
Kremy lanolinowe przeznaczone sa dla osób o cerze suchej i bardzo suchej z zaburzeniami produkcji sebum. Doskonale sprawdzają się przy suchych i szorstkich dłoniach i piętach. Polecamy stosowanie wosku pszczelego zamiast Candelilla. Otrzymane kremy będą miały przyjemnijeszą konsystencję, wosk Candelilla pozostawmy w produktach do pielęgnacji ust (nabłuszczanie) lub w produktach dla osób uczulownych na wosk pszczeli. Wosku Candelilla używamy w ilości 1/2 wosku pszczelego
Sposób otrzymania - dokładnie jak w Krok Po Kroku.
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Ogólny przepis na krem lanolinowy
Składniki fazy A (olejowej) - około 60%
8-10% lanoliny
10-12% g wosku pszczelego (lub 5-6% wosku i 5-6% masła)
40 g oleju (lub 35% oleju i 5% w fazie C)
Składniki fazy B (wodnej) około 40% Jeżeli dodajemy składniki rozpuszczalne w wodzie to odejmujemy je od ilości potrzebnej wody dotyczy to także fazy C np.
6% gliceryny
5% D-pantenolu
29% woda lub hydrolat
lub
6% gliceryny
5% D-pantenolu
24% woda lub hydrolat
5% w fazie C
Składniki fazy C wrażliwe na podgrzewanie do 10%
- rozpuszczalne w wodzie - 5%
- rozpuszczalne w olejach - 5%
Powyższe składniki dodajemy jak krem się już trochę ochłodzi, intensywnie mieszając.
Krem lanolinowy z wyciągiem z dziurawca
Składniki fazy A (olejowej)
9 g lanoliny (2 łyżeczki)
12 g wosku pszczelego (6 łyżeczek)
40 g wyciągu z dziurawca (43 ml )
Składniki fazy B (wodnej)
6,4 g gliceryny (1 łyżeczka)
33,5 ml wody
Krem lanolinowy z olejem jojoba i masłem shea
Składniki fazy A (olejowej)
9 g lanoliny (2 łyżeczki)
6 g wosku pszczelego (3 łyżeczki)
7 g masła shea (2 łyżeczki)
40g oleju jojoba (44 ml)
Składniki fazy B (wodnej)
3 g D-pantenolu 75% - 60 kropli
3,2 g gliceryny (1/2 łyżeczki)
34 ml wody
Mazidło na suchą popękaną skórę.
Dla skóry trudno gojącej się potrzebującej regeneracji,
przyspiesza gojenie się ran, nawilża i zmniejsza szorstkość skóry, reguluje wzrost i funkcje tkanki nabłonkowej, odżywia, natłuszcza i regeneruje naskórek.
Składniki fazy A (olejowej)
9 g lanoliny (2 łyżeczki)
6 g wosku pszczelego (3 łyżeczki)
10,5 g masła shea (3 łyżeczki)
4,5 g maceratu z marchewki (1 łyżeczka)
42 g maceratu z nagietka (46ml)
Składniki fazy B (wodnej)
3 g D-pantenolu 75% - 60 kropli
3,5 g mocznik (1 łyżeczka)
34 ml wody