Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

ekstrakty roslinneRośliny są bogatym źródłem substancji aktywnych biologicznie, bardziej bliskich człowiekowi niż związki syntetyczne. Wynika to z faktu, że wiele składników roślinnych wykazuje chemiczną budowę analogiczną lub zbliżoną do związków występujących w organizmie ludzkim. Specyficzny sposób oddziaływania substancji roślinnych, będących mieszaninami wielu związków czynnych powoduje, że mają one doskonałe własciwości kosmetyczne.

 W tym dziale oferowane są standaryzowane ekstrakty roślinne w formie proszków, ekstrakty w postaci roztworów znajdą Państwo w dziale wyciągi roślinne. 

 

 


Ekstrakty roslinne

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
Ekstrakt z nasion winogron
 Ekstrakt z nasion winogron

Standaryzowany ekstrakt z nasion winogron o minimalnej zawartości proantycyjanidyn powyżej 95%. Ekstrakt z pestek winorośli Vitis vinifera zawiera głównie polifenole, spośród nich należy wymienić  grupę proantycyjanidyn, które są jednymi z najskuteczniej działających antyoksydantów.  

INCI Vitis Vinifera Seed Extract

 

Ekstrakt z aloesu zatężony 200-krotnie
Cena: 5,95 zł
Ekstrakt z aloesu zatężony 200-krotnie

Aloes (Aloe vera) jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym dodatkiem roślinnym o działaniu kojącym na skórę. Aloes jest składnikiem kremów, toników, balsamów i maseczek, wnika głęboko w skórę wraz z innymi substancjami czynnym. Regeneruje i ujędrnia skórę, łagodzi jej podrażnienia, dlatego wskazany jest dla cery suchej, trądzikowej dojrzałej i z problemami dermatologicznymi. Nawilża, uelastycznia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, likwiduje łupież. Posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne.

INCI:  Aloe vera
Ekstrakt z ananasa (BROMELAINA 1200 GDU)
Cena: 6,90 zł
Ekstrakt z ananasa (BROMELAINA 1200 GDU)

W owocach ananasa znajduje się enzym z grupy proteaz zwany bromelainą. Enzym ten hydrolizuje białka i z tego powodu stosowany jest do wykonywania enzymatycznego peelingu oraz w kremach antycelulitowych, środkach wspomagajacych gojenie ran, kremach na blizny, kremach ułatwiających wchłanienie krwiaków. W medycynie stosowany jest w urazach sportowych, stanach zapalnych stawów, skutecznością dorównuje niesteroidowym lekom przeciwzapalnym.

 
INCI Ananas Comosus Fruit Powder  

 

Ekstrakt z czerwonego wina
Cena: 6,90 zł
Ekstrakt z czerwonego wina

 

Dobroczynne wlaściwości czerwonego wina znane są juz od czasów starożytnych. Ekstrakt z czerwonego wina jest źródłem resweratrolu oraz innych polifenoli i proantycyjanidyn. Ekstrakt posiada silne właściwości antyutleniające, chroni przed wpływem promieniowania UV, dziala przeciwzapalnie, przeciwzmarszczkowo, chroni naczynia krwionośne, zmniejsza tempo rozpadu włókien kolagenowych oraz hamuje rozwój bakterii wywołujacych trądzik. Surowiec polecany jest do pielegnacji cery dojrzałej, starzejącej się, zniszczonej słońcem, szarej i zmęczonej oraz cery trądzikowej. 

 

INCI Vitis Vinifera (Grape) Wine Extract 

Ekstrakt z dzikiego pochrzynu
Cena: 6,70 zł
Ekstrakt z dzikiego pochrzynu

Standaryzowany ekstrakt z korzenia dzikiego pochrzynu (Wild Yam) o gwarantowanej ilości diosgeniny (fito-DHEA) na poziomie 16%. Estrogeny są naturalnymi hormonami, których ilość spada wraz z wiekiem, co skutkuje obniżeniem elastyczności skóry, wzrostem jej suchości. Aby temu zapobiec można stosować łagodne zamienniki estrogenów - fitohormony. 

INCI Dioscorea Opposita Thumb Root Extract

 

Ekstrakt z lukrecji gładkiej
Cena: 5,40 zł
Ekstrakt z lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej  Glycyrrhiza glabra Ekstrakt z lukrecji działa przeciwutleniająco, bakteriostatycznie, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie oraz chroni przed promieniowaniem UV. Ekstrakt zawiera przynajmniej 15% kwasu glicyryzynowego. 

INCI Glycyrrhiza Glabra Root Extract

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego
Cena: 7,25 zł
Ekstrakt z miłorzębu japońskiego

Standaryzowany ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego Ginkgo Biloba L. o gwarantowanej zawartości flawonoidów na poziomie 24% i 6% terpenowych laktonów. Ekstrakt działa pobudzająco i wzmacniająco na układ krążenia, polepsza ukrwienie, wzmacnia system naczyń krwionośnych, jest bardzo silnym antyoksydantem. Jest stosowany głównie ze względu na wzmacnianie tkanki łącznej skóry - hamuje proces starzenia się skóry. Poza produktami anty-aging jest on powszechnie stosowany w preparatach antycellulitowych, ujędrniających, rozjaśniających cienie pod oczami, do pielęgnacji cery naczynkowej.  

INCI Ginkgo Biloba Leaf Extract  

 

Ekstrakt z nasion ostropestu
Cena: 4,60 zł
Ekstrakt z nasion ostropestu

Standaryzowany ekstrakt z nasion ostropestu plamistego o minimalnej zawartości sylimaryny powyżej 80%. Ostropest plamisty jest niezwykle popularny przy wszelkich dolegliwościach związanych z zaburzeniami pracy wątroby. Posiada bardzo skuteczne działanie przeciwrodnikowe, chroniące przed wpływem promieniowania UV oraz przeciwzapalne. Ekstrakt polecany jest do skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnością do trądziku, przy egzemach oraz łuszczycy.

INCI Silybum Marianum Seed Extract  

Ekstrakt z nasion soi
Cena: 9,90 zł
Ekstrakt z nasion soi

Standaryzowany ekstrakt z nasion soi Glycine max o 42% zawartości flawonoidów (fitoestrogenów - genisteiny i daidzeiny). Fitoestrogeny są to roślinne związki budową przypominające naturalne ludzkie hormony i wykazujące działanie podobne do naturalnych estrogenów (których ilość w organizmie spada wraz z wiekiem). Ekstrakt z nasion soi zastosowany w kosmetykach powoduje wzrost grubości skóry, wzmacnia ją, uelastycznia między innymi poprzez ułatwienie syntezy kolagenu. Genisteina jest ponadto silnym przeciwutleniaczem chroniącym przed uszkodzeniem lipidów przez wolne rodniki. 

 INCI Glycine Max Seed Extract 

Ekstrakt z owoców malin 10:1
Ekstrakt z owoców malin 10:1

Ekstrakt z owoców malin 10:1. Ekstrakt z owoców malin odświeża, łagodzi podrażnienia, poprawia wygląd skóry, wzmacnia ją. Kosmetyki z ekstraktem z malin działają wygładzająco, zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju, zapewniają skórze zdrowy wygląd. Polecane przy cerze tłustej i mieszanej. 

INCI Rubus Idaeus (Raspberry) Extract Powder

 

Ekstrakt z papai (Papaina 800.000 u/g)
Cena: 7,40 zł
Ekstrakt z papai (Papaina 800.000 u/g)

 

W liściach i owocach melonowca właściwego  - papai znajduje się wykorzystywany do pielęgnacji cery, browarnictwie i kosmetyce enzym z grupy proteaz zwany papainą. Enzym ten hydrolizuje białka i z tego powodu stosowany jest do wykonywania enzymatycznego peelingu oraz w kremach antycelulitowych, środkach wspomagajacych gojenie ran, kremach na blizny, kremach ułatwiających wchłanienie krwiaków.
 
INCI Carica Papaya Fruit Powder 
Ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutyna
Cena: 6,90 zł
Ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutyna

Perełkowiec japoński jest uważany za jedno z podstawowych ziół w medycynie chińskiej. Jest miododajną rośliną. Jego kwiaty i owoce zawierają blisko 30% flawonoidów, głównie rutynę. W medycynie ludowej jest używany głównie do sporządzania nalewek i odwarów, które mają za zadanie wzmacniać naczynia krwionośne. Oferowany przez nas ekstrakt sporządzono z kwiatów i pąków perełkowca japońskiego. Jest zatężony 12-krotnie. Zawiera do 20% hydroksyetylowych pochodnych rutyny, które są lepiej rozpuszczalne i przyswajalne niż rutyna. Do ich grupy należy trokserutyna. Oprócz bogactwa rutyny zawiera soforykozyd, sorabielazyd, glikozydy, olejki eteryczne.

INCI Sophora Japonica Extract Troxerutin

Ekstrakt z soku młodego jęczmienia
Cena: 5,95 zł
Ekstrakt z soku młodego jęczmienia

Sok z młodego jęczmienia ma podobne zastosowanie jak sok z młodej pszenicy, zawiera te same związki ale w innych proporcjach. Stosowany zewnętrznie działa odżywczo, antyoksydacyjnie, wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę. Wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki. Doskonale nawilża, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność immunologiczną skóry.  Zalecany jest  do wszystkich typów cery.

Ekstrakt z soku młodej pszenicy
Cena: 5,95 zł
Ekstrakt z soku młodej  pszenicy

Sok z młodej pszenicy stosowany zewnętrznie działa odżywczo, antyoksydacyjnie wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę. Wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki. Doskonale nawilża, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów, wzmacnia odporność immunologiczna skóry. Zalecany jest  do wszystkich typów cery.

Ekstrakt z wierzby białej
Cena: 4,60 zł
Ekstrakt z wierzby białej

Standaryzowany ekstrakt z kory wierzby białej Salix Alba o 15% zawartości salicyny (połączenia glukozy z alkoholem salicylowym). W ekstrakcie zawarte są również garbniki i inne związki salicylowe o działaniu przeciw-zapalnym, przeciw-gorączkowym, przeciw-reumatycznym, ściągającym, bakteriostatycznym i keratolitycznym. W porównaniu z kwasem salicylowym surowiec ten powoduje mniej podrażnień, jest rozpuszczalny w wodzie i nie ma potrzeby stosowania alkoholu by go rozpuścić. Od dawna ekstrakty z kory wierzby białej stosowane były do pielęgnacji cery przy trądziku i łuszczycy. 

INCI Salix Alba Bark Extract  

 

Ekstrakt z winnika (dihydromirycetyna)
Cena: 5,90 zł
Ekstrakt z winnika (dihydromirycetyna)

Standaryzowany ekstrakt z winnika Ampelopsis grossedentata. Surowiec zawiera powyżej 98% dihydromirycetyny (ampelopsyny) - flawonoidu hamującego wzrost włosów. Regularne i długotrwałe stosowanie pozwala zmniejszyć ilość rosnących włosów oraz je osłabić. 

INCI Ampelopsis Grossedentata Extract

Ekstrakt z zielonej herbaty
Ekstrakt z zielonej herbaty

Standaryzowany ekstrakt z liści herbaty zielonej Camellia Sinensis o zawartości polifenoli na poziomie przynajmniej 95%. Ekstrakt z zielonej herbaty bogaty jest w garbniki, alkaloidy, witaminy z grupy B, witaminy K, C, P oraz sole mineralne.W kosmetyce ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest do pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej. Sprawdza się znakomicie przy problemach z kruchością naczyń, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Działa regenerująco, tonizująco, hamuje rozwój stanów zapalnych.

INCI Camellia Sinensis Leaf (Green Tea) Extract 

Ekstrakt z żeń-szenia
Cena: 4,75 zł
Ekstrakt z żeń-szenia

Standaryzowany ekstrakt z korzenia żeń-szenia prawdziwego Panax Ginseng o gwarantowanej zawartości ginsenozydów na poziomie 8%. Żeń-szeń działa cytotoksycznie w przypadku komórek nowotworowych, zwiększa odporność i syntezę białek, działa przeciwwirusowo. W kosmetykach ekstrakt znajduje zastosowanie ze względu na działanie antyoksydacyjne, antycellulitowe (aktywowanie rozkładu tłuszczy, hamuje syntezę kwasów tłuszczowych), rewitalizujące, regenerujące, poprawiające ukrwienie skóry, ułatwiające odnowę skóry i włosów. Ekstrakt z zeń-szenia jest składnikiem wielu renomowanych kosmetyków anty-aging - regenerujących i odmładzających. 

INCI Panax Ginseng Root Extract 

 

Ekstrakt ze skórki granatu
Cena: 4,97 zł
Ekstrakt ze skórki granatu

Standaryzowany ekstrakt ze skórki granatu jest bardzo silnym antyoksydantem porównywalnym z ekstraktem z pestek winogron, czerwonego wina lub zielonej herbaty. Główny  składnik (ok 25%) owoców granatu stanowią polifenole taninowe, wśród nich kwas elagowy (min. 5%). W ekstrakcie z granatu obecne są także: kwas askorbinowy, niacyna i alkaloidy piperynowe. Surowiec przeznaczony jest do pielęgnacji cery dojrzałej, narażonej na działanie promieniowania UV. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne i chroni przed działaniem promieniowania UV - używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych,  powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.

INCI Punica Granatum Rind Extract 

 

Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl