Masło kakaowe nierafinowane
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
INCI Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
Koncentracja w produkcie kosmetycznym
Do 80%, zalecamy stopić masło z innymi olejami.
Postać
Jest to tłuszcz o konsystencji masła, kruche, beżowo-brązowe o przyjemnym, intensywnym zapachu kakao i łagodnym smaku.
Skład
- glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych;
- wolne kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, oleinowy, kwas linolowy)
- sterole roślinne;
- tokoferole;
Zastosowanie
Masło kakaowe zastosowane wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. Masło kakaowe znajduje zastosowanie w wielu surowcach kosmetycznych. W surowcach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry.
Doskonały do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała- dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady.
Masło kakaowe jest też powszechnie stosowane w produkcji mydeł.
Liczba zmydlania 136 mg NaOH / g oleju
W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.