikozaminoglikanu oraz przyśpiesza podziały komórkowe. Ubichinion chroni też przed rozpadem kolagenu wywołanym przez UVA. Miejscowo podany ubichinion łatwo penetruje warstwę rogową naskórka wnikając do głębszych warstw skóry.

INCI Ubiquinone

Kofeina farmaceutyczna
Cena: 5,90 zł
Kofeina farmaceutyczna

Alkaloid naturalnie występujący w nasionach kawy, liściach herbaty, nasionach guarany (występuje u prawie 60 rodzajów roślin) ma doskonałe właściwości drenujące - pobudza mikrokrążenie skórne. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, zmniejsza obrzęki. Kofeina z powodzeniem używana jest w kosmetykach dla suchej i wrażliwej skóry. Badania wskazują, że zastosowanie kofeiny w kosmetykach do pielęgnacji włosów zmniejsza i spowalnia łysienie męskie.

INCI Caffeine  

 

Komórki macierzyste z jeżówki wąskolistnej
Cena: 5,50 zł
Komórki macierzyste z jeżówki wąskolistnej

Oferowany surowiec powstał na bazie jeżówki Echinacea Angustifolia, której komórki macierzyste wyprodukowane w warunkach in vivo zawierają substancje aktywne, mają działanie antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. Echinacea pomaga zwalczać stany zapalne i infekcje. Wzmacnia wygładzające, nawilżające i ochronne właściwości kremów i emulsji. Zawarte w produkcie fitosterole, aminokwasy i polisacharydy nawilżają, chronią i odżywiają skórę. Komórki macierzyste z jeżówki wąskolistnej stymulują produkcję nowych włókien kolagenowych w komórkach skóry – fibroblastach, dzięki czemu znacząco poprawia się elastyczność skóry.

INCIGlycerin, Aqua, Hydrolyzed Glycosaminoglycans, Echinacea Angustifolia meristem cell culture
Kompozycja Witaminowa All-in-one
Cena: 7,20 zł
Kompozycja Witaminowa All-in-one

Gotowa kompozycja, łatwa do zastosowania. Optymalne połączenie aktywnych składników  witamina E, witamina C,witamina B3, witamina B5, witamina B6. Bez konserwantów. Pomaga chronić i dotlenić skórę, zapewnia dodatkowy efekt zmiękczający i nawilżający, stymuluje wzrost komórkowy i regenerację tkanki, zapobiega stanom zapalnym skóry i wspomaga odbudowę uszkodzonej tkanki, zapewnia delikatne działanie przeciwbakteryjne. Przy każdym aktywnym składniku podana jest orientacyjna zawartość witaminy w kompozycji. Nie możemy podać dokładnego składu gdyż jest zastrzeżony.

 

Kwas alfa-liponowy
Cena: 11,70 zł
Kwas alfa-liponowy

Kwas α-liponowy jest bardzo silnym antyoksydantem, około sto razy silniejszym niż kwas askorbinowy - witamina C. Skutecznie chroni przed wpływem promieniowania UV i przed działaniem wolnych rodników tlenowych, rozjaśnia skórę, działa przeciwzapalnie oraz przeciwzmarszczkowo. Ze względu na swoją budowę bardzo łatwo przenika do wnętrza skóry. Kwas α-liponowy znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji cery dojrzałej, cery trądzikowej, dla osób narażonych na działanie promieniowania UV. 

INCI Alpha Lipoic Acid 

Kwas askorbinowy - Witamina C
Cena: 4,90 zł
Kwas askorbinowy - Witamina C

Podstawowa, biologicznie czynna postać witaminy C - kwas askorbinowy.  Witamina C stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę, i wpływa na spłycenie zmarszczek. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych. 

INCI Ascorbic Acid 

 

Kwas azelainowy
Cena: 8,70 zł
Kwas azelainowy

Kwas azelainowy posiada wielokierunkowe działanie, które może być wykorzystywane w zwalczaniu różnych dysfukcji skórnych. Kwas azelainowy stosowany jest przy: rozjaśnieniu przebarwień, w kosmetykach o działaniu przeciwtrądzikowym, regulacjacych procesy keratynizacji. Zaletą kwasu azelainowego jest możliwość stosowania w przypadku trądziku różowatego.   

INCI Azelaic Acid

Kwas ferulowy
Cena: 9,50 zł
Kwas ferulowy

Kwas ferulowy jest naturalnym składnikiem wielu roślin, znajduje się np. w nasionach kawy, ryżu, pszenicy, owsa. Nazwa pochodzi od kopru olbrzymiego - Ferula communis. Kwas ferulowy jest odpowiedzialny za eliminowanie wolnych rodników, chroni komórkę przed wpływem aktywnych form tlenowych, przeciwdziała starzeniu się komórek na skutek uszkodzenia przez rodniki. Znajduje zastosowanie w kosmetykach anty-aging i chroniących przed działaniem promieniowania UV.

INCI Ferulic Acid

Kwas Fitowy
Cena: 16,90 zł
Kwas Fitowy

Kwas fitowy stosuje się jako składnik kosmetyków, przeznaczonych do cery suchej, wrażliwej, z przebarwieniami, rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, cienkiej, także do ciała. Zazwyczaj używa się go jako składnik toników, serum, kremów, balsamów. Doskonale sprawdza się jako składnik serum z witaminą C ze względu na właściwości chelatujące i synergię działania. Stosuje się go jako dodatek do preparatów z kwasami AHA/BHA. Zwiększa przenikanie składników aktywnych.

INCI Phytic Acid

 

Kwas foliowy
Cena: 4,95 zł
Kwas foliowy

Kwas foliowy (folacyna, witamina B9) - witamina niezbędna do prawidłowego podziału komórkowego, bierze udział w syntezie DNA, jej niedobór w organizmie powoduje zahamowanie wzrostu tkanek. Od wielu lat stosowana jest jej suplemantacja w czasie ciąży, tak by zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Folacyna wpływa także na prawidłową regenerację skóry i w związku z tym polecana jest w kosmetykach dla cery dojrzałej, narażonej na stresujące warunki środowiskowe (promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza).

INCI Folic Acid

Kwas kojowy
Cena: 5,90 zł
Kwas kojowy

Kwas kojowy jest inhibitorem tyrozynazy (uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny), pochodzącym z różnych rodzajów grzybów, takich jak Aspergillus iPenicillum. Stosuje się go także w produkcji żywności, aby zapobiec ciemnieniu żywności. Jest powszechnie używany w Azji jako czynnik rozjaśniający skórę. 

INCI: Kojic Acid

 

L-cysteina
Cena: 5,90 zł
L-cysteina

Naturalny aminokwas siarkowy w postaci wolnej zasady. Główny składnik keratyny - białka budującego włosy, paznokcie i skórę. Cysteina zastosowana w produktach do pielęgnacji włosów wzmacnia je, pogrubia, wbudowuje się w uszkodzone miejsca. W kosmetykach do pielęgnacji skóry - wykazuje działanie nawilżające i ochronne (przeciwutleniające oraz chroniące przed skutkami promieniowania UV) a także działa przeciwzapalnie.  Niedobory cysteiny prowadzą do łamliwości, kruchości włosów i paznokci, rozdwajania włosów oraz zaburzeń keratynizacji.  

INCI Cysteine

Lipoglicyna
Cena: 6,90 zł
Lipoglicyna

Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen. Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

INCI Capryloyl glycine 
 

 

Mleczko pszczele
Cena: 3,90 zł
Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest płynną wydzieliną produkowaną przez pszczoły robotnice, którą karmione są młode larwy pszczół podczas ich pierwszych dni życia oraz królowa przez całe życie. Mleczko pszczele wydzielane jest z gruczołów znajdujących się na głowach pszczół. Jest ono syntetyzowane z pyłku kwiatkowego, wody i miodu, zmieszane ze śliną, hormonami i witaminami. Mleczko pszczele jest produktem w całości produkowanym przez pszczoły. Oferowane przez nas surowiec jest ekstraktem z mleczka pszczelego zawieszonym w glicerynie łatwy w dozowaniu oraz trwały.

INCI: Glycerin,  Royal Jelly

 

Niezmydlalna frakcja oleju sojowego
Cena: 8,96 zł
Niezmydlalna frakcja oleju sojowego

Niezmydlalna frakcja oleju sojowego to kompleks składników nieulegających hydrolizie zasadowej (w odróżnieniu od glicerydów i wosków). Mieszanina zawiera lipidy odpowiadające za nawilżenie, uelastycznienie i natłuszczenie skóry. Składnikami tego kompleksu są fitosterole, węglowodory i witaminy A, D, E i K. Surowiec polecany jest także do pielęgnacji cery osób posiadających nadmiernie przetłuszczającą się skórę - bardzo łatwo się wchłania. Może być stosowany bezpośrednio (do 95%) na skórę.   

INCI Glycine Soja (Soybean) Oil Unsaponifiables; Glycine Soja (Soybean) Oil

Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl