Delikatny krem do stóp o działaniu dezodorującym i nawilżającym.
Receptura dla 50 g kremu.
Faza A olejowa | |||
DEO ZR | 2% | 1 g | 1/3 płaskiej łyżeczki 5 ml |
oleje zimnotłoczone | 5% | 2.5 g | 2.8 ml |
alkohol cetylowy | 4% | 2 g | płaska łyzeczka 5 ml |
MGS | 3% | 1.5 g | płaska łyżeczka 2.5 ml |
monostearynian glicerolu | 3% | 1.5 g | 1.5 płaskiej łyżeczki 2 ml |
Faza B wodna | |||
D-pantenol 75% | 2% | 1 g | 0.9 ml |
gliceryna | 2% | 1 g | 0.8 ml |
FEOG opcjonalnie | 1% | 0,5 g | 0,5 ml |
woda | 78% | 39 g | 39 ml |
Faza C dodatki | |||
olejki eteryczne | kilka kropel (polecamy użycie olejku jodłowego, sosnowego, świerkowego) |
Sposób wykonania
W zlewce 100 ml umieszczamy składniki fazy wodnej (faza B). W zlewce 50 ml umieszczamy składniki fazy olejowej (faza A). Obydwie zlewki umieszczamy w łaźni wodnej i ogrzewamy do około 80°C (składniki fazy olejowej powinny ulec stopieniu). Gdy faza olejowa jest klarowna, wyjmujemy zlewki z łaźni i wlewamy fazę olejową do fazy wodnej jednocześnie mieszająć fazę wodną. Intensywnie mieszamy powstałą emulsją i kontynuujemy mieszanie aż krem schłodzi się i zgęstnieje. Do chłodnego kremu dodajemy wybrane olejki eteryczne. Powstały krem przelewamy do tubki.
Krem po dodaniu konserwantu można przechowywać poza lodówką przez przynajmniej 6 miesięcy. Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed wpływem światła.