Kwasy wykorzystywane w pielęgnacji
Kwasy wykorzystywane w pielęgnacji

Kwasy w kosmetyce

Są najpopularniejszym produktem zwalczającym wszelkie problemy skórne. Kwasy zwanych inaczej peelingami, dobierane są w zależności od rodzaju skóry oraz jej potrzeb, związanych z poprawieniem jej struktury.

 

 

 

 

Wyróżnia się kwasy konkretnie skierowane do każdego typu skóry, przywracające jej naturalne funkcje:

Cera tłusta i trądzikowa, mieszana oraz skóra z przebarwieniami:

  • kwas salicylowy - pozyskiwany z kory wierzby i liści brzozy, należy do beta-hydroksykwasów (BHA), posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, keratolityczne i komedolityczne - wykazuje zdolność wnikania do mieszków włosowych, gdzie oczyszcza i odblokowuje pory skóry. Reguluje funkcję gruczołów łojowych oraz zwęża pory skóry czyli ujścia gruczołów łojowych, odpowiedzialnych za dostarczenie łoju skórnego (sebum) na zewnątrz naskórka. Działa łagodniej niż kwasy AHA, jest bezpieczny w stosowaniu.
  • kwas azelainowy - występuje w ziarnach zbóż i w niewielkiej ilości w ludzkim organizmie. Wykorzystywany w zwalczaniu różnych dysfunkcji skóry - działa przeciwbakteryjnie wobec bakterii tlenowych i beztlenowych, zapobiega powstawaniu zaskórników oraz działa przeciwzapalnie. Wpływa także na niwelowanie przebarwień potrądzikowych,posłonecznych czy innych. Jest także polecany do skóry z trądzikiem różowatym oraz zaskórnikowym.
  • kwas glikolowy - otrzymywany z trzciny cukrowej, należy do kwasów AHA. Dzięki swojej budowie cząsteczkowej, doskonale wnika w głąb naskórka. Kwas ten można wykorzystać w wielu zabiegach, tymczasowej kuracji czy wdrożyć go w codziennej pielęgnacji w mniejszym stężeniu - nie tylko wpływa na przebarwienia skórne, poprawę rogowacenia naskórka, ale także na zniwelowaniu początkowych rozstępów skórnych czy wypłyceniu płytkich zmarszczek.
  • kwas migdałowy - pozyskiwany z gorzkich migdałów, należy do kwasów AHA. Jest on przeznaczony dla wszystkich typu skór - poprawia nawilżenie, koloryt skóry, wykazuje zdolność stymulacji syntezy kolagenu i elastyny, co działa przeciwzmarszczkowo. Także wpływa na przebarwienia skórne - jeśli osoby posiadają skórę bardzo wrażliwą, a jednak występują przebarwienia a nie mogą mocniejszych kwasów zastosować, kwas migdałowy jest bardzo delikatny, dzięki swojej budowie cząsteczki, która jest o wiele większa niż u innych kwasów, dlatego nie działa drażniącą na skórę (z wyjątkiem osób uczulonych na gorzkie migdały).
  • kwas kojowy - pochodzi z różnych rodzajów grzybów tj. Aspergillus - jest silnym antyoksydantem - chroni przed działaniem wolnych rodników. Działa przeciwbakteryjnie i depigmentacyjnie. W połączeniu z arbutyną, hydroksykwasami czy innymi środkami, doskonale wpływa na niwelowanie przebarwień skórnych.
  • azeloglicyna - pochodna kwasu azelainowego, składa się z kwasu azelainowego oraz glicyny - posiada szerokie zastosowanie  -działa przeciwtrądzikowo, rozjaśnia przebarwienia skórne, wpływa na zmniejszenie rumienia czy zapobiega pękania naczynek.Także polepsza nawilżenie skóry.

 

Cera sucha, wrażliwa, naczynkowa i dojrzała:

  • kwas mlekowy - otrzymywany podczas procesu fermentacji cukru przez bakterię kwasu mlekowego Lactobacillus - normalizuje proces złuszczania naskórka, wykorzystywany w kremach wybielających (w pielęgnacji domowej jako dodatek do 1%), posiada silne właściwości nawilżające-zdolność wiązania wody w naskórku oraz wzmocnienie struktury kolagenowej skóry właściwej (przeciwzmarszczkowe). Nie tylko stosuje się go w pielęgnacji twarzy, ale także innych partii ciała - roztwory tego kwasu znalazły zastosowanie w płynach do usuwania odcisków i brodawek.
  • kwas migdałowy - tak jak powyżej, jest przeznaczony dla większości typu skór - głównie dla cer suchych, mieszanych, także dla skór dojrzałych - delikatnie jego działanie wpływa na wypłycenie płytkich zmarszczek oraz pooprawia nawodnienie/nawilżenie skóry. 
  • kwas laktobionowy - pozyskiwany z cukru mlecznego - laktozy - posiada zdolność zatrzymywania wody w naskórku, jest higroskopijny, działa silnie nawilżająco. Łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne skóry. Często łączony jest z glukonolaktonem oraz kwasem migdałowym, aby mogły zadziałać synergistycznie - aby w połączeniu zwiększyły swoje właściwości niż jakby były stosowane osobno.
  • glukonolakton - powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Posiada wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA - czyli jak kwas laktobionowy
  • azeloglicyna - nie tylko dla cery mieszanych, problematycznych, ale także dla cer naczynkowych, skłonnych do powstawania rumienia czy zapobiegania pękania naczynek. Można stosować w pielęgnacji w pierwszym stadium trądziku różowatego.

 

Kwas jabłkowy - kwas naturalnie występujący w wielu owocach (np.niedojrzałych jabłkach) stosowany w peelingach i kosmetykach z kwasami AHA. Najbardziej jest wykorzystywany przy problemach zrogowaciałych, szorstkich pięt oraz przy peelingach na ciało np.w mieszance z solą morską, wybranego oleju oraz wody. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl