MGS
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
INCI Methyl Glucose Sesquistearate
HLB 12
Niejonowy emulgator O/W. Emulgator pochodzenia roślinnego, znajduje zastosowanie w produkcji kremów i lotionów. Daje czyste, białe emulsje. Zgodny z wieloma naturalnymi olejami, niewrażliwy na podwyższone stężenia elektrolitów. Trwałe emulsje przy pH 3.5 - 8.5 - idealnie nadaje się do kremów z kwasmi AHA.
Produkt organiczny.
Wygląd
Kremowe, bezwonne granulki. Temperatura topnienia ok. 45ºC
Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie.
Waga 1 ml - około 0.6 g (łyżeczka 5 ml waży około 3 g)
Stężenie w kosmetykach
Najczęściej używane stężenie 2-4% dla kremów i 2-3% dla mleczek.
Właściwości
Kremy na bazie MGS wykazują dobre własności aplikacyjne i dobrą stabilizację jeśli zawierają 20-40% fazy olejowej; a mleczka 15-25% fazy olejowej. MGS tworzy stabilne emulsje ze wszystkimi powszechnie stosowanymi olejami i tłuszczami, równie z olejami polarnymi. Dobór odpowiednich olejów daje możliwość regulowania własności aplikacyjnych emulsji: im lepsze własności rozprzestrzeniania i niższa lepkość olejów, tym “lżejsze” otrzymamy emulsje. Własności aplikacyjne mogą być również ustalane dzięki różnicowaniu zawartości fazy olejowej.
Do formulacji mleczek należy wprowadzac 0-3% alkoholu cetylowego w celu regulowania konsystencji.
Do kremu, w zależnosci od formulacji, należy dodać 2-7% substancji konsystencjotwórczych tworzących struktury żelowe zwiększające lepkość w zewnętrznej fazie wodnej. Mieszanina GMS i kwasu stearynowego lub alkoholu cetylowego wykazała najlepsze efekty. Środki te tworzą struktury ciekło – krystaliczne w fazie wodnej, lepkość zewnętrznej fazy jest zwiększona, a emulsja ustabilizowana.
Substancje o specyficznych właściwosciach, jak filtry UV, ekstrakty roślinne, pochodne protein czy środki nawilżające są dobrze tolerowane przez emulsję.
Przykładowe receptury:
- Dezodorant do stóp w kremie
- Delikatny dezodorant - krem
- Krem z mocznikiem 15% i kwasem mlekowym 5%
- Krem z mocznikiem 30% i kwasem mlekowym 5%
- Krem depigmentacyjny
- Krem głęboko nawilżający
- Krem migdałowy
- ŻURAWINOWY KREM POD OCZY I NA NACZYNKA
Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.
Joanna Kwaśniewska
Mój nr 1 jeżeli chodzi o tworzenie dobrej konsystencji. Kremy wychodzą jedwabiste, wyglądające na "ciężkie". Wchłania się świetnie, potrzeba niewielkiego stężenia, mój ulubiony :)
Klaudia Rygalik
Bardzo dobry emulgator, chociaż zapach ma trochę farmaceutyczny. Emulsje wychodzą stabilne, białe. Szybko gęstnieje, można używać przy różnym stężeniu, polecam 3-4% + 4% alkoholu cetylowego. Wszystko, co robię na tym emulgatorze, wychodzi :)
Marta Preisner
Do tej pory robiłam krem na bazie morelowej, ale postanowiłam spróbować na emulgatorze, i nie wiem, co robię źle, bo mieszałam mieszadełkiem kilkanaście minut (prawie pół godziny), krem ostygł zupełnie, zrobił się biały, ale nadal pozostał płynny. Nie wiem, gdzie popełniam błąd, fazy olejową i wodną ogrzałam w łazi wodnej, wlałam fazę wodną do olejowej (może stąd brak konsystencji?). A może powinnam dodać jeszcze jakichś zagęstników? Skład kremu, Faza olejowa: • masło awokado - 10%, • masło shea - 5%, • alkohol cetylowy - 4%, • Emulgator MGS - 3%, • wosk jojoba 2%. Faza wodna: • mocznik - 15%, • wyciąg z aloesu (skoncentrowany 10x) - 10%, • woda 10%, • d-panthenol - 5%, • hydrolat z drzewa herbacianego - 5%, • Hydrolizat lawendy - 5%, • macerat z zielonej kawy - 5%, • kwas mlekowy - 2,5%, • guma arabska - 1%, • alantoina - 0,5%, • FEOG - 1% Faza C - olej z wiesiołka 10%