Krem do każdego typu cery. Szczególnie polecany w przypadku problemów z naczynkami. Wspomaga mikrokrążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi rumień i podrażnienia. Przyspiesza regenerację skóry. Redukuje obrzęki. Nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd. Wykazuje delikatne działanie anty-aging i przeciwzapalne. Może być stosowany pod oczy.
Podstawą do wykonania tego kremu jest baza kremowa 1-1-3. Dzięki niej w prosty sposób można połączyć składniki metodą na zimno. Dzięki temu nie utraci się cennych właściwości maceratów i surowców roślinnych. Kremu nie trzeba dodatkowo konserwować. Przechowywany poza lodówką powinien być zdatny do użycia około pół roku.
Macerat z kwiatów arniki działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco na podrażnienia, oczyszczająco. Zmniejsza obrzęki. Stosuje się go w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy. Substancje aktywne zawarte w maceracie z kasztanów zmniejszają nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych i przywracają ich elastyczność. Przywracając właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawiają tym samym krążenie. Ponadto macerat działa przeciwświądowo, przeciwobrzękowo. Kwas hialuronowy i d-pantenol doskonale nawilżają skórę i wspomagają jej regenerację. Bioferment z aceroli zawiera znaczną ilość witaminy C. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia mikrocyrkulację krwi. Działanie witaminy C jest spotęgowane przez dodatek trokserutyny. Trokserutyna wykazuje także działanie przeciwobrzękowe. Doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery naczynkowej. Alantoina wykazuje działanie łagodzące. Hydrolat z pomarańczy gorzkiej Neroli stosowany jest jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Działa antybakteryjnie i ściągająco, reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi, nawilża, relaksuje i odświeża. Przywraca kwaśny odczyn skóry.
Receptura:
Składnik |
Stężenie [ % ] |
Dla 50 g kremu |
|
Waga [ g ] |
Objętość |
||
Baza kremowa 1-1-3 |
20 |
ok. 10 |
ok. 2 łyżeczki |
A - Faza olejowa 35 % |
|||
Macerat z kwiatów arniki |
9 |
4,5 |
1łyżeczka |
Macerat z kasztanów |
9 |
4,5 |
1łyżeczka |
B - Faza wodna 65 % |
|||
Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli |
25 |
12,5 |
2 i ½ łyżeczki |
Potrójny kwas hialuronowy 1 % |
20 |
10 |
2 łyżeczki |
Flawanony mięty |
5 |
2,5 |
½ łyżeczki |
D-pantenol |
5,5 |
2,9 |
½ łyżeczki |
Bioferment z aceroli |
5 |
2,5 |
½ łyżeczki |
Trokserutyna |
1 |
0,5 |
łyżeczka miarowa 1 ml |
Opcjonalnie |
|||
Alantoina |
0,5 |
mała szczypta |
Łyżeczka - duża płaska miarka - 5 ml,
1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml
Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.
Wykonanie:
! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.
- Do pierwszego, większego naczynia (np. zlewki szklanej 250 ml) odmierzamy bazę kremową 1-1-3 (około 10 g – 10 ml, czyli 2 płaskie, pełne łyżeczki po 5 ml).
- Do drugiego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy A (olejowej) i całość mieszamy łopatko-szpatułką:
- Macerat z kwiatów arniki: 4,5 g – 1 łyżeczka
- Macerat z kasztanów: 4,5 g – 1 łyżeczka
- Wymieszaną fazę olejową wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę.
- Do oddzielnego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej) i całość dokładnie mieszamy mieszadełkiem lub łopatko-szpatułką aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny:
- Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli: 12,5 g – ok. 2 i 1/2 łyżeczki
- Kwas hialuronowy 1 %: 10 g – ok. 2 łyżeczki
- D-pantenol: 2,9 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Flawanony mięty: 2,5 g – 1/2 łyżeczki
- Bioferment z aceroli: 2,5 g – 1/2 łyżeczki
- Trokserutyna: 0,5 g – 1 łyżeczka miarowa 1 ml
- Ewentualnie alantoina: mała szczypta (większe ilości wymagają podgrzania mieszaniny)
- Wymieszaną fazę wodną wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 połączonej z fazą olejową, do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Krem jest gotowy.
- Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość zlewki do opakowania na krem.