Olivem 1000





Opis
Olivem 1000
INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate
Olivem 1000 to emulgator nowej gereneracji pochodzenia roślinnego. Służy on do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W). Emulgator produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek. Olivem1000 produkowany jest tylko z naturalnych i biodegradowalnych surowców, jest również akceptowany przez ekologiczne jednostki certyfikujące. Prócz działania emulgującego wykazuje działanie nawilżające, wygładzające i natłuszczające, dlatego też poprawia nawilżenia i jędrność skóry.
Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator.
Postać: płatki w kolorze białym/kości słoniowej.
Stosowanie:
-
Do lekkich produktów typu mleczka/serum 3-4% (faza olejowa do 10%, ustabilizować dodając 0,2-0,3% gumy ksantanowej),
-
kremy 5-6% (faza olejowa do 30%, czym więcej fazy olejowej tym krem będzie miał "bogatszą" konsystencję),
-
kremy intensywnie odżywcze 8% (faza olejowa do 30%, czym więcej fazy olejowej tym krem będzie miał "bogatszą" konsystencję).
Stabilny w szerokim pH (3-12), zatem tworzy stabilne emulsje z wieloma surowcami.
Temperatura topnienia: 65-75°C, należy go rozpuszczać w fazie olejowej.
Do fazy wodnej warto dodać glicerynę, która to pozwoli utrzymac odpowiednią wilgotność emulsji.
Przechowywanie:
Surowiec przechowywać z w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła
Receptury:
EMULSJA ANTYOKSYDACYJNO-NAWILŻAJĄCA
MASŁO DO SKÓRY BARDZO SUCHEJ I Z AZS
KREM DO STÓP Z MOCZNIKIEM 20%
ŁAGODZĄCO-NAWILŻAJĄCY KREM DO RĄK
ZAAWANSOWANY KREM ANTYOKSYDACYJNO-PRZECIWZMARSZCZKOWY NA TWARZ, SZYJĘ I DEKOLT
KREM POD OCZY "ŚWIETLIK I KWAS TRANEKSAMOWY"
Aleksandra Niechciał
Świetny dla skóry atopowej. Bardzo łatwy w użyciu