GUMA KSANTANOWA





Opis
INCI Xanthan Gum
Guma ksantanowa - wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Po fermentacji powstaje substancja koloidalna zbudowana z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu ksantan jest suszony i mielony. Guma ksantanowa tworzy roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych-mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarówno ogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie. Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest ona szczególnie przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowych roztworów.
Zastosowanie
W kosmetykach stosuje się od 0.1 do 10% w zależności od wymaganej konsystencji. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie w temperaturze pokojowej. Pozwala otrzymać żele wodne.
Gęstośc nasypowa - 0.8 g / ml (łyżeczka 5 ml waży około 4 g)
Polecamy stosowanie gumy ksantanowej do każdego kremu (także do tych robionych tradycyjnie, na ciepło), świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy).
Żel dezynfekujący- 100g:
60g alkoholu etylowego, spirytusu rektyfikowanego (niedostępny w naszym sklepie)
13g wody demineralizowanej
10g kwasu hialuronowego 1%
10g wyciągu z aloesu zatężonego 10%
5g gliceryny
1g olejku z drzewa herbacianego
1g gumy ksantanowej
Wykonanie:
Odmierzony kwas hialuronowy, wyciąg z aloesu, glicerynę, olejek z drzewa herbacianego wymieszać i dodać gumę ksantanową, mieszać aż składniki się zagęszczą.
Dodać wodę i alkohol etylowy, ponownie wymieszać i przelać do opakowania.
Zalecane opakowanie: KLIK
Agata Tokarska
Czy byłaby możliwość, żeby przy recepturze na żel do dezynfekcji podać ilości składników w mililitrach? Odważanie tak małych porcji produktów wymaga posiadania wagi farmaceutycznej lub jubilerskiej. Łyżeczki miarowe są o wiele bardziej dostępne dla przeciętnej osoby robiącej kosmetyki okazjonalnie.
Agata
Z tym łatwym rozpuszczaniem w wodzie to trochę przesada. Pomimo że dodawałam po odrobinie, dopiero podgrzewanie w kąpieli wodnej i długie miksowanie spieniaczem do mleka pozwoliło rozpuścić większość grudek. Efekt końcowy - bardziej glutek niż żel. Guma nadaje się do lekkiego zagęszczenia, ale nie do stworzenia kosmetyku o konsystencji żelu z ciekłych produktów. Po rozsmarowaniu takiego glutka na skórze - najpierw piana, która nie chce się wchłonąć, a jak już się wchłonie/ wyschnie, daje niemiłe uczucie suchej powłoki, jakby po wodzie z cukrem. Przy zawartości alkoholu etylowego większej niż 60% guma się "warzy" i wytrącają się białe farfocle, także stworzenie skutecznego żelu do rąk na czasy korony (70-75%) z tym produktem raczej jest niemożliwe. Albo moje umiejętności i wiedza na to nie pozwalają.