KOJĄCE SERUM NA NACZYNKA
KOJĄCE SERUM NA NACZYNKA

Kochani,

Kilka tygodni temu na naszych profilach na Facebooku oraz Instagramie odbyło się głosowanie na receoturę serum. 
Najwięcej głosów zdobyło kojące serum na naczynka i właśnie teraz przyszedł czas na zaprezentowanie Wam nowej receptury.

Serum jest bardzo bogate w składniki aktywne- dzięki witaminie C w formie SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate) działa przeciwutleniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne bez podrażnienia (jak ma to miejsce przy kwasie askorbinowym), azeloglicyna zmniejsza stan zapalny i redukuje rumień, wyciągi i ekstrakty roślinne- szczególnie z aksamitki wspomagają działanie uszczelniające naczynia krwionośne, natomiast pantenol i kolagen z elastyną dbają o ukojenie i nawilżenie skóry.

Receptura na 25g:

Woda demineralizowana- 12g
PEG-400- 4g

SAP- 2g
Azeloglicyna - 1,5g
Wyciąg z arniki- 1,25g
Wyciąg z miłorzębu japońskiego- 1,25g
Pantenol- 1g
Kolegen z elastyną- 1g
Ekstrakt z aksamitki- 0,75g
Kwas laktobionowy lub glukonolakton (jako chelator)- 0,25g
Konserwant- np. DHA-BA lub FEOG 5kropli, LBF 15 kropli (opcjonalnie)
Guma ksantanowa- szczypta (opcjonalnie)

Potrzebne i przydatne akcesoria:
waga jubilerska
buteleczka na serum- polecam taką: KLIK
zlewka 50ml
mikserek
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki
 

Wykonanie:
- odważyć do zlewki PEG-400 oraz ekstrakt z aksamitki, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia ekstraktu,
- dodać wodę demineralizowaną i ponownie wymieszać,
- dodać  odważone pozostałe surowce oprócz konserwantu i gumy ksantanowej, wymieszać,
- dodać konserwant i wymieszać,
- w celu zagęszczenia można na tym etapie dodać szczyptę gumy ksantanowej oraz 5 kropli dowolnego olejku eterycznego bądź kompozycji zapachowej.



Uwagi:
- serum bez konserwantu przechowywać w lodówce do 2 tygodni, z konserwantem do 6-ciu miesięcy poza lodówką,
- serum wykonane wedle powyższych wskazówek nie wymaga regulacji pH,
- należy nakładać raz lub dwa razy dziennie na oczyszczonej skórze, najlepiej pod krem.

Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 6 miesięcy od wykonania.


Pozdrawiam,
Grzegorz Łabanowicz

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl