Artykuły

Witam Wszystkich i Każdego z osobna:)

Cześć!

Marzeniem większości z nas jest to, by spełniać się zawodowo, gdyż praca jest wpisana w życie zdecydowanej większości z nas i zajmuje sporo czasu. Ja odkryłem już kilka lat temu, że kosmetologia jest branżą, w której chcę się spełniać. To ona sprawia mi radość, daje satysfakcję, napawa entuzjazmem.

Nazywam się Grzegorz Łabanowicz, a tematyka urody i wszystkiego, co z nią związane jest mi niesamowicie bliska, a najważniejszy jest fakt, że ciągle uczę się czegoś nowego. Wyrazem mojej wielkiej pasji jest blog, który prowadzę od 2012 roku: wszystkoopielegnacji.blogspot.com. Na blogu nie znajdziecie samych recenzji, staram się w jak najbardziej merytoryczny sposób edukować, doradzać i motywować swoich Czytelników jak postępować, co robić, aby cieszyć się zdrowym, młodym i zadbanym wyglądem. Do pewnego czasu byłem samoukiem, jednakże obecnie kończę kształcenie na kierunku Kosmetologia, aby nadal poszerzać swoje horyzonty i odkrywać tajemnice, które ciągle przede mną skrywa ta prężnie rozwijająca się dziedzina.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej osób tworzy własne kosmetyki w myśl zasady „DO IT YOURSELF”. Wierzę w spersonalizowaną, idealną pielęgnację, Jestem tutaj po to, by służyć Wam dobrą radą. Z przyjemnością i zaangażowaniem dobiorę Wam prawidłową pielęgnację, pomogę w stworzeniu receptury danego produktu, gdyż wierzę, że tylko odpowiednio dobrane kosmetyki są w stanie zaspokoić potrzeby nawet najbardziej wymagającej skóry.

 

Czekam na Wasze pytania pod adresem: Grzegorz@zrobsobiekrem.pl

Do usłyszenia!
Grzegorz Łabanowicz

czytaj całość »

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kategorie blog

Substancje polecane przy cerze naczynkowej

Lista substancji, dostępnych w ofercie naszego sklepu, które szczególnie polecamy osobom z cerą naczynkową.

 

Oleje:

- Olej z rokitnika: owoc rokitnika zawiera tłusty olej oraz bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, K, P, kwas foliowy, karotenoidy (pomarańczowy kolor oleju), antocjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne i mikro i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne). Obecne w oleju kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi a kwasy urosolowy i oleinolowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i ułatwiają gojenie się ran. 

- Macerat z kwiatów arniki: wyciąg z arniki dodaje się do płynów, kremów do twarzy, maseczek oraz kremów do stóp. Działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodząco na podrażnienia, oczyszczająco. Zmniejsza obrzęki. Stosuje się go w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy.

- Macerat z kasztanów: substancje aktywne zawarte w ekstrakcie z nasion kasztanowca zmniejszają nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych i przywracają ich elastyczność. Przywracając właściwą elastyczność ścianom włośniczek poprawią tym samym krążenie. Ponadto ekstrakt działa przeciwświądowo, przeciwobrzękowo.

- Macerat z zielonej herbaty: ma działanie nawilżające, przeciwzapalne, bakteriobójcze, napinające. Wzmacnia system odpornościowy i naczynia krwionośne. Chroni komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników środowiskowych. Działa przeciwstarzeniowo, poprawia funkcjonowanie i wygląd skóry. Łagodzi skórę poparzoną przez słońce.

- Macerat z żywokostu lekarskiego: stosowany jest w kosmetykach ze względu na dobre właściwości regenerujące, powlekające, przeciwzapalne, pobudza mechanizmy obronne. Stosunkowo wysoka zawartość alantoiny sprawia, że wyciąg olejowy z żywokostu doskonale pielęgnuje skórę suchą, delikatną, wrażliwą i zniszczoną. Zmniejsza pieczenie, łagodzi zaczerwienienie skóry. Ma także działanie nawilżające, wygładza i zmiękcza skórę. Doskonały we wszystkich produktach do skóry wrażliwej.

Hydrolaty:

- Hydrolat różany bez konserwantów: działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowany jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowany do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

- Hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej Neroli: wspaniały jako tonik i odświeżacz do twarzy. Stosowany też jako kompres przeciwzapalny dla skóry podrażnionej zmniejsza zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Działa antybakteryjnie i ściągająco, reguluje wydzielanie sebum. Działa łagodząco, relaksująco. Zastosowany jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Zawarte w hydrolacie bioflawonoidy działają przeciwutleniająco, doskonale sprawdzają się przy pielęgnacji cery naczynkowej. 

- Hydrolat z pomarańczy słodkiej: Stosowany przy tłustej, dojrzałej i mieszanej cerze, tłustych włosach. Oprócz charakterystycznego dla olejków cytrusowych działania antyseptycznego, wykazuje również bardzo skuteczne działanie uspokajające, łagodzące nadmierną nerwowość, pomaga myśleć pozytywnie. Substancje aktywne zawarte w pomarańczy, które podczas destylacji przechodzą do wody podestylacyjnej, takie jak węglowodany, kwasy owocowe AHA, sole mineralne, flawonoidy są odpowiedzialne za działanie nawilżające i wzmacniające naczynia kapilarne. Cukry i ich pochodne tworzą wiązania wodorowe z wodą na powierzchni skóry, utrzymując i zapewniając tym samym odpowiednie jej nawilżenie, poprawiając elastyczność, sprężystość i miękkość skóry.

Kwasy:

- Kwas azelainowy:można go wykorzystać do zabiegów peelingujących i w kremach. Kwas Posiada wielokierunkowe działanie, które może być wykorzystywane w zwalczaniu różnych dysfunkcji skórnych. Rozjaśnia przebarwienia. Działa przeciwtrądzikowo, antybakteryjnie i przeciwzaskórnikowo. Reguluje procesy keratynizacji naskórka. Dobrze wpływa na cerę naczyniową i skłonną do powstawania rumienia. Wchodzi w skład kremu z kwasem azelainowym i acerolą.

- Kwasy PHA: wpływają korzystnie na stan rozszerzonych naczynek. Zmniejszają ich widoczność i redukują skłonność do czerwienienia.

Ekstrakty i wyciągi:

- Ekstrakt z miłorzębu japońskiego: Ekstrakt działa pobudzająco i wzmacniająco na układ krążenia, polepsza ukrwienie, wzmacnia system naczyń krwionośnych, jest bardzo silnym antyoksydantem. Jest stosowany głównie ze względu na wzmacnianie tkanki łącznej skóry - hamuje proces starzenia się skóry. Poza produktami anty-aging jest on powszechnie stosowany w preparatach antycellulitowych, ujędrniających, rozjaśniających cienie pod oczami, do pielęgnacji cery naczynkowej.

- Ekstrakt z czerwonego wina: posiada silne właściwości antyutleniające, chroni przed wpływem promieniowania UV, działa przeciwzapalnie, przeciwzmarszczkowo, chroni naczynia krwionośne, zmniejsza tempo rozpadu włókien kolagenowych oraz hamuje rozwój bakterii wywołujących trądzik. Surowiec polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej, starzejącej się, zniszczonej słońcem, szarej i zmęczonej oraz cery trądzikowej.  

- Wyciąg z oczaru wirginijskiego: wodno-glicerynowy wyciąg z liści oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana) polecany jest do zastosowania w kosmetykach antyseptycznych (przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie tanin) oraz wzmacniających naczynia krwionośne. Zalecany do zastosowania w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, suchej, naczynkowej.

- Ekstrakt na rozszerzone i pękające naczynka zamknięty w liposomach: zawiera ekstrakt z kasztanowca, ekstrakt z kory i liści oczaru wirginijskiego, ekstrakt z kwiatów arniki, lecytynę, D-pantenol, sorbitol, kwas askorbinowy, rutynę.

Inne:

 - Maseczki, np. łagodzące z kolagenem, z algami, z glinką czerwoną i/lub białą. Kolagen wykazuje, m.in. działanie łagodzące, ujędrniające, regenerujące. Algi nawilżają, poprawiają elastyczność, jędrność, wzmacniają ścianki naczyń włosowatych, likwidują obrzęki, regenerują. Glinki skutecznie działają przy chorobach skórnych, trądziku, polecane są przy cerze zmęczonej, zwiotczałej i naczynkowej. Glinka czerwona znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery tłustej i normalnej. Działa delikatnie odtłuszczająco. Polecana jest dla cery z trądzikiem różowatym. Zapobiega także rozszerzaniu się naczynek krwionośnych. Remineralizuje skórę, oczyszcza z toksyn. Dla cery delikatnej wrażliwej polecamy mieszać w proporcjach 1:3 glinkę czerwoną z glinką białą. W ten sposób otrzymuje się tak zwaną glinkę różową.

- Witamina C, np. w serum 10 % SAP jest użyta w postaci soli sodowej monofosforanu kwasu askorbinowego (SAP). Niektóre ekstrakty i soki posiadają znaczną ilość witaminy C, np. bioferment z aceroli. Surowiec zmniejsza zaczerwienienie twarzy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia mikrocyrkulację krwi.

- Olejek cyprysowy: stosowany jest wraz z olejkiem lawendowym w mieszaninie z olejem roślinnym do wcierania w bolące żylaki i pękające naczynka.  Działa sciągająco zapobiegając obrzękom nóg.  Dzięki właściwościom antyseptycznym szczególnie polecany przy cerze tłustej, trądziku, nadmiernej potliwości, łupieżu i nadmiernie przetłuszczających się włosach. Jako dodatek do płynów do golenia, hamuje drobne zranienia powstające podczas golenia.

Chmura tagów

Sklep internetowy Shoper.pl