
Receptura dla 500g żelu do ciała.
Woda demineralizowana | 60.5% | 302.5 g | 302.5 ml |
Glukozyd laurylowy | 15% | 75 g | 70 ml |
Glukozyd kaprynowo - kaprynowy | 15% | 75 g | 66 ml |
RE - FAT | 3% | 15 g | 14 ml |
Guma ksantanowa | 0.5% | 2.5 g | 3 płaskie łyżeczki 1 ml |
Włókna pomarańczy | 3% | 15 g | 7.5 płaskich łyżeczek 5 ml |
Olej abisyński | 1% | 5 g | 5.5 ml |
FEOG | 1% | 5 g | 5.6 ml |
Kwas cytrynowy | do ustalenia pH | ||
Hydrolizowane proteiny mleka | 1% | 5 g | 4.5 ml |
Sposób wykonania
Żel do ciała przygotowujemy w zlewce 1 l. Mieszamy glukozyd laurylowy, kaprynowo - kaprynowy, RE-FAT, olej abisyński wraz z gumą ksantanową i włóknami pomarańczy. Po dokładnym zmieszaniu dodajemy wody demineralizowanej i FEOG. Należy mieszać na tyle delikatnie by nie spienić żelu. Następnie ustalamy pH (dodając kwas cytrynowy) - do pH w granicach 5-6. Na samym końcu dodajemy proteiny mleka.
Żel nalezy przechowywać w temperaturze pokojowej i zużyć w ciągu około 6 miesięcy.