Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Włókna pomarańczy ORGANICZNE

Emulgatory
5.9
PLN
Włókna pomarańczy ORGANICZNE
Włókna pomarańczy ORGANICZNE 2 4.01667
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 5,90 zł
Cena netto: 4,80 zł
szt.

Sproszkowane, suszone włókna pomarańczy są naturalnym surowcem zabezpieczającym przed rozwarstwieniem emulsji. Przy stężeniach powyżej 3% nadają także gęstość kosmetykom. Włókna pomarańczy nie są emulgatorem (nie zawierają części rozpuszczalnej w tłuszczach) dzięki czemu można na ich bazie tworzyć kremy, mleczka bez emulgatorów.

INCI Citrus Aurantium Sinensis (Orange) Fiber

Postać
Bardzo drobny, lekki proszek o kolorze jasnobeżowym, neutralnym zapachu.
Gęstość nasypowa - około 0.4 g / ml 

Stabilność
Zakres pH - od 4 do 9
Zawartość alkoholu etylowego - do 10% 
Zawartość soli (w tym także sole kwasów hydroksylowych) - do 3% 

Zastosowanie

  • poniżej 1% - jako stabilizator emulsji O/W, dodatkowe hydrokoloidy (guma ksantanowa) mogą być wymagane by uzyskać odpowiednią lepkość produktu - kremy, lotiony
  • od 2 do 3% - jako stabilizator emulsji O/W, w pewnym stopniu nadaje też gęstość emulsji - kremy, lotiony, szampony, żele do ciała
  • od 3 do 7% - jako stabilizator emulsji O/W, nadaje lepkość, zagęszcza - większe stężenia włókien pomarańczy zalecane są w zmywalnych produktach - kremowe maski do twarzy, odżywki do włosów, szampony, żele do ciała

 

Włókna pomarańczy należy wprowadzać do fazy olejowej - bardzo łatwo się w niej zawieszają, następnie dodajemy olej z zawieszonymi włóknami do fazy wodnej, intensywnie mieszamy od 3 do 7 minut.
Włókna pomarańczy umożliwiają przeprowadzenie procesu emulgowania zarówno w wyższej temperaturze (na gorąco, ok. 70°C) jak i w niższej (na zimno 20°C). Przy emulsjach tworzonych na gorąco otrzymuje się produkty o większej lepkości (bardziej gęste).

Włókna pomarańczy są w pełni naturalnym stabilizatorem emulsji. Otrzymuje się je z wytłoków pomarańczy zużytych do produkcji soku. Włókna pomarańczy obniżają napięcie powierzchniowe i tym samym zapobiegają rozdzieleniu emulsji. Dzięki zastosowaniu włókien pomarańczy emulsje olej w wodzie (O/W) są stabilne i odporne na zmiany zakresu pH i temperatury,  
Włókna pomarańczy są produktem w 100% naturalnym i spełniają normy Ecocert dla surowców naturalnych. 
Przy większych stężeniach (powyżej 3%) niektórzy mogą odczuwać "wałkowanie" emulsji. W takim wypadku zalecane jest zmniejszenie ilości włókien pomarańczy w recepturze i nadanie odpowiedniej lepkości produktu poprzez dodanie małej ilości (około 0.5-0.75%) gumy ksantanowej.

Przykładowe receptury:

 

Przechowywanie

Surowiec należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed bezpośrednim światłem, wilgocią i ogrzewaniem.  

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (2)

MRLENA
11 lutego 2014

ja używam ich tylko jako stabilizatora i tu się fajnie spisuje, niestety moje kremy robione tylko na nim są trwałe na kilka dni, potem niestety fazy się rozdzielają i robią się kluski, więc jako zamiennik emulgatora mi nie pasuje, jako stabilizator tak.


ewarg
17 grudnia 2014

włóka pomarańczy faktycznie całkiem fajnie zagęszcza krem który jest stabilny przez pewien czas. Potem trzeba go ponownie zamieszać. Poza tym po około dwóch tygodniach (pomimo dodania konserwantu) krem zaczyna zmieniać barwę na kremową. Z dnia na dzień coraz bardziej ciemnieje. Z innymi zagęszczaczami tak się nie dzieje. Na szczęście zapach nie ulega zmianie. Obserwacje po miesiącu od zrobienia kremu.


Kosmetyki mineralne

Sklep internetowy Shoper.pl