Olej z rokitnika NATURALNY

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 12,90 zł 12.90
Cena netto: 10,49 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.), rokitnik pospolity, rokitnik szakłakowaty to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje w Europie i Azji aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie nad Bałtykiem, na wydmach oraz w parkach jako roślina ozdobna.

INCI Hippophaë rhamnoides fruit oil (Seabuckthorn Oil)

Koncentracja w surowcu kosmetycznym
Ze względu na intensywny kolor oleju zalecane jest stosowanie w produktach kosmetycznych w ilości do 20%. 

Postać

Olej o ciemnopomarańczowej barwie i charakterystycznym zapachu. Jest olejem tłustym. 

Ciemno pomarańczowy olej z rokitnika zwyczajnego Hippophae rhamnoides otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno z pomarańczowych owoców i filtracji. Jest olejem tłustym wykorzystywanym w gojeniu oparzeń, odmrożeń i stanów zapalnych. Ma właściwości regenerujące, przeciwstarzeniowe, ochronne. Uśmierza ból. Jest cenionym naturalnym surowcem kosmetycznym znajdującym zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz włosów. Używany jest, jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Oleje z rokitnika zawierają wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Olej wspomaga gojenie blizn pourazowych potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry.

Owoc rokitnika zawiera tłusty olej oraz bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, K, P, kwas foliowy, karotenoidy (pomarańczowy kolor oleju), antocjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne i mikro i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne). Obecne w oleju kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi a kwasy urosolowy i oleinolowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i ułatwiają gojenie się ran. 

Przechowywanie

Zalecamy przechowywanie oleju w lodówce lub innym chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.

Przykładowe receptury

 

 

Opinie o produkcie (8)

4 grudnia 2012

Jedna aplikacja i koniec problemów ze świecacą skóra ,i przemęczonymi powiekami .Kolejne opakowanie wykorzystam do walki z rozstepami . Olejek mozna łaczyć z arnikowym i herbacianym taka mieszanka swietnie sobie radzi z opuchlizną pod oczami .

3 lutego 2013

Niezastąpiony dodatek do OCM dla skóry mieszanej. Działa rozjaśniająco na blizny potrądzikowe i ma całkiem przyjemny zapach.

16 lutego 2013

Fajny olej, myślałam, że będzie tłusty jak w opisie, ale na szczęście okazał się dość lekki. Oczywiście nie nadaje się do samodzielnego stosowania, bo barwi skórę na pomarańczowo, ale jako dodatek jest bardzo fajny. W lodówce nieco gęstnieje, więc trzymam go w innym miejscu. Zapach dla mnie obojętny, ale wyczuwalny.

15 czerwca 2013

a ja znowu lubię go używać w celach barwiących - jako dodatek do balsamów bardzo ładnie przyrumienia skórę i nie muszę używać samoopalacza

15 czerwca 2013

Jeśli chodzi o działanie lecznicze, to rzeczywiście przyspiesza leczenie egzemy,poparzeń, gojenie ran(uśmierza swędzenie). Dodany do masła shea, oleju arganowego i oleju z pachnotki to prawdziwe serum

4 lutego 2015

Słuchajcie ludziska ,to jest niesamowity olejek !Mój syn ma zmiany po trądziku(blizny i przebarwienia).Po kilku dniach stosowania blizny wydają się płytsze a przebarwienia bledsze.Po prostu cud.Stosuje także tonik z glinki z witaminą C z przepisu Czarszki.Te produkty z ZSK są rewelacyjne .Dzięki za to ze jesteście

13 września 2017

Dostałam w gratisie- za co dziękuję. Olej bardzo dobrze się sprawdza. Polecam!

21 lipca 2019

Olej ma bardzo intensywny kolor, więc trzeba uważać z jego aplikacją.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium