Promocje

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

PEG-400

Substancje nawilżające
8.9
PLN
PEG-400
PEG-400 1 3.61906
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 8,90 zł
Cena netto: 7,24 zł
szt.
* - Pole wymagane

PEG 400 – higroskopijny glikol polietylenowy, o niskiej masie cząsteczkowej ok. 400 Da. Jest modyfikatorem konsystencji i poprawia rozsmarowywalność. Używany jest jako substytut gliceryny, do produkcji substancji powierzchniowo czynnych i emulgatorów. Surowiec nawilżający, pomocny w rozpuszczaniu i wprowadzaniu do kosmetyków surowców nie rozpuszczających się w wodzie (kwas salicylowy, kwas azelainowy czy niektóre ekstrakty). 

INCI: PEG 8

Postać :
Ma  postać gęstego, bezbarwnego płynu o słabym zapachu. Jest surowcem chemicznie obojętnym.

Gęstość : 1,128 g / cm 3

Stężenie : stosowany w kosmetykach do 90 %

pH 4,5 – 7,5 przy temp. 20ºC

Właściwości :

 - odporny na utlenianie i działanie mikroorganizmów

 - nietoksyczny

 - nie drażni błon śluzowych i skóry

 - jest higroskopijny (posiada zdolność wchłaniania wody), przez co ma silne działanie nawilżające

 Stosowanie PEG 400 w kosmetykach :

 - stosowany jako środek nawilżający

 - poprawia konsystencję i rozsmarowywalność

 - można go stosować w połączeniu z kwasem salicylowym oraz kwasem azelainowym

 - do cer mieszanych i problematycznych (walczących z trądzikiem) 

- dla skór mających tendencję do powstawania przebarwień na skórze

 Wykorzystywany jest w kosmetykach tj. szampony, kremy, maści, toniki oraz mleczka.

 Przykładowe receptury

 Przechowywanie:  w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

E M
14 stycznia 2017

WOW niezawodny do rozpusczania trudnych skladnikow!!!!


* - Pole wymagane

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl