Ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutyna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 6,40 zł 6.40
Cena netto: 5,20 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Perełkowiec japoński jest uważany za jedno z podstawowych ziół w medycynie chińskiej. Jest miododajną rośliną. Jego kwiaty i owoce zawierają blisko 30% flawonoidów, głównie rutynę. W medycynie ludowej jest używany głównie do sporządzania nalewek i odwarów, które mają za zadanie wzmacniać naczynia krwionośne. Oferowany przez nas ekstrakt sporządzono z kwiatów i pąków perełkowca japońskiego. Jest zatężony 12-krotnie. Zawiera do 20% hydroksyetylowych pochodnych rutyny, które są lepiej rozpuszczalne i przyswajalne niż rutyna. Do ich grupy należy trokserutyna. Oprócz bogactwa rutyny zawiera soforykozyd, sorabielazyd, glikozydy, olejki eteryczne.

INCITroxerutin

Postać:

Drobny proszek o kolorze zielono-żółtym, rozpuszczalny w wodzie, o charakterystycznym zapachu. 

Masa małej płaskiej łyżeczki miarowej (2.5 ml) – 1.25 g (1 ml waży 0.5 g)

Dobrze rozpuszcza się w wodzie, w temperaturze pokojowej. 

Zastosowanie w kosmetykach:

Ekstrakt z perełkowca japońskiego można zastosować jako składnik kosmetyków, przeznaczonych do cery naczynkowej, z rumieniem, trądzikiem różowatym, nękanej alergią, w preparatach przeciwstarzeniowych dla cery dojrzałej lub starzejącej się a także w produktach do pielęgnacji ciała o właściwościach anty-cellulitowych.

Można użyć go jako składnik emulsji, kremów, toników, maseczek czy żeli.

Zalecane dozowanie: do 0,5 %

Działanie:

  • Trokserutyna uszczelnia i uelastycznia drobne naczynia krwionośne,
  • Reguluje mikrokrążenie krwi, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami,
  • Przeciwdziała agregacji płytek krwi,
  • Ogranicza rumień,
  • Działa przeciwzapalnie,
  • Zmniejsza obrzęki,
  • Neutralizuje wolne rodniki – jest antyutleniaczem,
  • Zwiększa wchłanianie witaminy C,
  • Wykazuje właściwości przeciwalergiczne.

Trokserutyna jest cenionym składnikiem kosmetyków dla cery naczynkowej, skłonnej do czerwienienia, ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu, ogranicza występowanie rumienia. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dlatego znajduje zastosowanie w kosmetykach anty-aging. Ponadto wpływa na zmniejszenie obrzęków i łagodzi stany alergiczne. Działa przeciwzapalnie, dlatego sprawdzi się również przy stanach zapalnych skóry. Perełkowiec japoński jest również wykorzystywany w medycynie ludowej przy wielu dolegliwościach, m.in. łuszczycy, egzemie, grzybicy, wypadaniu włosów, hemoroidach.

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu, chroniąc przed dostępem wilgoci i nasłonecznieniem.

Uwagi dodatkowe:

Ekstrakt nie powinien być stosowany w okresie ciąży i laktacji.

Przykładowe receptury

Krem z trokserutyną

Tonik z witaminą C

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium