Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »


Substancje nawilżające dodawane są do kosmetyków w celu wiązania wody w skórze i podłożu preparatu. Najczęściej przypominają składniki naturalnego czynnika nawilżającego NMF, który utrzymuje wilgoć w skórze. NMF jest mieszaniną wielu różnych związków m. in. aminokwasów, mleczanu sodu, mocznika, soli sodowej kwasu PCA (2-pirolidono-5-węglowego), węglowodanów (glukoza, laktoza, fruktoza, ketoheksozy...)

Substancje nawilżające

Sortuj wg: ▲ Nazwa produktu | Cena
75% D-pantenol w roztworze wodnym
Cena: 10,90 zł
75% D-pantenol w roztworze wodnym

Dexpantenol - jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia.  D-pantenol (D-panthenol) jest prowitaminą B5. D-pantenol bardzo łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci. Przenika naskórek, gromadzi się w skórze właściwej i zmienia się w witaminę B5 czyli kwas pantotenowy. 

INCI Panthenol, Water

Alantoina
Cena: 5,90 zł
Alantoina

Alantoina jest pochodną mocznika. Działa regenerująco, ułatwia gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Zmniejsza pieczenie, łagodzi, zaczerwienienie skóry wrażliwej. Ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Kosmetyki z alantoiną znajdują zastosowanie w pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń, podrażnionej. Poleca się ją także w preparatach przeciw trądzikowych, po opalaniu w zasypkach i pudrach kosmetycznych.

INCI Allantoin

AQUA-TOUCH
Cena: 7,90 zł
AQUA-TOUCH

Aqua-Touch to produkt złożony z estrów poliglicerolu oraz zawierający sól PCA (sól sodową kwasu piroglutaminowego – występuje jako jeden ze składników  NMF – naturalnego czynnika nawilżającego skórę). Naturalna alternatywa dla silikonów. Produkt rewelacyjnie sprawdza się w kosmetykach do pielegniacji twarzy, ciała, ust, włosów i rzęs. 

INCI: Polyglyceryl – 3 PCA

Gliceryna roślinna
Cena: 3,99 zł
Gliceryna roślinna

Działanie nawilżające gliceryny związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną.

INCI: Glycerin

 

Glikol propylenowy
Cena: 4,99 zł
Glikol propylenowy

Glikol propylenowy – powszechnie używany w kosmetyce i farmacji. Stosowany jest jako podłoże czyli surowiec, który sam nie ma istotnego wpływu, działania dla organizmu ale ze względu na swoje właściwości umożliwia przenikanie substancji czynnej przez warstwy skóry.

INCI: Propylene Glycol

Glukonolakton
Cena: 4,90 zł
Glukonolakton

Glukonolakton – kolejny przedstawiciel PHA (polihydroksykwasów). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton jest substancją nietoksyczną i niedrażniącą.  

 

INCI Gluconolactone

HYDROMANIL
Cena: 7,90 zł
HYDROMANIL

Hydromanil, specjalnie wyselekcjonowana substancja naturalnego pochodzenia jest doskonałym środkiem nawilżającym. Naturalne cząsteczki nawilżające – galaktomannany, są ekstrahowane z endospermy nasion peruwiańskiej rośliny Tara (Caesalpinia spinosa), bardzo odpornej na ekstremalnie suchy klimat rejonu Andów. Surowiec nie zawiera w swoim składzie glikolu propylenowego.

INCI: Aqua, Glycerin, Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum, Caesalpinia Spinosa, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate

 

Karagenian - silikon roślinny
Cena: 7,50 zł
Karagenian - silikon roślinny

Ekstrakt z alg - krasnorostu Chrząstnicy kędzierzawej  Chondrus Crispus zawierający karagenian oraz sole mineralne. Surowiec zastosowany w kosmetykach działa nawilżająco (zmniejsza transepidermalną utratę wody, tworzy polisacharydowy film na powierzchni skóry), wygładza ją, ułatwia jej regenerowanie. Ekstrakt znajduje także zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów.

INCI Aqua/Water - Chondrus Crispus (Carrageenan) extract

Kwas Fitowy
Cena: 16,90 zł
Kwas Fitowy

Kwas fitowy stosuje się jako składnik kosmetyków, przeznaczonych do cery suchej, wrażliwej, z przebarwieniami, rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, cienkiej, także do ciała. Zazwyczaj używa się go jako składnik toników, serum, kremów, balsamów. Doskonale sprawdza się jako składnik serum z witaminą C ze względu na właściwości chelatujące i synergię działania. Stosuje się go jako dodatek do preparatów z kwasami AHA/BHA. Zwiększa przenikanie składników aktywnych.

INCI Phytic Acid

 

Kwas hialuronowy 1%
Cena: 5,90 zł
Kwas hialuronowy 1%

Wodny roztwór kwasu hialuronowego. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Roztwór zawiera kwas o masie 0.85 - 1.15 MDa. 

INCI: Aqua, Hyaluronic Acid 
Kwas hialuronowy MAŁOCZĄSTECZKOWY
Cena: 6,40 zł
Kwas hialuronowy MAŁOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. Kwas o niskiej masie cząsteczkowej - poniżej 50 kDa, otrzymany z wielkocząsteczkowego kwasu na drodze hydrolizy (pocięcia łańcuchów kwasu na mniejsze fragmenty). HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas hialuronowy o masie poniżej 500 kDa.    

INCI: Hyaluronic Acid 

 

Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY
Cena: 6,80 zł
Kwas hialuronowy ULTRAMAŁOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. Kwas o niskiej masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa (w zakresie 6-10 kDa), otrzymany z wielkocząsteczkowego kwasu na drodze hydrolizy (pocięcia łańcuchów kwasu na mniejsze fragmenty). HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas ultramałocząsteczkowy jest formą kwasu hialuronowego, który 
najlepiej przenika warstwę rogową skóry.

INCI: Hyaluronic Acid 

 

Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY
Cena: 5,90 zł
Kwas hialuronowy WIELKOCZĄSTECZKOWY

Czysta postać kwasu hialuronowego - proszek. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Kwas hialuronowy o masie 0.85 - 1.15 MDa.   

INCI: Hyaluronic Acid 
Kwas Laktobionowy
Cena: 15,95 zł
Kwas Laktobionowy

Naturalny kwas laktobionowy pozyskiwany jest z cukru mlecznego - laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA.

INCI Lactobionic Acid

 

Mleczan sodu
Cena: 5,90 zł
Mleczan sodu

L-Mleczan sodu – 60% wodny roztwór soli sodowej kwasu L-mlekowego. Jeden z wielu związków znajdujących się w naturalnym czynniku nawilżającym (NMF) – działa silnie nawilżająco (polecany do każdego rodzaju cery, szczególnie do kosmetyków przeznaczonych dla cery skłonnej do podrażnień) a także reguluje odczyn kosmetyków. Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

INCI Sodium Lactate

Mleczko pszczele
Cena: 3,90 zł
Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest płynną wydzieliną produkowaną przez pszczoły robotnice, którą karmione są młode larwy pszczół podczas ich pierwszych dni życia oraz królowa przez całe życie. Mleczko pszczele wydzielane jest z gruczołów znajdujących się na głowach pszczół. Jest ono syntetyzowane z pyłku kwiatkowego, wody i miodu, zmieszane ze śliną, hormonami i witaminami. Mleczko pszczele jest produktem w całości produkowanym przez pszczoły. Oferowane przez nas surowiec jest ekstraktem z mleczka pszczelego zawieszonym w glicerynie łatwy w dozowaniu oraz trwały.

INCI: Glycerin,  Royal Jelly

 

Mocznik
Cena: 5,49 zł
Mocznik

Substancja wiążąca wilgoć. Pobudza procesy naprawcze w skórze, składnik naturalnegosystemu nawilżania skóry (NMF). Mocznik działa rozmiękczająco na naskórek i keratolitycznie, likwiduje zaskórniki i zapobiega rogowaceniu mieszków włosowych.

INCI Urea

 

PEG-400
Cena: 8,90 zł
PEG-400

PEG 400 – higroskopijny glikol polietylenowy, o niskiej masie cząsteczkowej ok. 400 kDa. Są modyfikatorami konsystencji i poprawiają rozsmarowywalność. Używane są jako substytut gliceryny, do produkcji substancji powierzchniowo czynnych i emulgatorów. Surowiec nawilżający, pomocny w rozpuszczaniu i wprowadzaniu do kosmetyków surowców nie rozpuszczających się w wodzie (kwas salicylowy, kwas azelainowy czy niektóre ekstrakty). 

INCI: PEG 8

Potrójny kwas hialuronowy 1.5%
Cena: 5,20 zł
Potrójny kwas hialuronowy 1.5%

Mieszanina trzech kwasów hialuronowej o różnej masie cząsteczkowej. Zawiera 0.5% kwasu wielkocząsteczkowego o masie 0.85 - 1.15 MDa, 0.5% małocząsteczkowego kwasu hialuronowego o masie poniżej 500 kDa oraz 0.5 % ultraniskocząsteczkowego kwasu hialuronowego masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa.

INCI: Aqua and Hyaluronic Acid 
Sorbitol - roztwór wodny 70%
Sorbitol - roztwór wodny 70%

Zredukowana pochodna glukozy. Jest substancją wysoce higroskopijną, wchłania wilgoć z powietrza, zabezpiecza kosmetyki przed wysychaniem, szczególnie polecana do masek kosmetycznych, znajduje także zastosowanie w kremach, maściach i innych emulsjach gdzie poza nawilżaniem cery nadaje produktom odpowiednią konsystencję i wzmaga pozytywne odczucia po aplikacji. 


INCI:Sorbitol

 

Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl