Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Kategorie blog

Rodzaje witaminy C

Witamina C stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę, i wpływa na spłycenie zmarszczek. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Użycie witaminy C w kosmetykach pozwala na uzyskanie wyższych stężeń kwasu askorbinowego w skórze właściwej niż w porównaniu z przyjmowaniem doustnych suplementów diety wzbogaconych o tę witaminę. Zalecane jest łączenie witaminy C i witaminy E by wzmóc ich działanie (w połączeniu wykazują wyższe aktywności przeciwutleniające niż gdy są osobno). Witamina C działa zazwyczaj w roztworach wodnych, natomiast witamina E w olejach.

W ofercie naszego sklepu znajduje się kilka rodzajów witaminy C. Poniżej przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące ich zastosowania.

Przy wykonywaniu kosmetyków z witaminą C najlepiej unikać metalowych narzędzi.

 

Kwas askorbinowy – witamina C

 

Kwas askorbinowy to podstawowa, biologicznie czynna postać witaminy C.

Jest rozpuszczalny w wodzie. Najlepiej do jego rozpuszczenia użyć wody destylowanej, aby mieszanina była możliwie pozbawiona zanieczyszczeń. Przed rozpuszczeniem witaminy C, w wodzie należy rozpuścić odrobinę substancji chelatującej np. glukonolaktonu, kwasu laktobionowego lub all-in-one. Kwas askorbinowy należy dodawać do kosmetyków w temperaturze poniżej 40-45°C. Jego roztwory posiadają niskie pH w związku z czym mogą powodować podrażnienia. Jest stabilny w kosmetykach o odczynie pH poniżej 3. Nie jest konserwowany.

Zalecany poziom aplikacji kwasu askorbinowego to od 5 % do 20 %. Tworzy roztwory wodne nawet w stosunku 1:3 (25%).


Czystą postać witaminy C w postaci proszku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić przed bezpośrednim wpływem słońca i wilgoci. Rozpuszczoną witaminę C w postaci wodnych roztworów należy zużyć w ciągu tygodnia i przechowywać w lodówce w butelkach z ciemnego szkła lub owiniętych folią aluminiową.


Witamina C rozpuszczalna w olejach (palmitynian askorbylu)

 

Rozpuszczalna w olejach, trwała postać witaminy C - palmitynian kwasu askorbinowego. W skórze łatwo ulega przekształceniu do biologicznie czynnej postaci - kwasu askorbinowego.

Ten rodzaj witaminy C można w ograniczonej ilości rozpuścić w olejach. Lepiej rozpuszcza się w alkoholu etylowym. Nie rozpuszcza się w wodzie. Nie wymaga zastosowania środków chelatujących. Można dodawać go do fazy olejowej kosmetyków w I fazie ich przygotowywania, w czasie ogrzewania. Nie jest konserwowany.

Zalecany poziom aplikacji wynosi do 8% (w kremach do 8%, w serum olejowym do 2%). Palmitynian kwasu askorbinowego najlepiej stosować w emulsjach, które zawierają zarówno fazę wodną i olejową.

Czystą postać witaminy C w postaci proszku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić przed bezpośrednim wpływem słońca i wilgoci.

 

SAP – witamina C (sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego)

 

Sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego jest prowitaminą – by mogła działać jak witamina C musi ulec reakcji hydrolizy (odłączenia grupy fosforanowej) katalizowanej przez fosfatazy. Enzymy te występują w skórze i tam następuje aktywacja, przekształcenie do postaci aktywnej witaminy C. Zastosowanie SAP umożliwia wprowadzenie wyższych stężeń witaminy C bez efektu podrażnienia w porównaniu ze stosowaniem czystego kwasu askorbinowego. 

Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Najlepiej do jej rozpuszczenia użyć wody destylowanej, aby mieszanina była możliwie pozbawiona zanieczyszczeń. Przed rozpuszczeniem witaminy C, w wodzie należy rozpuścić odrobinę substancji chelatującej np. glukonolaktonu, kwasu laktobionowego lub all-in-one. SAP należy dodawać do kosmetyków w temperaturze poniżej 40-45°C. Jej roztwory charakteryzuje dość wysoki odczyn pH. Najbardziej stabilna jest w kosmetykach o pH powyżej 6.5. Nie jest konserwowana. Aby gotowy kosmetyk był bardziej neutralny dla skóry a witamina C odpowiednio działała, polecamy ustalić odczyn pH na poziomie 6-6,5.

Zalecany poziom aplikacji jako antyoksydant to od 0.5 % do 1.0% a jako środek aktywny do 10% (np. w kremach rozjaśniających). Tworzy roztwory nawet w stosunku 1:1 (50%).


Czystą postać witaminy C w postaci proszku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, chronić przed bezpośrednim wpływem słońca i wilgoci.


Przykładowe zastosowanie:

Chmura tagów

Sklep internetowy Shoper.pl