
Krem przeznaczony do wszystkich typów cery.
Receptura dla 50 g kremu.
Emulgator z pestek moreli | 10% | 5 g | 2.5 płaskiej łyżeczki 5 ml |
oleje zimnotłoczone | 20% | 10 g | 11 ml |
sok z aloesu | 20 % | 10 g | 10 ml |
D-pantenol 75% | 5% | 2.5 g | 2 ml |
hydromanil | 5% | 2.5 g | 2.2 ml |
Kwas hialuronowy 1% | 10% | 5 g | 5 ml |
FEOG opcjonalnie | 1% | 0,5 g | 0,5 ml |
woda | 29 % | 14.5 g | 14.5 ml |
Sposób wykonania
W zlewce 100 ml umieszczamy wodę oraz sok z aloesu, podgrzewamy do około 70-75ºC, dodajemy emulgator, mieszamy aż do uzyskania jednorodnej emulsji. Nastepnie dodajemy wybrane oleje, mieszamy. Po schłodzeniu kremu dodajemy pozostałe składniki hydromanil, D-pantenol, kwas hialuronowy, FEOG (opcjonalnie).
Krem po daniu konserwantu można przechowywać poza lodówką. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed wpływem światła.