Masło kakaowe nierafinowane

898384f428d132adffdfa20e8c0dec76.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena brutto: 19,90 zł 19.90
Cena netto: 16,18 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

INCI Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

Masło to otrzymuje się z owoców kakaowca Theobroma cacao. Pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największymi producentami kakao są kraje afrykańskie, zlokalizowane u wybrzeży Zatoki Gwinejskiej (Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria). Plantacje znajdują się także w obszarach równikowych Azji oraz Ameryki Środkowej (Ekwador, Brazylia, Dominikana, Kolumbia, Meksyk). Owoce po ok. pięciomiesięcznym okresie dojrzewania są ścinane. W celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się kolejno procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałość, wykorzystywana jest do produkcji kakao.

Koncentracja w produkcie kosmetycznym
Do 80%, zalecamy stopić masło z innymi olejami.

Postać
Jest to tłuszcz o konsystencji masła, kruche, beżowo-brązowe o przyjemnym, intensywnym zapachu kakao i łagodnym smaku. 

Skład
- glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych;
- wolne kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, oleinowy, kwas linolowy) 
- sterole roślinne;
- tokoferole;

Zastosowanie
Masło kakaowe zastosowane wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, oznacza to, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. Masło kakaowe znajduje zastosowanie w wielu surowcach kosmetycznych. W surowcach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry.
Doskonały do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała- dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady.
 
Masło kakaowe jest też powszechnie stosowane w produkcji mydeł.
 
Masło kakaowe jest zbyt twarde żeby mogło być od razu stosowane na skórę, topi się co prawda pod wpływem ciepła ciała ale bardzo ciężko (przy użyciu noża) można go wyjąć z opakowania.  W celu rozmiękczenia zalecamy stopić go i dodać ok. 10 - 20% płynnego oleju roślinnego. 

Liczba zmydlania 136 mg NaOH / g oleju
 
Przechowywanie
W lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium