Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kwasy AHA należą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie. Ponieważ wierzchnia warstwa skóry pokryta jest warstwą sebum kwasy AHA nie mają zdolności do przenikania przez nią w głąb. Działają powierzchniowo, nie docierają i nie oczyszczają porów skóry. Preparaty AHA o stężeniu od 5 do 20% (wyższe stężenia powinny być stosowane w gabinetach kosmetycznych) są polecane dla osób którym naskórek rogowacieje szybciej, dla osób ze skórą zgrubiałą oraz zniszczoną opalaniem, paleniem. Do cery tłustej skłonnej do wyprysków polecane są kwasy BHA albo wyższe stężenia kwasów AHA ponad 20%.

Aby kwasy AHA, mogły skutecznie działać trzeba użyć je w odpowiednim stężeniu oraz przy odpowiednim pH kosmetyku. Kwasy AHA najskuteczniej złuszczają warstwę rogową gdy są zastosowane w stężeniu 5% i wyższym. Optymalna wartość pH to 3 - 4,5.  

Jeżeli nasz kosmetyk nie będzie wystarczająco kwaśny a stężenie kwasów będzie mniejsze to, co prawda, nie uzyskamy efektu złuszczania i regulacji procesu rogowacenia naskórka, ale za to nasz kosmetyk będzie wspaniale nawilżał naszą skórę - kwasy AHA charakteryzują się dobrymi właściwościami nawilżającymi.

Kwasy AHA w kosmetykach

- zmniejszają suchość skóry przez wpływ na zwiększenie syntezy ceramidów w naskórku
- poprawiają stan skóry skłonnej do występowania zmarszczek 
- stosowane jako peeling chemiczny (w warunkach domowych w stężeniu do 20%) - przy trądziku, rogowaceniu, przebarwień, płytkich bliznach 
- stosowane systematycznie regulują proces rogowacenia naskórka
- kwasy AHA stosowane w wyższych stężeniach wpływają na syntezę włókien kolagenu i elastyny
- rozjaśniają skórę szarą, zniszczoną i zmęczoną

Jak stosować kosmetyki z kwasami AHA?

- w warunkach domowych nie polecamy stosować wyższych stężeń niż 20%
- do codziennego stosowania nie powinno się przekraczać 10% stężenia - najlepiej 5-8%
- jeżeli kwasy AHA stosujemy regularnie to po kilku miesiącach przestają tak skutecznie działać jak na początku kuracji dlatego po 5 - 6 miesiącach regularnego stosowania dobrze jest zrobić kilka miesięcy przerwy (3-4 miesiące) a potem znowu powrócić do stosowania kosmetyków z kwasami AHA.

Normalną reakcją skóry na działanie kwasów AHA jest lekkie szczypanie, które mija po kilku minutach oraz łuszczenie się naskórka, zwłaszcza na początku stosowania kosmetyków z kwasami. Aby zapobiec nadmiernemu złuszczaniu należy zmniejszyć zawartość procentową kwasu AHA w produkcie, albo stosować co 2-3 dni. Wszystko zależy od indywidualnych reakcji skóry. Osoby które nie czują żadnego dyskomfortu podczas aplikacji preparatów z kwasami nie powinny się obawiać, że preparaty te nie działają. Nie trzeba też sięgać po wyższe stężenia. Kwasy działają tylko bez powodowania podrażnienia skóry.

Jeżeli przy niskich stężeniach kwasów AHA (poniżej 5%) odczuwamy silne, narastające pieczenie - preparaty takie należy odstawić.

Kwasy AHA

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Kwas Glikolowy 70%
Cena: 11,99 zł
Kwas Glikolowy 70%

Ma najmniejszy rozmiar cząsteczek spośród wszystkich kwasów AHA i w związku z tym jest najlepiej absorbowany przez skórę i najskuteczniej działa. Poprawia kondycje skóry. Skóra sucha i szorstka staje się lepiej nawilżona, bardziej miękka oraz poprawia się jej koloryt. Tłusta z rozszerzonymi porami, często także z bliznami potrądzikowymi nabiera delikatności, spłycają się blizny. Od zastosowania odpowiedniego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. 

INCI Glicolic Acid

Kwas jabłkowy
Cena: 4,57 zł
Kwas jabłkowy

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) - kwas naturalnie występujący w wielu owocach (np. niedojrzałych jabłkach) stosowany w peelingach i kosmetykach z kwasami AHA. W niskich stężeniach (do 5%) działa nawilżająco, rozjaśniająco. W wyższych stężeniach działa peelingująco, zmiękcza zrogowaciały naskórek.

INCI Malic Acid

Kwas L-mlekowy 80%
Cena: 7,97 zł
Kwas L-mlekowy 80%

Kwas alfahydroksypropionowy, kwas AHA

INCI Lactic Acid

Kwas Migdałowy
Cena: 7,50 zł
Kwas Migdałowy

Kwas alfahydroksyfenylooctowy otrzymywany z gorzkich migdałów. Poprawia kondycje skóry. Skóra sucha i szorstka staje się lepiej nawilżona, bardziej miękka poprawia się jej koloryt. Tłusta z rozszerzonymi porami, często także z bliznami potrądzikowymi nabiera delikatności, spłycają się blizny.

 

INCI Mandelic Acid

 

Kwas szikimowy
Cena: 12,90 zł
Kwas szikimowy

Kwas szikimowy jest cenionym składnikiem kosmetyków dla cery problematycznej, trądzikowej, tłustej ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwtrądzikowe i przeciwgrzybiczne. Hamuje rozwój bakterii, powodującej trądzik – Propionibacterium acnes. Reguluje wydzielanie sebum. Jest pomocny przy odblokowywaniu zaczopowanych ujść gruczołów łojowych, dzięki czemu liczba wyprysków zostaje zredukowana. W przypadku suchej skóry jego pozytywne działanie polega na nawilżeniu. Dzięki temu skóra staje się gładsza, bardziej jędrna i elastyczna. Działa złuszczająco, dlatego sprawdza się w przypadku zgrubiałej skóry, z przebarwieniami, zniszczonej opalaniem.

INCI Shikimic Acid

 

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl