Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Artykuły

Kochani,

Często zastanawiacie się czego możecie użyć do masek zamiast wody i czy woda jest najlepszą opcją.
Odpowiadając na Wasze pytania postanowiłem stworzyć recepturę na aktywator do masek sypkich, który jest znacznie lepszą opcją niż woda, gdyż składniki aktywatora wzmocnią działanie każdej zastosowanej przez Was maski, będą dodatkowo ją nawilżać i koić.
Aktywator nadaje się do masek takich, jak glinki, czy algi.

czytaj całość »

Kochani, Maseczki - tak często o nich zapominamy, a są bardzo istotnym aspektem dodatkowej pielęgnacji każdej cery! Posiadają wielokierunkowe działanie - mogą oczyszczać, nawilżać, rozjaśniać, wygładzać, a efekt ma pojawić się szybko, ponieważ powinny zawierać wysokie stężenia składników aktywnych. Są doskonałym sposobem na poprawę wyglądu skóry w kilkanaście minut, stanowią więc "SOS". Osobiście najbardziej cenię maski algowe! To one sprawiają, że moja skóra staje się doskonale nawilżona i ukojona, a efekt nie znika po piętnastu minutach. Tego typu maski ukierunkowane są przede wszystkim na wspomniane nawilżenie, ukojenie i złagodzenie podrażnień.

czytaj całość »

Kochani, olejki myjące cieszą się zainteresowaniem od wielu lat. Odpowiednio dobrane oleje w połączeniu z emulgatorem to świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę, praktyczność i skuteczność. Takie oczyszczanie jest zarówno delikatne, jak i dokładne. Olej świetnie łączy się z zanieczyszczeniami, szczególnie takimi jak właśnie sebum, silikony, tłuszcze. Jest to według mnie najskuteczniejszy i najdelikatniejszy sposób demakijażu. Można stosować go jako pierwszy etap demakijażu, bądź może być jedynym krokiem - jednak taką opcję polecam przy cerze suchej i normalnej, mieszana i tłusta potrzebuje również dodatkowego oczyszczenia. Olejek, który dziś Wam prezentuję stworzyłem na bazie olejów, które doskonale działają na skórę problemową- tłustą, mieszaną, trądzikową,zanieczyszczoną, natomiast będzie odpowiedni również dla skóry problematycznej, która uległa odwodnieniu i wysuszeniu na skutek różnych czynników- warunków atmosferycznych, nieodpowiedniej pielęgnacji, czy przyjmowanych leków.

czytaj całość »

Witajcie! Kilka tygodni temu pisałem o rodzajach cery, gdyż wiedza o tym jaką mamy cerę jest kluczową w kwestii doboru odpowiednich składników, a tym samy m doboru odpowiednich kosmetyków. Dziś natomiast chciałbym skupić się na dodatkowych kwestiach, które są równie istotne przy wyborze odpowiednich dla nas produktów. Skóra zmienia się nie tylko z wiekiem, ale reaguje na wiele czynników, zarówno tych zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Mają na nią wpływ chociażby pora roku, hormony, stres, przebyte lub trwające choroby itd

czytaj całość »

Witajcie, Przez wiele lat próbowałem różnych preparatów punktowych na zmiany trądzikowe. Jednak żaden nie odpowiadał mi w 100% - bywało tak, że skład mnie zniechęcał, albo działanie było za słabe. Postanowiłem samemu przygotowywać takie preparaty i po wielu miesiącach odkrywania prezentuję Wam serum punktowe wg. mojej receptury. Nadaje się ono zarówno dla osób młodych, jak i starszych, borykających się z trądzikiem wieku dorosłego. Kombinacja składników aktywnych działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i gojąco. Serum należy stosować na noc, na dokładnie oczyszczoną skórę- może być również stosowane na inne parte ciała niż twarz- np.plecy, czy klatkę piersiową. Produkt posiada specyficzny zapach i pozostawia ślady na pościeli, ale jest za to bardzo skutecznym preparatem. Jeśli chcecie uniknąć zabrudzenia pościeli to polecam stosowanie go wieczorem tak, aby przez co najmniej godzinę pozostał na skórze, a potem można go zmyć.

czytaj całość »

Kochani, kwasy złuszczające cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością i nic dziwnego - potrafią zdziałać wiele dobrego, natomiast, aby tak było musi być spełnionych kilka istotnych warunków. W przeciwnym razie można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

czytaj całość »

Kompozycja złożona z wartościowych olei wraz z paradolem - silnym antyoksydantem sprawia, że produkt wymiata wolne rodniki, nawilża, reguluje prace gruczołów łojowych i działa antybakteryjnie, przeciwdziała stanom zapalnym, łagodzi podrażnienia nie obciążając przy tym skóry. Serum przeznaczone jest dla skór mieszanych, tłustych, trądzikowych. Może być stosowane na dzień, jak i na noc, zalecam stosować je pod krem.

czytaj całość »

Witajcie, Aby odpowiednio dobrać produkty należy znać rodzaj i określić problemy swojej skóry. Tylko i wyłącznie znajomość tych aspektów pozwoli nam spersonalizować pielęgnację. Postanowiłem, że dziś zaprezentuję Wam rodzaje cery i wskażę kilka ważnych elementów, dzięki którym Wasza pielęgnacja może stać się najprościej mówiąc - lepsza.

czytaj całość »

We współpracy z blogiem wszystkoopielegnacji.blogspot.com został zorganizowany konkurs, w którym zadaniem było zaprezentowanie receptury na swój ulubiony kosmetyk. spośród wielu receptur zostały wybrane i nagrodzone trzy, które dziś Wam prezentuję.

czytaj całość »

Tonik - wiele z nas tak niechętnie sięga po ten produkt, sądząc, że jest niepotrzebny. Jednak nic bardziej mylnego!
Tonziowanie to niezwykle istotny etap w pielęgnacji, ma za zadanie zneutralizować odczyn skóry, który jest zaburzony przez produkty myjące. 
Dopełnia również proces oczyszczania, usuwając ze skóry pozostałości zanieczyszczeń.
Do tonizowania świetnie nadają się hydrolaty, nazywane także wodami kwiatowymi, czy roślinnymi. Na bazie hydrolatów możemy tworzyć też własne kremy, sera i inne kosmetyki. Warto rozrabiać je z glinkami, otrzymując w ten sposób bardzo wartościowe maseczki.  

 

czytaj całość »

Maseczki.. tak istotne w pielęgnacji, a niestety często pomijane. Wszędzie jest ich mnóstwo i ciężko wybrać tą odpowiednią. Na szczególną uwagę zasługują naturalne glinki, które mają przede wszystkim działanie oczyszczające. Jednakże, aby działanie to było jak najlepsze należy odpowiednio dobrać glinkę.

czytaj całość »

Łatwe w wykonaniu olejowe serum anty-aging z witaminami A,C,E, do stosowania na noc. Polecane szczególnie dla cery dojrzałej i starzejącej się.

czytaj całość »

Tonik z kwasami askorbinowym i fitowym. Wyrównuje koloryt skóry, spowalnia procesy starzenia, normalizuje wydzielanie sebum.

czytaj całość »

Należy do grupy kwasów hydroksylowych, jednak działa wyjątkowo łagodnie. Wykazuje niski potencjał eksfoliacyjny. Jest wykorzystywany w kosmetykach dla cery suchej, wrażliwej, naczynkowej, ale również tłustej i do ciała. Redukuje przebarwienia. Opóźnia procesy starzenia. Jego właściwości wynikają ze zdolności chelatowania jonów metali.

czytaj całość »

Innowacyjna, łatwa w użyciu olejowa forma witaminy C, rozpuszczalna w tłuszczach.

czytaj całość »

Bezolejowe, nawilżające, łagodzące podrażnienia serum z filmem ochronnym. Polecane szczególnie dla cery wrażliwej, dojrzałej, suchej a także jako baza pod makijaż. Wygładza skórę, zmniejsza widoczność suchych skórek.

czytaj całość »

Przedstawiamy nowość w ofercie naszego sklepu. Fitoskin polecamy stosować w kosmetykach przeznaczonych głównie dla cery wrażliwej, dojrzałej i wymagającej. Może być stosowany także przy normalnej czy suchej cerze. Rekomendowany szczególnie do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, ciała i makijażu.

czytaj całość »

Krem do każdego typu cery. Szczególnie polecany w przypadku problemów z naczynkami. Wspomaga mikrokrążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi rumień i podrażnienia. Przyspiesza regenerację skóry. Redukuje obrzęki. Nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd. Wykazuje delikatne działanie anty-aging i przeciwzapalne. Może być stosowany pod oczy.

czytaj całość »

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym zastosowaniem i recenzją ekstraktu przeciwłupieżowego, przedstawionymi przez  klientkę naszego sklepu.

czytaj całość »

W tym artykule znajdą Państwo informacje, dotyczące przechodzenia z mililitrów na gramy i z gramów na mililitry. Jest to przydatne podczas obliczania i odmierzania odpowiednich stężeń produktów.

czytaj całość »

Przedstawiamy krótki algorytm: jaką ilość danej substancji należy dodać podczas wykonywania kosmetyku, aby uzyskać jej określone stężenie. Jest on przydatny w przypadku, gdy chcemy wykonać inną ilość kosmetyku, niż przewiduje receptura i przy samodzielnym opracowywaniu receptur.

czytaj całość »

Najczęstsze przyczyny rozwarstwiania się własnoręcznie robionych kosmetyków.

czytaj całość »

Jest polecany dla szczególnie suchej skóry z tendencją do rogowacenia i łuszczenia, zwłaszcza stóp i łokci,

przy takich chorobach jak łuszczyca czy cukrzyca. Działa intensywnie nawilżająco, zmiękczająco i przeciwzapalnie. Należy stosować go miejscowo na nadmiernie zrogowaciałe stopy, kolana, łokcie.

czytaj całość »

Lista substancji, dostępnych w ofercie naszego sklepu, które szczególnie polecamy osobom z cerą naczynkową.

czytaj całość »

Informacje o różnych rodzajach kwasu hialuronowego, dostępnych w ofercie naszego sklepu.

czytaj całość »

Polecane produkty

Olej arganowy organiczny DEODORYZOWANY Olej arganowy organiczny DEODORYZOWANY
Cena: 9,90 zł

Olej arganowy tłoczony na zimno z nasion, następnie poddawany oczyszczaniu w celu pozbycia się charakterystycznego dla tego oleju zapachu.

INCI Argania Spinosa Seed Oil

 

Włókna pomarańczy ORGANICZNE Włókna pomarańczy ORGANICZNE
Cena: 5,90 zł

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.

INCI Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber

Kwas jabłkowy Kwas jabłkowy
Cena: 4,57 zł

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) - kwas naturalnie występujący w wielu owocach (np. niedojrzałych jabłkach) stosowany w peelingach i kosmetykach z kwasami AHA. W niskich stężeniach (do 5%) działa nawilżająco, rozjaśniająco. W wyższych stężeniach działa peelingująco, zmiękcza zrogowaciały naskórek.

INCI Malic Acid

Skarpetki foliowe damskie Skarpetki foliowe damskie
Cena: 0,39 zł

Damskie skarpetki foliowe wykonane z HDPE do zastosowania przy zabiegach pielęgnacji stóp.

Karagenian - silikon roślinny Karagenian - silikon roślinny
Cena: 7,50 zł

Ekstrakt z alg - krasnorostu Chrząstnicy kędzierzawej  Chondrus Crispus zawierający karagenian oraz sole mineralne. Surowiec zastosowany w kosmetykach działa nawilżająco (zmniejsza transepidermalną utratę wody, tworzy polisacharydowy film na powierzchni skóry), wygładza ją, ułatwia jej regenerowanie. Ekstrakt znajduje także zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów.

INCI Aqua/Water - Chondrus Crispus (Carrageenan) extract

Potrójny kwas hialuronowy 1.5% Potrójny kwas hialuronowy 1.5%
Cena: 5,20 zł

Mieszanina trzech kwasów hialuronowej o różnej masie cząsteczkowej. Zawiera 0.5% kwasu wielkocząsteczkowego o masie 0.85 - 1.15 MDa, 0.5% małocząsteczkowego kwasu hialuronowego o masie poniżej 500 kDa oraz 0.5 % ultraniskocząsteczkowego kwasu hialuronowego masie cząsteczkowej - poniżej 10 kDa.

INCI: Aqua and Hyaluronic Acid 
Lecytyna sojowa Lecytyna sojowa
Cena: 7,90 zł

Lecytyna sojowa (Lecithine) z soi niemodyfikowanej genetycznie. Lecytyna jest mieszaniną lipidów, wchodzi w skład błon komórkowych zarówno zwierząt jak i roślin. W skórze zawartość lecytyny wacha się w granicach 0,5-1%. Lecytyna obniża napięcie powierzchniowe i jest zaliczana do naturalnych emulgatorów typu olej w wodzie. Oprócz działania emulgującego zmiękcza skórę ułatwiając wnikanie aktywnych biologicznie składników, odznacza się wysokimi walorami odżywczymi i pielęgnującymi. Stabilizuje pianę w mydłach i szamponach jednocześnie jest składnikiem natłuszczającym. Lecytyna o HLB 4

INCI Lecithin

  

Skwalan z oliwy z oliwek Skwalan z oliwy z oliwek
Cena: 7,90 zł

Dopuszczony przez EcoCert surowiec w 100% otrzymywany z oliwy z oliwek. Skwalan - wyjątkowy olej jest składnikiem ludzkiego sebum, ochronnej warstwy tłuszczowej naszej skóry. Zalecany do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, delikatnej, wrażliwej, alergicznej. Olej jest bardzo lekki, po aplikacji szybko się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustości tylko nawilżenia i wygładzenia. Uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka. 

INCI Squalane

 

Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY Olejek jałowcowy z jagód NATURALNY
Cena: 9,50 zł

Jałowiec pospolity Juniperus communis jest zimozielonym, iglastym krzewem dorastającym do ok 3 metrów. Cała roślina ma żywiczo – balsamiczny bardzo przyjemny zapach. Olejek eteryczny może być otrzymywany z igieł bądź owoców - jagód. Jagody zbierane są ręcznie, następnie są suszone i dopiero w takiej postaci poddawane destylacji z parą wodną w celu uzyskania oferowanego przez nas sklep olejku eterycznego.

Olejek ROSE GLORY Olejek ROSE GLORY
Cena: 59,00 zł

Aromatyczny olejek Rose Glory jest połączeniem pomiędzy naturą i pięknem. Jest to tradycyjna bułgarska kompozycja oparta na naturalnym bułgarskim olejku różanym. Wspaniałe perfumy o działaniu harmonizującym, stabilizującym, niosącym pocieszenie i nadzieję, otaczające miłością, ciepłem i serdecznością. Działa rozluźniająco, jest afrodyzjakiem.

Hydrolat jałowcowy z jagód - bez konserwantów Hydrolat  jałowcowy z jagód - bez konserwantów
Cena: 9,90 zł

Hydrolat jałowcowy z jagód podobnie jak olejek eteryczny działa przeciwobrzękowo, bakteriobójczo i bakteriostatycznie, przeciwzapalnie, pobudza krążenie. Zalecany przy pielęgnacji cery tłustej, mieszanej skłonnej do wyprysków i podrażnień. Działa przeciwtrądzikowo - zawiera składniki antybiotyczne o działaniu przeciwbakteryjnym - fitoncydy. Reguluje działanie gruczołów łojowych.  

INCI: Juniperus Communis Berry Water

Olejek VALLEY OF ROSES Olejek VALLEY OF ROSES
Cena: 59,00 zł

Aromatyczny olejek Dolina Róż jest połączeniem pomiędzy naturą i pięknem. Jest to tradycyjna bułgarska kompozycja oparta na naturalnym bułgarskim olejku różanym. Wspaniałe perfumy o działaniu harmonizującym, stabilizującym, niosącym pocieszenie i nadzieję, otaczające miłością, ciepłem i serdecznością. Działa rozluźniająco, jest afrodyzjakiem.

Baza kremowa 1-1-3 Baza kremowa 1-1-3
Cena: 7,30 zł

Już prościej się nie da stworzyć własnego kremu dostosowanego do Twoich potrzeb. Na prośbę Naszych klientów stworzyliśmy bazę kremową do szybkiego i łatwego stosowania. Nowoczesna baza kremowa oparta na ekologicznym emulgatorze i farmaceutycznych surowcach, pozbawiona wszelkich dodatków aktywnych i zapachowych. Zawiera niezbędne składniki do stworzenia stabilnych emulsji O/W (kremów i mleczek nawilżających). Bardzo prosta w użyciu - umożliwia bezproblemowe zrobienie kremu.

INCI Aqua, Glycerin, Sorbitan laurate, Polyglyceryl-4 laurate, Dilauryl citrate, Hydroxyethyl acrylate, Sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, Trilaureth-4 phosphate, Lauryl glucoside, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin 

Lipoglicyna Lipoglicyna
Cena: 7,90 zł

Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen. Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

INCI Capryloyl glycine 
 

 

Kwas hialuronowy 1% Kwas hialuronowy 1%
Cena: 5,90 zł

Wodny roztwór kwasu hialuronowego. HA sławę zawdzięcza dzięki zdolności utrzymywania nawilżenia skóry. Zawartość HA w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany w rozłożeniu i dystrybucji HA w tej tkance. Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych zmian starczych.
Roztwór zawiera kwas o masie 0.85 - 1.15 MDa. 

INCI: Aqua, Hyaluronic Acid 
Rękawiczki foliowe Rękawiczki foliowe
Cena: 0,39 zł

Rękawiczki foliowe wykonane z HDPE do zastosowania przy zabiegach pielęgnacji dłoni.

Baza samoemulgująca z oleju z pestek moreli Baza samoemulgująca z oleju z pestek moreli
Cena: 3,90 zł

Samoemulgujaca baza z oleju z pestek moreli jest w pełni naturalnym produktem pochodzenia roślinnego. Zastosowanie bazy w recepturach znacznie ułatwia tworzenie własnych kremów, pozwala na uproszczenie samej receptury i zrobienie kremu w jednym naczyniu. Powstałe emulsje są bardzo lekkie, jedwabiste w odczuciu.

INCI Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate

Olej arganowy ORGANICZNY Olej arganowy ORGANICZNY
Cena: 8,90 zł

Olej wykazuje działanie odkażające, ujędrniające i wygładzające. Przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia elastyczność, jędrność działa rewitalizująco – wspomaga odnowę komórek. Regeneruje naskórek przy egzemach, zmianach trądzikowych, bliznach. Uspokaja podrażnioną, wrażliwą alergiczną skórę także poparzoną słońcem. Działa przeciwzapalnie łagodzi przebieg trądziku młodzieńczego.

INCI Argania Spinosa Seed Oil

 

Bon upominkowy Bon upominkowy
Cena: 30,00 zł

Bony upominkowe do zrealizowania na stronie www.zrobsobiekrem.pl

Wartość bonów 30, 50, 100, 200, 300 i 500 zł.

Olej z Czarnuszki siewnej SUROWY Olej z Czarnuszki siewnej SUROWY
Cena: 8,90 zł

O znakomitej przydatności oleju z czarnuszki decyduje jej bogaty skład: NNKT, fitosterole, naturalne tokoferole i olejki eteryczne: nigellon i tymochinon odpowiedzialne za silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne tego surowca. Zalecany do skóry alergicznej, z egzemą, trądzikowej nękanej przez zapalenia skórne, grzybice. 

INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl