Krem
  1. Przygotowujemy łaźnię wodną - czyli stawiamy garnek z wodą na
    Składnik fazy Akuchence i podgrzewamy
    (około 2-3 cm
    wody, garnek na tyle szeroki by zmiesciły się w nim dwa naczynia -
    szklanki, zlewki).
  2. Do pierwszego naczynia (szklanki lub zlewki) odmierzamy składniki fazy A
      - czyli składniki tłuszczowe (oleje, masła, emulgator, woski,
    alkohole tłuszczowe)
    i następnie umieszczamy w łaźni wodnej.
  3. Do drugiego naczynia odmierzamy składniki fazy B -
    czyli wodę lub hydrolat i wszystkie surowce w wodzie
    rozpuszczalne i niewrażliwe na temperaturę
    (D-pantenol, gliceryna, mocznik, alantoina...)
    i także umieszczamy w łaźni.
  4. Obydwie fazy ogrzewamy na tyle długo aż rozpuszczą się
     wszystkie składniki.  Nie przegrzewać. Naczynia wyjmujemy
     z łaźni wodnej.
  5. Podczas intensywnego mieszania (najlepiej mieszadełkiem)
    do fazy wodnej wlewamy olejową (wlewamy fazę A do B).
  6. Mieszamy na tyle długo aż krem trochę się ostudzi i zgęstnieje.
    Wtedy możemy dodać fazę C - czyli wszystkie składniki
    wrażliwe na temperaturę - olejki eteryczne, witaminy czy organiczne
    oleje.
    Krem nadal jest jeszcze ciepły.
  7. Pakujemy do pudełeczek i przechowujemy w lodówce
    przez 2 tygodnie (w wersji bez konserwantów).

 

Na zdjęciach - krem lanolinowy z dziurawcem.

 

Uwagi.



  1. Przy robieniu kosmetyków w domu czesto spotykamy się z
    tępymi kremami - kremy takie
    zbyt szybko się wchłaniają i przez to nie ma się czym smarować
    (kremy lekkie z małą zawartością fazy tłuszczowej).
    Aby temu zaradzić należy stosować różne emolienty.
    Najlepiej gdy faza olejowa składa się z kilku składników.
    Surowce zwiększające smarowalność kremu to
    np.frakcjonowany olej kokosowy lub alkohol cetylowy.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium