Odmierzamy bazę kremową (6 x łyżeczka 5 ml) (zdjęcie 2 i 3)
W zlewce przygotowujemy składniki fazy olejowej (zdjęcie 4), mieszamy je razem - aż będą klarowne, w przypadku kwasu alfa-liponowego może być potrzebne delikatne ogrzanie olei (do około 30-35°C)
Fazę olejową wlewamy do bazy kremowej (zdjęcie 5) i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa (zdjęcie 6)
W oddzielnej zlewce przygotowujemy fazę wodną, wszystkie składniki mieszamy razem aż faza wodna będzie klarowna (zdjęcie 7)
Wlewamy klarowną fazę wodną do jednorodnej mieszaniny olejów z bazą kremową (zdjęcie 8 - jeszcze przed zmieszaniem)
Mieszamy składniki kremu aż powstanie jednorodny krem o lekkiej konsystencji (zdjęcie 9)
Przenosimy krem do czystych pojemników (zdjęcie 10) - GOTOWE
Uwagi
Przy większych ilościach otrzymywanego kremu wskazane jest użycie kuchennego miksera.
Krem przechowujemy szczelnie zamknięty. Trwałość około 6 miesięcy.
W końcowym etapie mieszania kremu można także dodać olejków eterycznych (w opisanym kremie użyliśmy olejku szałwiowego i grejpfrutowego - po kilka kropel).