FEOG

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,95 zł 7.95
Cena netto: 6,46 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

15 ml konserwantu
Jeden z najnowszych produktów konserwujących stosowanych w kosmetyce. Odpowiedź na rosnące wymagania klientów co do jakości, skuteczności i bezpieczeństwa stosowania konserwantów. 
Zakres pH  od 0 do 12
Stabilny w temperaturze do 120ºC
Gęstość 1.09 g/ml 
Zalecane stężenie 0.5 - 1.0%
 
INCI: Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin 

Zalety stosowania mieszaniny konserwującej FEOG:

  • bardzo szeroki zakres działania zarówno w stosunku do bakterii (gramdodatnichoraz gram ujemnych), drożdzy i grzybów
  • produkt dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach w Unii Europejskiej, USA, Kanady, Australii i Japonii
  • dodanie oktylogliceryny do fenoksyetanolu wykazuje działanie łagodzące wpływ innych składników kosmetyków
  • żaden ze składników mieszaniny FEOG nie jest tematem dyskusji ze względu na działanie uczulające, rakotwórcze, tworzenie nitrozoamin, efekt estrogeniczny lub androgeniczny i wywoływanie alergii
  • w ciągu kilku godzin od wprowadzenia do układu wykazuje działanie biobójcze
  • zgodna z 7 poprawką do Cosmetics Product Directive
  • w przypadku stosowania w produktach transparentnych - nie powoduje mętnień

Składniki mieszaniny konserwującej są związkami otrzymanymi sztucznie lecz są to odpowiedniki substancji występujących w naturze. 

  • Fenoksyetanol jest właściwą substancją o działaniu bakteriobójczym (jest stosowany jako konserwant w kosmetykach np. Lavery)
  • Etyloheksylogliceryna nie jest substancją konserwującą lecz substancją wzmacniającą działanie fenoksyetanolu, obniża napięcie powierzchniowe i ułatwia przenikanie fenoksyetanolu do wnętrza mikroorganizmów.

FEOG nie należy stosować w układach zawierających duże ilości detergentów anionowych (np w szamponach), gdyż obniżają one działanie etyloheksylogliceryny i przez to sam fenoksyetanol nie jest wystarczajaco skuteczny.  

Stosowanie

Ze względu na wystarczającą rozpuszczalność mieszaniny w fazie wodnej (maksymalne stężenie około 1%) FEOG można dodawać do fazy wodnej lub do gotowego produktu kosmetycznego (już po schłodzeniu mieszaniny). W przypadku kremów tłustych (emulsji W/O) FEOG należy bezwględnie dodawać do fazy wodnej, przez zmieszaniem obu faz.

FEOG jest odporny na ogrzewanie, stabilny w szerokim zakresie pH oraz w układach zawierających duże stężenia soli. 

UWAGA - dodawanie FEOG może powodować rozrzedzenie kremu - zmniejszenie lepkości emulsji. Aby temu zapobiec do układów przygotowywanych na ciepło można dodać większej ilości alkoholu cetylowego lub po zrobieniu kremu należy dodać odrobinę gumy ksantanowej.

1 kropla FEOG waży 0.04 g - wystarcza na zakonserwowanie od 4 do 8 gram kosmetyku, czyli na 50 ml (40 g) kremu nalezy użyć od 5 do 10 kropel FEOG. 

Zastosowanie FEOG pozwala na przechowywanie kosmetyku poza lodówką - tak jak sklepowych kosmetyków.

W/g producenta zastosowanie FEOG jako jedynego konserwanta pozwala zakonserwować produkt kosmetyczny na 3 lata. Dokładna dawka powinna być ustalona po badaniach obciążeniowych.  

Z uwagi na bardzo małą toksyczność, szerokie badania składników, FEOG jest polecany do konserwowania produktów dla dzieci i niemowląt, dla alergików, do produktów stosowanych w okolicach ust i oczu, żeli do depilacji, produktów łągodzących skutki oparzeń słonecznych itp.


Przykładowe receptury  
Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (8)

16 lutego 2013

To co ważne w konserwancie, to aby był skuteczny i nie szkodliwy. Ten taki jest, więc go lubię i stosuję.

31 października 2013

Nie jest szkodliwy, nie uczula, dobrze konserwuje. Plus.

3 grudnia 2013

Wszechstronny i łatwy w użyciu. Nie podrażnia. Konserwuje na około 2 miesiące przy najwyższym zalecanym stężeniu. Ale to i tak dobrze. Posiada specyficzny, intensywny zapach, który czuć w kremie, jeśli nie dodamy olejku eterycznego. Polecam.

6 czerwca 2015

U mnie ( i znajomych )powodowal chwilowe pieczenie zaraz po aplikacji kremu czy toniku czy czegokolwiek zrobionego z uzyciem tego konserwantu. Teraz do receptur dodaje go w minimalnej proponowanej ilosci , dosypujac hojnie alantoline - efekt pieczenia znika. Wielki plus za taka rozpietosc dopuszczalnego zakresu ph .

18 marca 2017

Stosuję od bardzo dawna do wszystkiego. Mam cerę skłonną do podrażnień, bardzo wrażliwą i cienką. FEOG jej nie podrażnia, zastosowany oczywiście w sugerowanych dawkach (nie ma co z nimi przesadzać, raz podrażnił mi usta gdy dodałam go w zbyt dużej dawce do olejku - odczułam lekkie szczypanie, ale przegięłam bardzo mocno z dawka feog). Konserwuje długo. Nie czuję potrzeby stosować żadnego innego konserwantu.

2 listopada 2018

Po pierwsze. Konserwanty to środki bio-bójcze. One nigdy nie będą obojętne dla organizmów biologicznych a więc również i dla nas są niebezpieczne. Po drugie. Bakterie, które mogą rozwinąć się na kremie mogą być niebezpieczne. Czyli stosując konserwanty pamiętajmy, że to zło konieczne i trzeba je stosować z umiarem. Polecam zrobienie testu mikrobiologicznego w laboratorium po dwóch miesiącach przechowywania. Będziemy wiedzieli czy nie smarujemy się n.p. bakteriami coli.

22 stycznia 2019

Zawsze dodaję ten konserwant do moich kosmetyków, nigdy się żaden nie zepsuł, więc pewnie dziala - i nie czuję potrzeby szukać innego.

16 kwietnia 2019

Nie uczula, konserwuje na dlugo. Latwy w uyciu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium