Dezodorant do stóp w kremie

Delikatny krem do stóp o działaniu dezodorującym i nawilżającym.  

Receptura dla 50 g kremu.

Faza A olejowa      
DEO ZR 2% 1 g  1/3 płaskiej łyżeczki 5 ml
oleje zimnotłoczone 5% 2.5 g 2.8 ml
alkohol cetylowy 4% 2 g płaska łyzeczka 5 ml
MGS 3% 1.5 g płaska łyżeczka 2.5 ml
monostearynian glicerolu 3% 1.5 g 1.5 płaskiej łyżeczki 2 ml
Faza B wodna      
D-pantenol 75% 2% 1 g 0.9 ml
gliceryna 2% 1 g 0.8 ml
FEOG opcjonalnie 1% 0,5 g 0,5 ml
woda 78% 39 g 39 ml
Faza C dodatki      
olejki eteryczne   kilka kropel (polecamy użycie olejku jodłowego, sosnowego, świerkowego)

 

Sposób wykonania

W zlewce 100 ml umieszczamy składniki fazy wodnej (faza B). W zlewce 50 ml umieszczamy składniki fazy olejowej (faza A). Obydwie zlewki umieszczamy w łaźni wodnej i ogrzewamy do około 80°C (składniki fazy olejowej powinny ulec stopieniu). Gdy faza olejowa jest klarowna, wyjmujemy zlewki z łaźni i wlewamy fazę olejową do fazy wodnej jednocześnie mieszająć fazę wodną. Intensywnie mieszamy powstałą emulsją i kontynuujemy mieszanie aż krem schłodzi się i zgęstnieje. Do chłodnego kremu dodajemy wybrane olejki eteryczne. Powstały krem przelewamy do tubki.  

Krem po dodaniu konserwantu można przechowywać poza lodówką przez przynajmniej 6 miesięcy. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed wpływem światła.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium