Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Ekstrakt antyhistaminowy

Liposomy
8.9
PLN
Ekstrakt antyhistaminowy
Ekstrakt antyhistaminowy 9 4
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 8,90 zł
Cena netto: 7,24 zł
szt.

15 ml ekstraktu o działaniu antyhistaminowym, łagodzącym polecany przy alergiach i podrażnieniach skóry.

Składniki: 

• Dymnica pospolita - Fumaria Officinalis – ekstrakt z ziela pospolitego chwastu polnego Europy, Azji i Ameryki Północnej. W medycynie ziele jest stosowane ze względu na jego właściwości regulujących wydzielanie żółci – stosowane już było w starożytnej Grecji i Rzymie przy zaburzeniach trawienia. Głównymi składnikami ziela dymnicy pospolitej są: alkaloidy (fumaryna, aurotenzyna, kryptokarpina, fumarytryna, fumarofina), witamina C, garbniki, sole mineralne (wapń, potas), śluzy, kwasy fumarowy, kawowy, ferulowy, chlorogenowy. W kosmetykach ekstarkt z dymnicy pospolitej stosowany jest w tonikach, mleczkach i lotionach do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej – działa regenerująco, przeciwświądowo i oczyszczająco. 

• Diabelski szpon - Harpagophytum procumbens – zwany jest także czarcim pazurem. Jest to roślina rosnąca naturalnie w zachodniej i południowej Afryce. W medycynie i kosmetyce wykorzystywana jest bulwa korzenia (spełniająca role magazynową w trakcie suchych, bezdeszczowych okresów). Wyciąg z korzenia Radix Harpagophytum zawiera związki irydoidowe (harpagozyd, harpagid, prokumbid – odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne), flawonidy, kwasy fenolowe (chlorogenowy, cynamonowy), węglowodany, woski. W medycynie wyciąg stosowany jest przy dolegliwościach żołądkowych, jelitowych, bólach kręgosłupa, pęcherza moczowego oraz, przede wszystkim przy schorzeniach reumatoidalnych i stanach zwyrodnieniowych stawów. W kosmetykach wyciąg z korzenia diabelskiego szponu działa antyhistaminowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, regenerująco i łagodząco.
• Przytulia czepna - Galium aparine – jeden z pospolitych chwastów występujących w Eurazji. W starożytnej Grecji jej soki były stosowane do warzenia mleka podczas otrzymywania serów i stąd jej łacińska nazwa (gala – mleko). W medycynie i kosmetyce wykorzystywane są ziele i korzenie przytuli. Wyciągi zawierają glikozydy irydoidowe, kwasy organiczne (salicylowy, kawowy, parakumarowy, ruberytrynowy), garbniki, sole mineralne i olejek eteryczny. W medycynie wyciąg jest stosowany ze względu na działanie przeciwskurczowe, przeciwbiegunkowe i przecikrwotoczne, natomiast w kosmetykach doceniany jest ze względu na zwiększenie jędrności i elastyczności skóry. 

• Miodla indyjska - Azadirachta indica – drzewo neem. Olej, ekstrakt, susz z tego drzewa to podstawowe surowce w naturalnej medycynie indyjskiej. Ekstrakt z liści neem zawiera olejki eteryczne, beta-sitosterol, rutynę, związki bakteriostatyczne - vilasinin, salanin, azadiradione, azadirachtin, węglowodany, składniki mineralne. W kosmetyce ekstrakt z miodli indyjskiej znajduje zastosowanie w produktach antybakteryjnych, antyseptycznych, łagodzących stany zapalne, łagodzących podrażnienia i swędzenie skóry. Ekstrakt stosowany jest także przy problemach z łupieżem, przy nadmiernym przetłuszczaniu skóry, działa odmładzająco i ujędrniająco na skórę. 

• Arnika górska - Arnica montana - ekstrakt z kwiatów arniki stosuje się na stłuczenia, obrzęki, krwiaki, wybroczyny, stany zapalne skóry. Działa przeciwzapalnie, regenerująco, łagodzą podrażnienia, oczyszczają, zmniejszają obrzęki. Stosowane w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji cery z tendencjami do rozszerzania i pękania naczyń krwionośnych oraz przy zanieczyszczonej tłustej skórze. Także w kremach pod opuchnięte oczy.

• Lukrecja gładka - Glycyrrhiza gabra – wyciąg z korzenia lukrecji ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, przeciw alergiczne oraz przeciwutleniające. Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz pomaga przy rumieniu spowodowany nadmiernym opalaniem się. Wyciąg z lukrecji pomocny jest w przypadkach dermatoz, które wymagają ciągłego wspomagania sterydami. W działaniu przeciwzapalnym wyciągu w głównej mierze biorą udział flawonoidy (likwirytygenina, izolikwirytygenina) oraz proestrogennie działające izoflawonoidy. Izoflawonoidy są także odpowiedzialne za, między innymi, działanie przeciwbakteryjne. Ekstrakt z lukrecji znalazł zastosowanie w kosmetykach łagodzących przeznaczonych do cery podrażnionej, nadmiernie wrażliwej, zaczerwienionej oraz cery tłustej skłonnej do wyprysków i stanów zapalnych. Wyciąg z lukrecji jest także czynnikiem zatrzymującym wodę w skórze z doskonałym efektem nawilżania i odżywiania tkanek.
• Len zwyczajny - Linum usitatissimum - śluz zawarty w wyciągu z nasion lnu zmiękcza skórę oraz łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Pomocny przy trądziku, wypryskach, łuszczycy, rogowaceniu skóry i jej szorstkości. 

• Palmitynian tetrapeptydu - Palmitoyl Tetrapeptide – jest to lipidowa pochodna syntetycznego tetrapeptydu o sekwencji - Glicyna - Alanina - Kwas Asparaginowy - Kwas Glutaminowy. Tetrapetyd został połączony z kwasem palmitynowym by zwiększyć jego przenikanie przez naskórek. Składnik ten został zaprojektowany by tłumić produkcję interleukin - chemicznych przekaźników, które uwalniają się przy stanach zapalnych i indukują odpowiedź organizmu, między innymi glikację białek. W wyniku glikacji białek dochodzi do wiązania się cząsteczek węglowodanów z proteinami, co prowadzi to do starzenia się białek. W skórze glikacja białek wpływa na strukturę kolagenu, elastyny i innych protein czego efektem jest pojawianie się zmarszczek, skóra staje się mniej sprężysta, cera traci swój koloryt. Do około 35 roku życia poziom interelukin jest bardzo niski i zwiększa się tylko podczas uszkodzenia tkanki. Po 35 roku życia znaczące poziomy interleukin stwierdzono w plażmie komórkowej nawet gdy nie było stanu zapalnego, komórki stają się mniej zdatne do odnowy i regeneracji.   

• Lecytyna Lecithin – niezbędna do tworzenia liposomów, otrzymana z soi.
• D-pantenol  jest składnikiem skóry i włosów. Działa nawilżająco i łagodzi podrażnienia. 
• Sorbitol – substancja nawilżająca i stabilizująca.
• Kwas cytrynowy Citric acid - regulator kwasowości. 

Skład INCI: 

Aqua, Herb extracts: Fumaria Officinalis, Harpagophytum Procumbens, Galium Aparine, Azadirachta Indica, Arnica Montana, Glycyrrhiza Glabra, Linum Usitatissimum; Propylene Glycol, Lecithin, D-panthenol, Sorbitol, Glucose, Trilaureth-4-phosphate, Citric Acid, Lipotetrapeptide - Palmitoyl TetrapeptidePhenoxyethanol, Ethylhexylgycerin

Wygląd i konsystencja:

Jednorodna, nieprzezroczysta, rzadka ciecz, dopuszczalny niewielki osad
Barwa:
Beżowa do brązowej

Zapach:

Słaby, delikatny, charakterystyczny dla użytych surowców

pH wyrobu: 5,30 – 6,80

gęstość 1.0 g/ml 

Zastosowanie:

ABC stosowania liposomów  

Krem łagodzący podrażnienia (flawanony mięty).

Ekstrakt antyhistaminowy stosowany jest w kosmetyce pielęgnacyjnej w emulsjach (mleczka, kremy, balsamy) oraz w żelach i płynach pielęgnacyjnych.Niezgodny z wyrobami spirytusowymi oraz detergentowymi. 

Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7% (badania dermatologiczne nie stwierdziły niekorzystnego wpływu na cerę nawet przy 50% stężeniu, lecz ze względu na skuteczność działania polecane jest stężenie do 7%)

Zalecane pH gotowego kosmetyku - 4 - 8

Liposomy należy dodawać do gotowej emulsji - w fazie C otrzymywania kremów i mleczek, w temperaturze nieprzekraczającej 40ºC. 

Przechowywanie:

W szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze od 5 do 20ºC  

Produkt jest konserwowany chemicznie ponieważ liposomy są bardzo wrażliwe na działanie mikroorganizmów. Zastosowano kompleks konserwantów tak by były skuteczne i działały w minimalnym stężeniu.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (9)

Dorota W. 2009-08-22 Archiwum
13 października 2011

rewelacyjny!!!!!!! nie musze juz stosowac masci ze sterydami - objawy łojotokowego zapalenia skóry zeszły po 4 dniach stosowania.


Michał P. 2010-10-14 Archiwum
13 października 2011

Skład świetny tylko osoby uczulone na rośliny z rodziny złożonych (Astrowatych) nie mogą zastosować bo jest arnika.


Patrycja F. 2011-07-28 Archiwu
13 października 2011

Genialny - dzięki niemu wyglądam jak człowiek, nikt nie wierzy, że mam AZS :)


Baria
4 lutego 2012

podobnie jak Patrycja, też mam AZS. Ekstrakt działa znakomicie, tylko trzeba dać mu szansę. I na prawdę stanowi alternatywę dla sterydów.


Jarosław
7 lipca 2015

Mam podobnie jak przedmówczynie AZS. Od pół roku nie stosuję sterydów, a ekstrakt bardzo mi pomaga. Oczywiście efekt nie jest tak natychmiastowy jak po sterydowych specyfikach, ale przy systematycznym stosowaniu bardzo pomaga. Od kilku dni czekam, aż produkt będzie dostępny ... Mam nadzieję, że niebawem znowu się pojawi w sklepie.


Justyna
8 września 2015

Witam, mam pytanie czy stosujecie ten ekstrakt do jakiś gotowych kremów bądź maści czy robicie krem sami??


Przemek
28 maja 2016

Wydaje mi się,że dzięki temu ekstraktowi mam remisję.


Beata Tomaszewska
8 lutego 2017

Jestem jeszcze całkiem zielona jeśli chodzi o samodzielne przygotowywanie kosmetyków, a poszukuję ratunku na alergiczne zmiany skórne. Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź z czym połączyć ekstrakt antyhistaminowy. Może ktoś zechciałby się podzielić jakąś wypróbowaną prostą recepturą.


ewa wadowska
18 kwietnia 2017

Ekstrakt stosuję u mojego 3 latka przy nasilonym swędzeniu skóry związanym z AZS Nie sporządzam żadnych specjalnych mikstur, a jedynie mieszam w zagłębieniu dłoni porcję kremu (najczęściej jest to dermosan półtłusty) mniej więcej wielkości grochu jaśka z około 5 kroplami ekstraktu I od razu smaruję tym specyfikiem skórę Synek od razu czuje ulgę i swędzenie mija:-)


Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl