
Delikatny krem bez emulgatorów przeznaczony do cery tłustej
Receptura dla 50 g kremu
Faza A | faza olejowa | ||
Olej z pachnotki | 9.9% | 5.5 ml | |
Olej ze słonecznika | 9.9% | 5.5 ml | |
Kwas lipohydroksylowy | 0.2% | 0.1 g | płaska łyzeczka 0.15 ml |
Włókna pomarańczy | 2% | 1 g | płaska łyżeczka 2.5 ml |
Guma ksantanowa | 0.5% | 0.25 g | 2 łyżeczki 0.15 ml |
Faza B | faza wodna | ||
Hydrolat szałwiowy | 64% | 32 ml | |
Gliceryna | 3% | 1.5 g | pół łyżeczki 2.5 ml |
Witamina B3 | 3% | 1.5 g | płaska łyżeczka 2.5 ml |
Konserwant FEOG | 0.5% | 0.25 g | 1.5 łyżeczki 0.15 ml |
Faza C | faza dodatków | ||
Ekstrakt przeciwtrądzikowy | 7% | 3.5 ml |
Wykonanie
Składniki Fazy A umieścić w zlewce 25 ml i wymieszać.
Składniki Fazy B umieścić w zlewce 100 ml, rozpuścić witaminę B3 i wymieszać wszystkie składniki.
Fazę A wlać do Fazy B ciągle mieszając. Mieszać emulsję przez 5 minut, dodać ekstrakt przeciwtrądzikowy i mieszać następne 5 minut.
Krem z konserwantem można przechowywać około 6 miesięcy.