Mleczan sodu

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 5,90 zł 5.90
Cena netto: 4,80 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.34285
Producent: -
Kod produktu: D98B-694BF

Opis

L-Mleczan sodu – 60% wodny roztwór soli sodowej kwasu L-mlekowego. Jeden z wielu związków znajdujących się w naturalnym czynniku nawilżającym (NMF) – działa silnie nawilżająco (polecany do każdego rodzaju cery, szczególnie do kosmetyków przeznaczonych dla cery skłonnej do podrażnień) a także reguluje odczyn kosmetyków. Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.


INCI Sodium Lactate

Postać
Bezbarwny do jasnożółtego płyn o lekko kwaśnym słabym zapachu. Rozpuszczalny w wodzie.
Gęstość 1.33 g/ml

L-Mleczan sodu jest składnikiem NMF – naturalnego czynnika nawilżającego znajdujący się na powierzchni naszej skóry i utrzymujący w niej odpowiedni poziom wilgoci. Mleczan sodu znajduje zastosowanie w kosmetykach z kilku powodów. Po pierwsze ze względu na swoje silne właściwości nawilżające (przewyższające działanie nawet tak znanych humektantów jak gliceryna, sorbitol czy kwas hialuronowy) może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości. 
Mleczan sodu posiada także właściwości przeciwbakteryjne – w takim przypadku zalecane jest stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. Połączenie kwasu mlekowego z jego solą sodową poprzez znormalizowanie procesu keratynizacji oraz równoczesne utrzymanie odpowiedniego nawilżenia i działanie przeciwbakteryjne prowadzi do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku. 
Mleczan sodu jest stosowany także jako środek regulujący pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) - można go stosować zamiast wodorowęglanu sodu.
Dodawany do mydeł utwardza je, zwiększa działanie nawilżające mydeł i zmniejsza ich pękanie (powstające przy długotrwałym przechowywaniu). 

Zastosowanie
Działanie nawilżające – do 8%
Mydła – do 5%, dodawanie tuż przed przelaniem do form. 
 
Przykładowe receptury:
 
Przechowywanie
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.

Opinie o produkcie (10)

27 września 2013

bardzo dobry zwłaszcza w komplecie z kwasem mlekowym super wybiela płytkę paznokcia:)

13 lipca 2014

zgadzam się, w komplecie z kwasem mlekowym (ja dodaję jeszcze mocznik)działa super, z tym że ja kładę tą miksturę na twarz na noc. efekt - nawilżenie, zmniejszenie objawów trądziku

19 lutego 2015

Potwierdzam że doskonale nawilża. Dzięki niemu można znacznie zmniejszyć ilość gliceryny w formule - krem będzie dawał odczucie mniej lepkiego a nie straci na efekcie nawilżania, nawet zyska. Nie stosować z Carbomerami - niekompatybilny, rozrzedzi produkt. Poza tym jest tak tani, że przestałam robić go sama w domu. Ze względu na koszt często zastępuję nim drogi glukonolakton przy stabilizowaniu mocznika. Kremy z mocznikiem mam zawsze pod kontrolą. Wącham i co parę miesięcy (jeśli się jeszcze nie skończą) kontroluję pH. Mleczan sodu spisuje się doskonale.

27 czerwca 2015

dodawałam do toników, balsamu do ciała, kremu do stóp, kremu do twarzy, jednak czasami piekł i lekko podrażniał, przydało by sie wiecej propozycji zastosowania na stronie dla laików takich jak ja, którzy chętnie będą probowac nowych produktów, jak beda wiedzieć jak i dokładnie używać.

28 czerwca 2015

Kasiu, skóra różnych osób różnie reaguje (czytałam o przypadku dziewczyny uczulonej na żel hialuronowy!!!!- niesamowite!). Mleczan sodu w roztworze 60% stosowany w ilościach zalecanych przez sklep nie powinien podrażniać, ale może jesteś wyjątkiem a może zastosowałaś go w zbyt wysokim stężeniu. Większość sklepów radzi stosować go w produktach niezmywanych w ilości do 5%, a Farmacia Vernile – jeden z najbardziej popularnych i poważnych sklepów europejskich obiecuje spektakularne efekty przy zastosowaniu w kremach do ciała od 5 do 10% - no tak, ciało to nie twarz. Natomiast w karcie technicznej Glamour Cosmetics jest napisane “w kremach, lotionach jako nawilżacz: 1-3%, w produktach spłukiwanych 1-5%”. Wniosek: gdy pierwszy raz stosujemy jakąś substancję najlepiej trzymać się niskich stężeń z zalecanego przedziału. Mleczan sodu 60% działa jako nawilżacz już od 0,5% zwłaszcza jeśli jest stosowany razem z innymi substancjami nawilżającymi. Jeśli masz podejrzenia, że to on a nie inny składnik kosmetyku Cię podrażnia, zrób test: sporządź roztwór woda + 0,5% mleczanu sodu (żeby było łatwo i bez marnowania: 19,9g wody + 0,1g mleczanu) zwilż tym roztworem opatrunek plastra i przyklej na przedramieniu przed zgięciem stawu ręki tam gdzie skóra jest najbardziej delikatna . Po kilku godzinach sprawdź reakcję. Jeśli będzie podrażnienie to mamy winnego, a jeśli nie to za kilka dni ponów test z wyższym stężeniem aż przekonasz się czy jakieś Ci szkodzi, tylko nie przekraczaj zalecanych przez sklep żebyś nie zrobiła zbyt alkalicznego!

26 lipca 2015

Zjadłem go w pasztecie E-325

3 listopada 2015

Robert wygrałeś internety :D hahahahhaha

20 września 2016

hej, a czy nie macie wrażenia, że produkt ten powoduje lepienie (nie tłustość, chodzi o...klejenie). zrobiłam roztwór : woda, glukonaloktan + mleczan dla podniesienia ph. po posmarowaniu tym twarzy po prostu przylepiają mi się do niej dłonie ;o

5 listopada 2016

A co jeśli przechowywany jest w lodówce?

26 grudnia 2016

M. W twojej miksturze za lepienie na pewno odpowiedzialny jest glukonolakton a nie mleczan sodu. Ja go bardzo lubię,bo jest bardzo uniwersalny - używam go jako nawilżacz, jako regulator Ph czy stabilizator emulsji z mocznikiem. Obowiązkowy półprodukt!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl