W kosmetyce stosuje się najczęściej tylko jeden rodzaj kwasu BHA czyli kwas salicylowy. 
Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki czemu kwas salicylowy oprócz właściwości złuszczających, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową i wnikania w głąb skóry. Dociera w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Przyczynia się do odblokowania porów, zapobiega tworzeniu się wyprysków oraz pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Preparaty z kwasem BHA polecane są dla skóry skłonnej do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwas salicylowy działa łagodniej (brak takich reakcji jak pieczenie, szczypanie i nadmiernego złuszczania się skóry) niż kwasy AHA. Może być też stosowany przy cerze suchej z zanieczyszczonymi porami.

Aby kwasy BHA, mogły skutecznie działać trzeba użyć je w odpowiednim stężeniu oraz przy odpowiednim pH kosmetyku. Kwasy BHA najskuteczniej złuszczają warstwę rogową gdy są zastosowane w stężeniu 1-2%. Optymalna wartość pH to 3.

Kwasy BHA w kosmetykach 

- regulują odnowę komórkową skóry usuwając zbędną warstwę rogową komórek naskórka
- działają przeciwzapalne i antybakteryjnie, sprzyjają więc procesowi gojenia się wyprysków i podrażnień

Jak stosować kosmetyki z kwasami BHA?

W przypadku cery suchej preparaty z kwasem BHA można używać podobnie jak produkty z kwasami AHA, czyli po 5- 6 miesiącach regularnego stosowania dobrze jest zrobić kilka miesięcy przerwy (3-4 miesiące) a potem znowu powrócić do stosowania.
Osoby z cerą tłustą z tendencją do wyprysków mogą używać kosmetyków z kwasem BHA w sposób ciągły bez obawy, że po dłuższym czasie stosowania przestają tak skutecznie działać jak to jest w przypadku kwasów AHA.
Preparaty z kwasami BHA można także używać wszędzie tam, gdzie mamy problemy z wypryskami np. dekolt, plecy.
Mimo, że kwas salicylowy działa łagodniej niż kwasy AHA to także może wywoływać reakcję alergiczną.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium