Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
A - Faza olejowa (20%) | |
---|---|
2.5 g SLP
|
1/2 łyżeczki |
10 ml oleju z pestek sliwki
|
2 łyżeczki |
5 ml oleju z pestek malin
|
1 łyżeczka |
B - Faza wodna (80%) | |
---|---|
5 g tlenek cynku
|
2 łyżeczki |
5 ml D-pantenolu 75%
|
1 łyżeczka |
0.7 g All In One
|
pół 1/2 łyżeczki |
69 ml wody
|
C - Substancje dodatkowe | |
---|---|
dodawać małymi porcjami (szczypta na końcu noża) aż do uzyskania pożądanej gęstości |
Wykonanie
W zlewce 25/50 ml przygotować fazę olejową. W zlewce 250 ml przygotować fazę wodną - zmiksować wraz z mikronizowanym tlenkiem cynku. Wlać fazę olejową do fazy wodnej i poczekać aż fazy się rozdzielą dopiero teraz rozpocząć intensywne mieszanie. Po około 5 minutach mieszania mieszadełkiem dodać porcjami gumę ksantanową aż do uzyskania prawie, że pożądanej konsystencji - produkt zgęstnieje samoistnie po dłuższym czasie (do około godziny).
Nie polecamy większych stężeń mikronizowanego tlenku cynku w formulacjach typu O/W ze względu na potrzebę regulacji pH. Ponieważ pH gotowego produktu powinno się mieścić w granicach 6.8 a 7.5, trafić w takie pH z papierkiem w ręku nie jest łatwe i dlatego proponujemy się ograniczyć do 5% stężenia. Przy takim stężeniu odczyn jest lekko powyżej 7 co idealnie nadaje się do zastosowania All In One :-)