Zaawansowany krem antyoksydacyjno-przeciwzmarszczkowy na twarz, szyję i dekolt 3
Zaawansowany krem antyoksydacyjno-przeciwzmarszczkowy na twarz, szyję i dekolt

Kochani,

 

Przygotowałem dla Was bardzo zaawansowaną recepturę na wyjątkowy krem stanowiący “bombę” antyoksydacyjną w postaci niesamowitych składników: kwasu alfa-liponowego, stabilnej witaminy C, ekstraktu z ostropestu, karnozyny i kwasu foliowego. O nawilżenie i regenerację zadbają oleje, w tym wyjątkowy olej z nasion amarantusa, pielęgnacyjny emulgator Olivem oraz sok z liści aloesu i wyciąg z fiołka trójbarwnego. Tak przygotowany krem zalecany jest do każdego typu cery wymagającej regeneracji, odżywienia, rozświetlenia, a w szczególności do cery odwodnionej, dojrzałej, zmęczonej, pozbawionej blasku.

 

Zaawansowany krem antyoksydacyjno-przeciwzmarszczkowy na twarz, szyję i dekolt


Receptura na ok 100g:

Faza A:
10g (10%) oleju kokosowego frakcjonowanego
5g (5%) kwasu alfa-liponowego
5g (5%) Olivem 1000

Faza B:
47,5g (47,5g) soku z liści aloesu
5g (5%) wyciągu z fiołka trójbarwnego

Faza C:
10g (10%)  propanediolu
5g (5%) stabilnej witaminy C
10g (10g)  oleju z amarantusa
1g (1%) ekstraktu z nasion ostropestu
1g (1%) konserwantu FEOG lub DHA-BA
0,20g (0,20%) kwasu foliowego
0,20g (0,20%) karnozyny
opcjonalnie: do 10 kropli olejku eterycznego
szczypta gumy ksantanowej


Potrzebne i przydatne akcesoria:

waga jubilerska
3 zlewki, np. 2x50 i 1x100ml
pojemnik na preparat 
minimikser- spieniacz do kawy
bagietka do mieszannia
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki

Wykonanie:

W  jednej zlewce umieścić składniki fazy A, w drugiej składniki fazy B. Umieścić obie zlewki w łaźni wodnej (temperatura ok. 70 st Celsjusza). W trzeciej zlewce umieść wszystkie składniki fazy C oprócz konserwantu, oleju z amarantusa i olejku eterycznego/zapachowego. Miksuj aż składniki się rozpuszczą. Gdy składniki fazy A i B się rozpuszczą wyjmij zlewki z łaźni wodnej i ciągle mieszając minimikserkiem fazę A przelewaj do fazy B. Mieszaj tak długo aż emulsja się zagęści i ostygnie (w zależności od ilości produktu jaką chcesz uzyskać możesz użyć też miksera). Gdy ostygnie do ok. 40 st. Celsjusza dodaj składniki fazy C- najpierw te ze zlewki, później olej z amarantusa, następnie konserwant i olejek eteryczny/zapachowy, po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj. Gumę ksantanową dodaj na samym końcu intensywnie miksując. Dodawaj szczyptami gumę ksantanową intensywnie miksując do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Sposób użycia:
Nanieść krem na oczyszczoną  skórę twarzy, szyi i dekoltu  i dokładnie wmasować. Stosować na dzień i/lub na noc.

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 miesięcy od wykonania lub bez konserwantu do 3 tygodni w lodówce.


Pozdrawiam,
Grzegorz ZSK

Komentarze do wpisu (3)

20 stycznia 2021

Grzegorzu, a czy nie można by dodać konserwantu do fazy wodnej (fazy B w tym przypadku) i podgrzać razem z nią? FEOG zdaje się całkiem dobrze znosi podgrzewanie.

26 kwietnia 2023

czy zastąpić olejek z amarantusa bo jest niedostępny? proszę zastosować olej z owsa: https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Olej-z-nasion-owsa-rafinowany/1317

26 kwietnia 2023

no i nie ma gumy ksantanowej? jest dostępna: https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Guma-ksantanowa-TRANSPARENTNA/247

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium