
masła naturalne - oleje otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno, bez dodatkowych etapów oczyszczania poza filtracją przez filtry papierowe pod niskim ciśnieniem. Rośliny najczęściej pochodzą z plantacji gdzie nie stosuje się herbicydów ale ze względu na używanie nawozów mineralnych nie są one kwalifikowane jako organiczne, w innych przypadkach są to oleje z roślin zebranych w naturalnych siedliskach.
masła rafinowane - oleje także otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno lecz dodatkowo zostały one później dokładnie oczyszczone - np. poprzez filtrację na ziemii okrzemkowej czy destylację pod zmniejszonym ciśnieniem. Oleje te są mniej wrażliwe na podgrzewanie, mają też dłuższą trwałość w porównaniu z produktem naturalnym. Dodatkową cechą jest pozbycie się charakterystycznego koloru i zapachu - czasami jest to wada a czasami zaleta :-). Oleje i masła rafinowane polecamy do stosowania w produkcji mydeł - ze względu na odporność na wysoką temperaturę. Masła rafinowane przeznaczone są dla osób ze skłonnością do alergii.
W przypadku mniej trwałych olei i maseł naturalnych polecamy dodać ok. 2% witaminy E, która jest naturalnym konserwantem fazy olejowej.

11,90 zł
Cena netto: 9,67 zł