Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Alkohol cetylowy

Emulgatory
4.95
PLN
Alkohol cetylowy
Alkohol cetylowy 2 4.4074
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 4,95 zł
Cena netto: 4,02 zł
szt.

INCI: Cetyl Alcohol 

Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę. Stapiany z masłami podnosi ich temperaturę topnienia - przydaje się przy kostkach do masażu. Jego głównym zastosowaniem jest stabilizowanie emulsji. Stosowany jest w ilościach do 30%.

 

Postać

Białe/kremowe płatki. Gęstość nasypowa 0.4 g / ml

Zastosowanie

Alkohol cetylowy jest stabilizatorem emulsji (nie jest emulgatorem choć sam z wodą się emulguje tworząc emulsje W/O). W kremach, mleczkach tworzy układy ciekłokrystaliczne w fazie wodne dzięki czemu zagęszcza i stabilizuje emulsje. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości a także ze względu na odczucie na skórze – kremy bez niego są bardziej tępe – tzn zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Alkohol cetylowy nadaje im poślizg, przedłuża wchłanianie olejów. Ta cecha jest szczególnie pożądana gdy krem jest robiony na jednym oleju. Firmy kosmetyczne dopieszczają receptury pod względem odczucia wchłaniania poprzez dodanie jeszcze alkoholu stearylowego (który jeszcze wolniej się wchłania), ale w tym wypadku łatwo przesadzić z ilością i krem może się zbyt długo lepić, stąd w naszym sklepie znajduje się tylko alkohol cetylowy (w warunkach domowych raczej nie przesadzi z ilością tego alkoholu i krem nie zostanie zepsuty).


HLB alkoholu cetylowego wynosi około 1-2 (samoistnie z woda tworzy emulsje w/o) natomiast by zrobić z niego emulsją o/w należy użyć emulgatora o HLB 15

 

Przykładowe receptury:

 

 

Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w suchym miejscu, chroniąc przed wpływem bezpośredniego światła słonecznego.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (2)

Joanna Kwaśniewska
27 marca 2013

Nadaje smarowność, kremy mają dzięki niemu konsystencję, ale w moim odczuciu bardziej pielęgnujący jest wosk pszczeli :) Tak czy inaczej niezbędny!


sara sara1
2 maja 2014

alkohol cetylowy bardzo dobrze wchłania się w sokach z owoców cytrusowych takich jak pomarańcza,cytryna,grejpfryt zółty ,melon , ogórek , nadaje sokom po przefiltrowaniu gęstszą konsystencję i super serum > sok + jakiś sok z cytrusów oczywiście ręcznie robiony w zaciszu domowym ,alkohol cetylowy świetnie sobie radził sam bez pomocy innych emulgatorów a jego drobne grudeczki z czasem w soku ulegają rozpuszczaniu się, testowałam przez mieśiąc a skóra odpowiednio nawilżona , odżywiona , aksamitnie napięta przez co stają się niewidoczne drobne zmarszczki.Od widzi mi się zależy w jakich proporcjach zastosujemy alkohol cetylowy + sok na własną dobrze znaną skórę , dla mnie jest dobrym emulgatorem-stabilizatorem-zagęszczaczem w rzadkich sokach z owoców ,ponieważ w tych łączeniach różnosokowych szczególnie poznałam działanie alkoholu cetylowego i powiem ,że jest dobry.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl