Kochani,
Okres jesienno-zimowy jest trudnym okresem dla naszej skóry, która często zmaga się z odwodnieniem i podrażnieniami. Tym razem mam dla Was recepturę na krem do rąk z kompleksem wielu wartościowych składników działających łagodząco, nawilżająco i zmiękczająco na skórę.
Receptura na 100g:
Faza A:
15g naturalnego oleju z avocado
6g olivem 1000
Faza B:
21g soku z liści z aloesu
20g wody demineralizowanej
10g karagenianu
5g mocznika
10g wyciągu z wanilii
0,20g karnozyny
Faza C:
5g witaminy E
7g ekstraktu antyhistaminowego
1g konserwantu DHA-BA lub FEOG
Potrzebne i przydatne akcesoria:
waga jubilerska
zlewka 250ml i 100ml
pojemnik na preparat
bagietka szklana
minimikser- spieniacz do kawy
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki
termometr
Wykonanie:
W mniejszej zlewce umieścić składniki fazy A, w większej składniki fazy B. Umieścić obie zlewki w łaźni wodnej (temperatura ok. 80 st Celsjusza).
Po chwili zacznij powoli mieszać składniki celem ich szybszego rozpuszczenia. Gdy się rozpuszczą wyjmij zlewki z łaźni wodnej i ciągle mieszając minimikserkiem fazę A przelewaj do fazy B. Mieszaj tak długo aż emulsja się zagęści i ostygnie. Gdy ostygnie do ok. 40 st. Celsjusza dodaj składniki fazy C w kolejności: konserwant 1g FEOG lub DHA-BA (opcjonalnie), witaminę E, ekstrakt antyhistaminowy, olejek eteryczny(kilka kropli, opcjonalnie) po dodaniu każdego surowca dokładnie wymieszaj.
Sposób użycia:
Nanieść krem na skórę i dokładnie wmasować. Stosować po każdym umyciu dłoni.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, zużyć do 6-ciu miesięcy od wykonania lub bez konserwantu do 3 tygodni w lodówce.
Pozdrawiam,
Grzegorz Łabanowicz