Krem z trokserutyną

Krem do każdego typu cery. Szczególnie polecany w przypadku problemów z naczynkami. Wspomaga mikrokrążenie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi rumień i podrażnienia. Przyspiesza regenerację skóry. Redukuje obrzęki. Nadaje skórze zdrowy, promienny wygląd. Wykazuje delikatne działanie anty-aging i przeciwzapalne. Może być stosowany pod oczy.

Podstawą do wykonania tego kremu jest baza kremowa 1-1-3. Dzięki niej w prosty sposób można połączyć składniki metodą na zimno. Dzięki temu nie utraci się cennych właściwości maceratów i surowców roślinnych. Kremu nie trzeba dodatkowo konserwować. Przechowywany poza lodówką powinien być zdatny do użycia około pół roku.

Macerat z kwiatów arniki działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco na podrażnienia, oczyszczająco. Zmniejsza obrzęki. Stosuje się go w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy. Substancje aktywne zawarte w maceracie z kasztanów zmniejszają nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych i przywracają ich elastyczność. Przywracając właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawiają tym samym krążenie. Ponadto macerat działa przeciwświądowo, przeciwobrzękowo. Kwas hialuronowy i d-pantenol doskonale nawilżają skórę i wspomagają jej regenerację. Bioferment z aceroli zawiera znaczną ilość witaminy C. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia mikrocyrkulację krwi. Działanie witaminy C jest spotęgowane przez dodatek trokserutyny. Trokserutyna wykazuje także działanie przeciwobrzękowe. Doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery naczynkowej. Alantoina wykazuje działanie łagodzące. Hydrolat z pomarańczy gorzkiej Neroli stosowany jest jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej. Zmniejsza zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Działa antybakteryjnie i ściągająco, reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi, nawilża, relaksuje i odświeża. Przywraca kwaśny odczyn skóry. 

 

Receptura:

Składnik

Stężenie [ % ]

Dla 50 g kremu

Waga [ g ]

Objętość

Baza kremowa 1-1-3

20

ok. 10

ok. 2 łyżeczki

A - Faza olejowa 35 %

Macerat z kwiatów arniki

9

4,5

1łyżeczka

Macerat z kasztanów

9

4,5

1łyżeczka

B - Faza wodna 65 %

Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli

25

12,5

2 i ½ łyżeczki

Potrójny kwas hialuronowy 1 %

20

10

2 łyżeczki

Flawanony mięty

5

2,5

½ łyżeczki

D-pantenol

5,5

2,9

½ łyżeczki

Bioferment z aceroli

5

2,5

½ łyżeczki

Trokserutyna

1

0,5

łyżeczka miarowa 1 ml

Opcjonalnie

Alantoina

0,5

mała szczypta

 

Łyżeczka -  duża płaska  miarka - 5 ml,

1/2 Łyżeczki - mała płaska miarka - 2.5 ml

Do odmierzania większych ilości płynów polecamy cylindry miarowe.

 

Wykonanie:

 

! Ważne, aby przed wykonaniem jakiegokolwiek kosmetyku założyć jednorazowe rękawiczki ochronne i zdezynfekować narzędzia pracy: łyżeczki do odmierzania, zlewki itp. Jest to pomocne przy uzyskiwaniu produktu wolnego od zanieczyszczeń i bakterii.

 

  1. Do pierwszego, większego naczynia (np. zlewki szklanej 250 ml) odmierzamy bazę kremową 1-1-3 (około 10 g – 10 ml, czyli 2 płaskie, pełne łyżeczki po 5 ml).
  1. Do drugiego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy A (olejowej) i całość mieszamy łopatko-szpatułką:

- Macerat z kwiatów arniki:        4,5 g – 1 łyżeczka
- Macerat z kasztanów:             4,5 g – 1 łyżeczka

  1. Wymieszaną fazę olejową wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę.
  1. Do oddzielnego, mniejszego naczynia (np. zlewki szklanej 100 ml) odmierzamy składniki fazy B (wodnej) i całość dokładnie mieszamy mieszadełkiem lub łopatko-szpatułką aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny:

- Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli: 12,5 g – ok. 2 i 1/2 łyżeczki
- Kwas hialuronowy 1 %:                                   10 g – ok. 2 łyżeczki
- D-pantenol:                                                   2,9 g – ok. 1/2 łyżeczki
- Flawanony mięty:                                            2,5 g – 1/2 łyżeczki
- Bioferment z aceroli:                                       2,5 g – 1/2 łyżeczki
- Trokserutyna:                                                0,5 g – 1 łyżeczka miarowa 1 ml
- Ewentualnie alantoina:                                     mała szczypta (większe ilości wymagają podgrzania mieszaniny)

  1. Wymieszaną fazę wodną wlewamy do bazy kremowej 1-1-3 połączonej z fazą olejową, do większego naczynia. Całość intensywnie mieszamy mieszadełkiem aż uzyskamy jednorodną mieszaninę. Krem jest gotowy.

  2. Za pomocą łyżeczki przenosimy zawartość zlewki do opakowania na krem.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium