Krem głęboko nawilżający
Krem z kwasami PHA, kwasem hialuronowym, hydrolizowanymi białkami jedwabiu i mleczanem sodu. Przeznaczony dla cery suchej, bardzo suchej i atopowej, można stosować pod oczy.  
 
 
Składniki kremu (proporcje dla 100g) 
 

 

A Faza olejowa 34%
 

 

3% alkoholu cetylowego 1.5 łyżeczki 5 ml

4% MGS 1.5 łyżeczki 5 ml

13.5% skwalanu 17 ml

13.5% wybranego oleju 15 ml

B Faza wodna 62%

1% kwasu laktobionowego 1.5 ml (3/5 małej 2.5ml łyżeczki lub 3/4 łyżeczki 2 ml)

3% glukonolaktonu 3/4 łyżeczki 5 ml

5% mleczanu sodu 3.75 ml

5% kwasu HA 1% 5 ml

48% wody 48 ml

C Faza dodatków 4%

3% hydrolizowanych białek jedwabiu 3 ml

1% FEOG 1 ml (opcjonalnie)

 

Sposób wykonania

Krem przygotowujemy zgodnie z powyższą recepturą. Należy zwrócić uwagę na regulację odczynu fazy wodnej.

Po przygotowaniu fazy wodnej należy ją podgrzać (w mikrofalówce lub łaźni wodnej - do 60-70ºC). Gdy faza wodna ostygnie badamy pH (przy użyciu papierka wskaźnikowego). Jednopolowy papierek wskaźnikowy powinien być pomarańczowy (pH powyżej 4), gdy jest ciemno pomarańczowy lub czerwony pH należy podnieść za pomocą wodorowęglanu sodu (za każdym razem dodajemy małą porcję - szczyptę wodorowęglanu, zachodzi widoczna reakcja - wydzielają się bąbelki CO2) jak roztwór przestanie się pienić badamy pH. Procedurę powtarzamy aż do uzyskania pomarańczowego papierka wskaźnikowego (pH powyżej 4). W czasie mieszania obie fazy powinny być w tej samej temperaturze.

Do każdego kremu odmierzanego łyżeczkami polecamy dodawanie do schłodzonego kosmetyku odrobinę gumy ksantanowej, która świetnie sprawdza się jako czynnik stabilizujący oraz nadający odpowiednią konsystencję (zagęszcza kremy). 

Krem w wersji dla dzieci powinien mieć pH w granicach 5-6.

 

Krem w wersji bez konserwantów należy zużyć w ciągu dwóch tygodni i przechowywać w tym czasie w lodówce.

Krem w wersji z konserwantem można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 6 miesięcy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium