Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

MGS

Emulgatory
9.9
PLN
MGS
MGS 2 4.25
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 9,90 zł
Cena netto: 8,05 zł
szt.

INCI Methyl Glucose Sesquistearate

HLB 12

Niejonowy emulgator O/W. Emulgator pochodzenia roślinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów i lotionów. Daje czyste, białe emulsje. Zgodny z wieloma naturalnymi olejami, niewrażliwy na podwyższone stężenia elektrolitów. Trwałe emulsje przy pH 3.5 - 8.5 - idealnie nadaje się do kremów z kwasmi AHA.

Produkt organiczny.

Wygląd
Kremowe, bezwonne granulki. Temperatura topnienia ok. 45ºC

Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie.
Waga 1 ml - około 0.6 g (łyżeczka 5 ml waży około 3 g) 

Stężenie w kosmetykach
Najczęściej używane  stężenie 2-4% dla kremów i 2-3% dla mleczek.

Właściwości
Kremy na bazie MGS wykazują dobre własności aplikacyjne i dobrą stabilizację jeśli zawierają 20-40% fazy olejowej; a mleczka 15-25% fazy olejowej. Dodatkowo do składników lipoidowych, włacza sie emulgatory i czynniki konsystencjotwórcze jako części fazy olejowej, nawet gdy znaczna ich ilość przejdzie do fazy wodnej podczas emulsyfikacji by utworzyc struktury żelowe zwiekszajace lepkość. MGS tworzy stabilne emulsje ze wszystkimi powszechnie stosowanymi olejami i tłuszczami, równie z olejami polarnymi. Dobór odpowiednich olejów daje możliwość regulowania własności aplikacyjnych emulsji: im lepsze własności rozprzestrzeniania i niższa lepkość olejów, tym “lżejsze” otrzymamy emulsje. Własności aplikacyjne mogą być również ustalane dzięki różnicowaniu zawartości fazy olejowej.

Do formulacji mleczek należy wprowadzac 0-3% alkoholu cetylowego w celu regulowania konsystencji.

Do kremu, w zależnosci od formulacji, należy dodać 2-7% substancji konsystencjotwórczych tworzących struktury żelowe zwiększające lepkość w zewnętrznej fazie wodnej. Mieszanina GMS i kwasu stearynowego lub alkoholu cetylowego wykazała najlepsze efekty. Środki te tworzą struktury ciekło – krystaliczne w fazie wodnej, lepkość zewnętrznej fazy jest zwiększona, a emulsja ustabilizowana.

Substancje o specyficznych właściwosciach, jak filtry UV, ekstrakty roślinne, pochodne protein czy środki nawilżające są dobrze tolerowane przez emulsję.

Przykładowe receptury:

Przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (2)

Joanna Kwaśniewska
27 marca 2013

Mój nr 1 jeżeli chodzi o tworzenie dobrej konsystencji. Kremy wychodzą jedwabiste, wyglądające na "ciężkie". Wchłania się świetnie, potrzeba niewielkiego stężenia, mój ulubiony :)


Klaudia Rygalik
1 lipca 2013

Bardzo dobry emulgator, chociaż zapach ma trochę farmaceutyczny. Emulsje wychodzą stabilne, białe. Szybko gęstnieje, można używać przy różnym stężeniu, polecam 3-4% + 4% alkoholu cetylowego. Wszystko, co robię na tym emulgatorze, wychodzi :)


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl