KREM NA NACZYNKA Z TROKSERUTYNĄ 0
KREM NA NACZYNKA Z TROKSERUTYNĄ

Kochani,

Prezentuję Wam wyjątkowy krem oparty na składnikach zwężających naczynia krwionośne, jak trokserutyna, ekstrakt z aksamitki i z lukrecji gładkiej, macerat z kasztanów i bioferment z aceroli. Dodatkowo zawiera składniki antyoksydacyjne, jak karnozyna, czy olej z amarantusa.
Krem jest lekki, szybko się wchłania pozostawiając skórę nawilżoną i gładką

Receptura na 100g:

Faza A:
10g (10%) maceratu z kasztanów
4g (4%) MGS
4g (4%) alkoholu cetylowego

Faza B:
25g hydrolatu ylang-ylang
25g wody demineralizowanej
10g (10%) propanediolu
2g (2%) ekstraktu z lukrecji gładkiej
2g (2%) ekstraktu z aksamitki
0,5g (0,5%) trokserutyny
0,3g (0,3%) aqua-touch
0,2g (0,20%) karnozyny

Faza C:
10g (10%) oleju z amarantusa
10g (10%) biofermentu z aceroli
1g (1%) konserwantu DHA-BA lub FEOG
opcjonalnie: do 10 kropli olejku eterycznego
opcjonalnie: szczypta gumy ksantanowej


Potrzebne i przydatne akcesoria:

waga jubilerska
2 zlewki
pojemnik na preparat 
minimikser- spieniacz do kawy
bagietka do mieszannia
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki

Wykonanie:
W  jednej zlewce umieścić składniki fazy A, w drugiej składniki fazy B- najpierw ekstrakt z lukrecji i aksamitki z propanediolem. Umieścić obie zlewki w łaźni wodnej (temperatura ok. 70 st Celsjusza). Gdy ekstrakty się rozpuszczą dodaj kolejne składniki fazy wodnej.  Miksuj aż składniki się rozpuszczą. Gdy składniki fazy A i B się rozpuszczą wyjmij zlewki z łaźni wodnej i ciągle mieszając minimikserkiem fazę A przelewaj do fazy B. Mieszaj tak długo aż emulsja się zagęści i ostygnie (w zależności od ilości produktu jaką chcesz uzyskać możesz użyć też miksera). Gdy ostygnie do ok. 40 st. Celsjusza dodaj składniki fazy C- olej z amarantusa i bioferment z aceroli, następnie konserwant i olejek eteryczny/zapachowy, po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj. 

Sposób użycia:
Nanieść krem na oczyszczoną  skórę twarzy, szyi i dekoltu  i dokładnie wmasować. Stosować na dzień i/lub na noc.

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 miesięcy od wykonania lub bez konserwantu do 3 tygodni w lodówce.

Pozdrawiam,
Grzegorz ZSK

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium