Olivem 1000
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Olivem 1000
INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate
Olivem 1000 to emulgator nowej gereneracji pochodzenia roślinnego. Służy on do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W). Emulgator produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek. Olivem1000 produkowany jest tylko z naturalnych i biodegradowalnych surowców, jest również akceptowany przez ekologiczne jednostki certyfikujące. Prócz działania emulgującego wykazuje działanie nawilżające, wygładzające i natłuszczające, dlatego też poprawia nawilżenia i jędrność skóry.
Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator.
Postać: płatki w kolorze białym/kości słoniowej.
Stosowanie:
-
Do lekkich produktów typu mleczka/serum 3-4% (faza olejowa do 10%, ustabilizować dodając 0,2-0,3% gumy ksantanowej),
-
kremy 5-6% (faza olejowa do 30%, czym więcej fazy olejowej tym krem będzie miał "bogatszą" konsystencję),
-
kremy intensywnie odżywcze 8% (faza olejowa do 30%, czym więcej fazy olejowej tym krem będzie miał "bogatszą" konsystencję).
Stabilny w szerokim pH (3-12), zatem tworzy stabilne emulsje z wieloma surowcami.
Temperatura topnienia: 65-75°C, należy go rozpuszczać w fazie olejowej.
Do fazy wodnej warto dodać glicerynę, która to pozwoli utrzymac odpowiednią wilgotność emulsji.
Przechowywanie:
Surowiec przechowywać z w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła
Receptury:
EMULSJA ANTYOKSYDACYJNO-NAWILŻAJĄCA
MASŁO DO SKÓRY BARDZO SUCHEJ I Z AZS
KREM DO STÓP Z MOCZNIKIEM 20%
ŁAGODZĄCO-NAWILŻAJĄCY KREM DO RĄK
ZAAWANSOWANY KREM ANTYOKSYDACYJNO-PRZECIWZMARSZCZKOWY NA TWARZ, SZYJĘ I DEKOLT
KREM POD OCZY "ŚWIETLIK I KWAS TRANEKSAMOWY"
Aleksandra Niechciał
Świetny dla skóry atopowej. Bardzo łatwy w użyciu
Pommarta
Rewelacyjnie łatwy w użyciu i skutecznie tworzący delikatne i ładnie natłuszczające balsamy. Używam go od pierwszych zakupów do balsamu do ciała o bardzo bogatym składzie do skóry bardzo suchej, łuszczącej się, swędzącej i nie znoszącej dobrze zimy. Dodaję kilka maseł i olejków i cała receptura świetnie się trzyma i tworzy idealną emulsję. Polecam!
basia
bardzo łatwy w uzyciu, robi konstencje kremu w sekunde, nie da sie zepsuc, żeby nie wyszlo. jednak olivem sam w sobie jest tlusty i probowalam roznych przepisow tak aby krem byl ekstremalnie lekki i wchlanial sie w sekunde nie pozostawiajac tlustej warstwy i niestety olivem sie w tym nie sprawdzil, bede szukac innego emulgatora. ale do kremow bardziej bogatych i poltlustych polecam
Magda
Olivem 100 przestaje być bardzo tłusty i krem łatwo się wchłonie jeżeli użyje się glicerydu do fazy wodnej; sprawdziłam na wielu samodzielnie wykonanych glicerydach ( warunek konieczny: trzeba posiadać sprawdzone zioła, kwiaty, owoce i bardzo dobrej jakości glicerynę rośliną i odczekać min 6 miesięcy zanim specyfik nabierze mocy). Nie dodaję glicerydu do "zimowych" kremów i balsamów do rąk, wówczas pozostaje odpowiedni film na skórze. Zauważyłam że użycie Olivem 1000 wraz z maceratem ziołowym na bazie oliwy wzmacnia prozdrowotne działanie szczególnie balsamów.
Grzegorz@zrobsobiekrem.pl
Dzień dobry, dziękujemy za wnioski.