Promocje

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kwas azelainowy

Substancje czynne
8.7
PLN
Kwas azelainowy
Kwas azelainowy 6 3.86432
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 8,70 zł
Cena netto: 7,07 zł
szt.
* - Pole wymagane
Kwas azelainowy to naturalny, występujący między innymi w ziarnach zbóż, związek dikarboksylowy. W organizmie powstaje w wyniku lipoperoksydacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, linolowego, linolenowego, stanowi element strukturalny fosfolipidów błon komórkowych.

INCI Azelaic Acid
 
Postać
  • Biały, drobny proszek.
  • Zapach charakterystyczny, niedrażniący.
  • Kwas azelainowy słabo rozpuszcza się w wodzie - na poziomie 2,4g/l w temp. 20ºC, lepiej rozpuszcza się w wodzie gorącej.
  • Dobrze rozpuszczalny np. w  PEG-u-400.
  • W olejach zawiesza się (przed użyciem trzeba wstrząsnąć)
  • Ciężar nasypowy ok. 0.6 g / ml
Kwas azelainowy posiada wielokierunkowe działanie, które może być wykorzystywane w zwalczaniu różnych dysfukcji skórnych. 
  • Rozjaśnienie przebarwień – związek ten należy do efektywnych substancji wybielających. Początkowo wykorzystywany był w przypadku plam pigmentacyjnych. Hamuje on proces syntezy DNA w obrębie pobudzonych komórek barwnikowych – melanocytów. Działa także jako inhibitor tyrozynazy, przez co ogranicza proces melanogenezy, a w konsekwencji tworzenie nowego barwnika, melaniny. Przy stosowaniu stężeń 15 – 20 % przez kilka miesięcy, można osiągnąć pozytywne efekty w przypadku plam soczewicowatych oraz ostudy. Doskonałe efekty uzyskuje się w przypadku  usuwaniu przebarwień pozapalnych skóry.
  • Działanie przeciwtrądzikowe – działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na bakterie tlenowe i beztlenowe. Szczególnie jest skuteczny w stosunku do Propionibacterium acnes i Staphylococcus epidermidis, odpowiadających za powstawanie trądziku młodzieńczego. Kwas nie wywiera wpływu na oporność bakterii, nawet przy długotrwałym stosowaniu. Właściwości przeciwzapalne kwasu są ściśle związane z hamowaniem produkcji wolnych rodników tlenowych, będących mediatorami procesów zapalnych. Działanie przeciwzaskórnikowe jest niezwykle istotne w pielęgnacji zmian trądzikowych. Dodatkową zaletą kwasu azelainowego jest możliwość stosowania w przypadku trądziku różowatego.
  • Regulacja procesów keratynizacji – odgrywa ważną rolę w procesie keratynizacji naskórka, może być istotnym składnikiem kosmetyków polecanych przy nieprawidłowym, także posłonecznym rogowaceniu naskórka.

 

Zastosowanie w kosmetykach
  • rozjaśnia przebarwienia (przy melasmie, ostudzie i inne plamach barwnikowych oraz przebarwieniach pozapalnych)
  • działanie przeciwzaskórnikowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • przy zapalnym i niezapalny trądziku pospolitym oraz różowatym
  • łuszczycy, jak również zapaleniu mieszków włosowych
  • kwas azelainowy z powodzeniem można stosować także przy cerze  naczyniowej, wrażliwej i skłonnej do rumienia.

 

Kwas azelainowy nie wykazuje działania fitotoksycznego, jest dobrze tolerowany, może być stosowany w wysokich stężeniach nawet przez dłuższy czas. W recepturach kosmetycznych wykorzystywany jest w stężeniach do 20%. Efekty uboczne raczej rzadko występujące: przejściowy, szybko znikający  rumień czy podrażnienie skóry.

Zalecane dozowanie: 5- 25%
Do przeprowadzenia peelingu zalecamy min. 16% stężenie kwasu azelainowego. Minimalne stężenie kwasu azelainowego hamujące bakterie odpowiedzialne za występowanie trądziku - 1,25%.

Przykładowe receptury

Dodatkowo można zastosować jako :

  •  kurację jednorazową 
  •  terapia łączona z np. witaminą C 

Przechowywanie:  w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu

Uwagi dodatkowe: Środek działa drażniąco na skórę i oczy. Ryzyko uszkodzenia oczu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Także pamiętajmy o fotoprotekcji – stosowaniu kremów z filtrem minimum 30 SPF jeśli korzystamy z kosmetyków złuszczających naskórek, jeżeli skóra jest bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne stosujmy krem z filtrem SPF 50 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (6)

Ola
5 marca 2015

Jak zrobic peeling 20% z tym kwasem?:)


Zuza
26 czerwca 2015

Próbowałam zrobić "Żel z kwasem azelainowym i kwasem salicylowym" wg Waszego przepisu i kwasy nijak nie chciały się rozpuścić w PEGu, mimo kąpieli wodnej. Produkty poszły na zmarnowanie. Chyba, że to ma być taka zawiesina?


Jolanta
20 stycznia 2016

Kwas ten słabo rozpuszcza się w wodzie zimnej, natomiast jest rozpuszczalny w wodzie gorącej i w alkoholach.


Aleksandra
28 września 2017

Wykorzystałam tek kwas przy żelu z kwasem azelainowym i biofermentem z aceroli, niestety jest on nieodpowiedni dla chorych z trądzikiem różowatym - zaostrza chorobę.


Marta
29 lipca 2018

Najprostszy i jeden z najlepszych - peeling/maseczka kwas+PEG400 - 30-40% kwasu - kilka minut podczas mycia zębów lub po prostu przed kąpielą - cudo! A potem jakaś inna maseczka wjeżdża :)


milena
12 października 2018

mój kwas też niestety nie chce rozpuścić się w peg 400 próbowałam już dwa razy i ciągle tak samo kryształki pływają w zawiesinie


* - Pole wymagane

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl