Przykładowy krem nawilżający (typu o/w) - metoda na zimno
Faza olejowa - 20% - składa się z wybranych olei, składników aktywnych rozpuszczalnych w olejach, emulgatora typu o/w czyli SLP
Faza wodna - 80% - woda destylowana lub hydrolat z dodatkiem składników aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.
A– faza olejowa (20%)
Oleje naturalne - 14%
Frakcjonowany olej kokosowy - 4%
SLP - 2%
B– faza wodna (80%)
Mocznik - 5%
D-pantenol 75% - 5%
Woda lub hydrolat - 70%
C – olejki eteryczne, kompozycje zapachowe, zagęszczacze
Guma ksantanowa - 0.5%
Przygotować fazę A i B w odzielnych zlewkach. Do fazy wodnej dodać fazę olejową (bez mieszania), poczekac aż sie rozdzielą i dopiero wtedy rozpocząć mieszanie. Po kilku minutach dodać gumę ksantanową i inne składniki fazy C. Krem jest gotowy po kilku minutach, ilość gumy ksantanowej można zwiększać i zmniejszać w zależności od pożądanej przez nas lepkości produktu. Należy pamiętać o tym, że guma ksantanowa zwieksza lepkośc z upływem czasu, tzn w ciągu kilku minut od dodania gumy krem robi się coraz bardziej lepki - "gęsty". Tak jak każdy krem bez konserwantów przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.