Kolagen i elastyna

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 7,90 zł 7.90
Cena netto: 6,42 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.01301
Producent: -
Kod produktu: DDFA-557DD

Opis

Kolagen w postaci rozpuszczalnej w wodzie - biologicznie aktywnej w mieszaninie z hydrolizatem elastyny. Wodna dyspersja naturalnych białek tkanki łącznej skóry w buforze słabego kwasu organicznego. Dzięki właściwościom błonotwórczym na powierzchni skóry tworzony jest film z kolagenu - chroniący przed niekorzystnym wpływem otoczenia. Powstała warstwa ochronna utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia, skutecznie wygładza skórę - nadaje jej aksamitny dotyk. 
INCI Soluble Collagen, Hydrolyzed Elastin 
Wygląd i konsystencja:
Jednorodna, klarowna ciecz o barwie od bezbarwnej do bursztynowej.
Zapach - słaby, charakterystyczny.
pH wyrobu: 3,2 - 4,2
gęstość 1.0 g/ml 

Zastosowanie:
Kolagen i elastyna to podstawowe białka tkanki łącznej skóry. Kolagen utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry, elastyna nadaje skórze sprężystość i elastyczność. W czasie procesu starzenia się skóry, kolagen rozpuszczalny w wodzie ulega przekształceniu w kolagen usieciowany, w wodzie nierozpuszczalny, pozbawiony zdolności wiązania wody. W ramach tego procesu skóra przestaje produkować elastynę - skóra traci swoją elastyczność, staje się sucha. Surowiec polecany dla cery suchej, zniszczonej, dojrzałej, narażonej na długotrwałe opalanie. 
Kolagen i elastyna znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry o działaniu regenerującym i odmładzającym, przywraca świeżość, gładkość i sprężystość skóry.
Rozpuszczalny kolagen na powierzchni skóry tworzy cienką warstwę - film chroniący przed wpływem otoczenia, zabezpiecza przed nadmierną utratą wody oraz nadaje skórze aksamitny dotyk. 
W kosmetykach do pielęgnacji skóry po opalaniu kolagen spełnia rolę środka łagodzącego - wzmaga proces ziarnowania oraz gojenia się ran. 
 
Zalecane zastosowanie:
w emulsjach W/O (tłuste kremy) od 1 do 5% 
w emulsjach O/W (kremy nawilżające) od 1 do 3%
Surowiec dodawany jest do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 34°C.
 
Uwaga!
Jeżeli surowiec ulegnie zżelowaniu należy go ogrzewać w temperaturze około 30°C aż nabierze płynnej konsystencji.
 
Przykładowe receptury:
 
Przechowywanie 
Po otwarciu zalecamy przechowywać w lodówce. Produkt jest surowcem naturalnym, konserwowanym minimalną ilością mieszaniny konserwującej Isothiazolinone i Germalu 115 (0.5%).

Opinie o produkcie (11)

3 września 2013

Czy można dodawać kolagen do kupionego w sklepie kremu?

22 września 2013

Też jestem ciekawa czy można dodać do kremu.

22 września 2013

tak, jeśli doda się go do kremu zrobi z niego cudo :) ja dodaje go do maski do włosów kallos latte i włosy po takiej miksturze są super nawilżone i błyszczą niesamowicie :) mieszam kolegen i elastynę z olejem arganowym i nakładam na twarz zamiast kremu i świetnie nawilża i tworzy jakby satynową miękkość skóry jak i włosów :)

24 stycznia 2014

czy można kolagen dodawać nie tylko do kremów ale także do oliwek?

22 lutego 2015

Do Nietypowego Gościa (jeśli jeszcze tu zagląda). Nie spotkałam się jeszcze z lipofilową postacią kalogenu a ponieważ jest tu w parze z hydrolizowaną keratyną, to na pewno też jest hydrofilowy. Jeśli wlejesz do oliwki, nie połączy się z nią. Zalecane zastosowanie to 1 do 5%, więc raczej trudno byłoby sporządzić produkt dwufazowy do butelki z atomizerem, musiałabyś strasznie długo i mocno wstrząsać aby dobrze się wymieszało. Jeśli nie robisz sama kremów, to dodaj do kupionego zachowując oczywiście wskazane proporcje.

9 września 2015

czy ten produkt nadaje sie do splycenia zmarszczek? Jesli tak, to w polaczeniu z czym? pozdrawiam i dziekuje za pomoc

18 marca 2017

Dobrze nawilża, zostawia lekki filtr na skórze, stosuję wraz z kolagenem morskim zamiast kremu.

1 czerwca 2017

od lat stosuję kolagen,kiedyś kupowałam w aptece za milion monet,teraz kupuję w ZSK o wiele taniej,mam 43 lata i ani jednej zmarszczki,także z ręką na sercu,polecam

4 września 2017

Używam kwasu glikolowego w postaci toniku i peelingu 30%. Chciałabym dodać ten kolagen do oleju z nasion malin. Jak to zrobić? Mam 30 lat, więc może powinnam użyć czegoś innego? Dopiero zaczynam kręcić własne kremy, więc proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.

17 listopada 2017

Proponuję czytać wszystko ze zrozumieniem tekstu.Jest wyraźnie napisane, że rozpuszcza się w wodzie a to znaczy, że nie można go dodać do oleju.Można go rozpuścić w fazie wodnej i zmieszać z fazą olejową czyli wykonać krem.

10 kwietnia 2019

Uwielbiam! dodaje głównie do kremu pod oczy (sklepowy) oraz serum. Fajnie napina skórę, dobrze współgra z gotowymi produktami jak z zrobionymi ZSK.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl