Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Mocznik

Substancje nawilżające
5.49
PLN
Mocznik
Mocznik 3 3.96211
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,49 zł
Cena netto: 4,46 zł
szt.

INCI Urea

CAS 57-13-6

Wygląd
Biały, bezwonny, krystaliczny proszek lub granulki.

Mała (2.5 ml) płaska łyżeczka - 1.4 g (1 ml waży 0.56 g)

Jest hygroskopijny czyli przyciąga wodę i nie pozwala jej wyparować, dzięki czemu działa intensywnie nawilżająco. Mocznik powoduje, że skóra jest gładka i jędrna. 

W koncentracjach do 2% - przyspiesza podział komórek warstwy ziarnistej skóry, a tym samym jej regenerację.

W koncentracjach 5-10% - działa nawilżająco, ułatwia wiązanie wody przez keratynę i zmiękcza naskórek. (wykorzystywany w leczeniu łuszczycy, dermatoz i innych chorób skóry przebiegających z nadmierną suchością).
W koncentracjach ponad 10% - jest keratolityczny - ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej (np. dla leków czy substancji czynnych). Działa przeciwbakteryjnie, co można wykorzystać przy cerze trądzikowej.
Preparaty mocznikowe znalazły zastosowanie w leczeniu trądziku, łuszczycy i rybiej łuski.

Rozpuszczalność
Rozpuszczalny w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym; nierozpuszczalny w tłuszczach.

Stężenie w kosmetykach
Najczęściej używa się mocznika w stężeniu 2-5 %.

Mocznik jest łatwo rozpuszczalny i szybko ulega hydrolizie, stąd towarzyszą mu zwykle stabilizatory (kwas mlekowy).

Przykładowe receptury

Żel pod prysznic z siarką i kwasem salicylowym. 

Krem na obrzęknięte stopy z arniką.

Krem z mocznikiem 15% i kwasem mlekowym 5%

Kuracja dla suchych, czerwonych dłoni

Mazidło na suchą popękaną skórę 

Serum nawilżająco - wygładzające

Aloesowy płyn po goleniu 

Bezalkoholowy tonik BHA, mocznik, alantoina

Szałwiowy tonik dla cery tłustej i trądzikowej 

Tonik z siarką

Baza kremowa.

Kremy z lanoliną. 

Kremy z woskiem pszczelim.

SLP - krem na zimno

 

Przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (3)

Jola
13 lipca 2014

jest niezbędny jako nawilżacz. nie pozwalam sobie na jego brak. dodaję go gdzie się da-do szamponu do włosów, do balsamu, do kremu. szczególnie upodobałam sobie krem z mocznikiem, kwa mlekowym, mleczanem sodu i panthenolem - świetnie nawilża-skóra niemal pęcznieje i koi. używam jako nawilżacza na noc i do walki z zaskórnikami. w powyższym połączeniu skuteczny.


Fan ZSK
24 listopada 2014

Ja, posiadacz problematycznej cery postanowiłem zakupić kilka rzeczy w ZSK, zamiast w drogerii, może będą lepsze. No i do koszyka trafił mocznik. Użyłem go w przepisie na serum z ekstraktem z malin zamiast D-pantenolu (po prostu go nie mam). Serum troszkę poszczypało, ale zadziałało. Nawilżył, krostki zniknęły i nawet blizny potrądzikowe zniknęły! Generalnie polecam, świetny nawilżacz i idealny do walki z pryszczami.


Aleksandra N.
5 kwietnia 2015

Chętnie używam mocznika w kremach do rąk i stóp. Doskonale się sprawdza, sprawił że wyrzuciłam wszystkie pumeksy i tarki do pięt, bo już ich nie potrzebuję. Jeśli po niewygodnych butach mam bardzo suchą skórę pięt to stosuję krem z nawet 20% mocznika a do przesuszonych lub zniszczonych pracami domowymi rąk 3 do 5%. W koncentracji 10% i powyżej ma działanie bakteriostatyczne w stosunku do bakterii Gram-dodatnich (głównie gronkowce i paciorkowce Staphylococcus) – jeśli chcemy zrobić sobie dezodorant. Natomiast w kremach do twarzy raczej bym go nie użyła. A to z powodu, że działanie mocznika jawi się poprzez rozpad, zniszczenie substancji wiążących białka a przede wszystkim poprzez denaturację (zmianę struktury białka przez rozerwanie wiązań wodorowych) i rozpuszczanie protein, w szczególności keratyny. Nie jest tak, że mocznik do pewnej koncentracji robi jedno a w wyższej koncentracji drugie. Robi zawsze to samo: rozmiękcza i napompowuje wodą keratynocyty. Jeśli jest w niskim stężeniu rozmiękcza je w sam raz, lecz jeśli jest go więcej rozmiękcza zbytnio i w konsekwencji odrywają się one (efekt łagodnego złuszczania pożądany przy zbyt suchej, łuszczącej się skórze pięt, łokci czy przy niektórych chorobach skóry). Dlatego chociaż mocznik z jednej strony nawilża, to z drugiej, jak tylko zwiększy się jego koncentracja sprawia że nasze keratynocyty z powierzchni skóry twarzy zamiast prezentować się jako zwarte, gładkie, matowe i jednolite wyglądają jak napęczniałe wodą gąbeczki. Jeśli chcemy nawilżyć twarz są lepsze środki: wystarczy zwiększyć ilość gliceryny w kosmetyku czy użyć w nim mleczan sodu lub inne nawilżające związki soli. Podobnie z włosami. Z jednej strony jeśli ma się kłopoty ze skalpem to mocznik poprawia wygląd problematycznej skóry głowy, ale z drugiej niszczy, rozpuszcza keratynę włosów, otwiera łuski matowi i osłabia je. Jeśli ktoś musi, to może sprawić sobie lotion z mocznikiem i aplikować tak, aby produkt znalazł się na skórze ale prawie nie miał kontaktu z włosami. Pamiętajmy o ustabilizowaniu mocznika w naszych wyrobach (jeśli nie zużywamy ich bardzo szybko). Z upływem czasu mocznik ma skłonność do podwyższania pH a powyżej 6 uwalnia szkodliwy amoniak, co zresztą czuć. Najlepszy do stabilizacji jest glukonolakton lub triethyl citrate, ale może być też taniutki mleczan sodu z tym że w tym przypadku lepiej mieć pH pod kontrolą i w razie konieczności skorygować. Kwas mlekowy w ilości stabilizującej za bardzo obniżyłby pH. No i po 6 miesiącach stosowania kosmetyku z mocznikiem trzeba zrobić przerwę.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl