Promocje

Zaloguj się

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Retinol roślinny

Wyciągi roślinne
9.9
PLN
Retinol roślinny
Retinol roślinny 1 4.2306
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
w następny dzień roboczy
Cena: 9,90 zł
Cena netto: 8,05 zł
szt.
* - Pole wymagane

Ekstrakt z lucerny stymuluje metabolizm komórek skóry, wydajnie niweluje zmarszczki, podobnie jak retinol bierze udział w utrzymaniu funkcji macierzy pozakomórkowej. Wzmaga syntezę kolagenu I oraz hamuje działanie metaloproteinaz odpowiedzialnych za degradację kolagenu. Odżywiona skóra staje się promienna a zmarszczki się spłycają. 

W celu zwalczania objawów starzenia się skóry bardzo często firmy kosmetyczne sięgają po retinol i jego pochodne. Niestety zastosowanie tych związków wiąże się z pewnymi ograniczeniami - niestabilnością retionidów oraz wysokim stopniem wywoływania podrażnień. "Retinol roślinny" został przebadany dermatologicznie i wyniki badań porównano z działaniem retinolu i we wszystkich testach otrzymano bardzo dobre wyniki. Ekstrakt z lucerny, który jest bogaty w galaktomanniany, intesyfikuje aktywność komórek skóry, dzięki czemu zahamowuje proces jej starzenia się. W odróżnieniu od retinoidów nie powoduje fotouczuleń, można go stosować w produktach na dzień. 

"Retinol roślinny":

- wzmaga odnowę komórek skóry poprzez intensyfikację podziałów keratonocytów

- chroni i naprawia skórę poprzez syntezę kolagenu I

- hamuje syntezę metaloproteinaz odpowiedzialnych za destrukcję elastycznych włókien naszej skóry.  

Badania in vitro potwierdziły wysoką skuteczność "retionolu roślinnego":

- 0.25% stężenie ekstraktu z lucernyo 1/4 skuteczniej zwiększało syntezę kolagenu niż sam retinol

- 1% stężenie tego ekstraktu obniżyło poziom metaloproteinaz indukowanych naświetleniem UVA o 1/3 skuteczniej niż retinol

Badania in vivo - krem z 4% zawartością "retinolu roślinnego" w porówaniu z kremem placebo, po stosowaniu przez 28 dni:

- zmniejszył ilość i długość zmarszczek o 1/5

- powierzchnia zmarszczek zmalała o 1/4

INCI: Water AND Medicago Sativa (Alfalfa) Extract 

Zastosowanie w kosmetykach 

Standaryzowany wodny ekstrakt z lucerny znajduje zastosowanie w produktach anti-aging. Na komórki skóry działa podobnie jak retionoidy lecz w odróżnienu od nich nie wywołuje podrażnień. Ekstrakt jest standaryzowany na zawartość substancji czynnych - galaktomannanów - polisacharydów składających sie z galaktozy i mannozy.  

Ekstrakt jest w pełni rozpuszczalny w wodzie, rozpuszcza się w mieszaninie alkohol - woda (do 20% alkoholu w wodzie)

Można go ogrzewać do 80ºC nawet przez dwie godziny.

Produkt jest stabilny w granicach pH 2 - 7

Rekomendowany poziom użycia 4% 

Postać

Wodny roztwór, przezroczysty, o charakterystyznym zapachu i bursztynowym kolorze

 Właściwości analityczne

Sucha pozostałość po prażeniu - 40-55 g/l

Całkowita ilość cukrów - 17-25 g/l

pH 3.0 - 4.0

Konserwant - FEOG

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim światłem.

 

Przykładowe receptury 

 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

Katarzyna Konieczna
25 listopada 2013

Żałuję mocno że mimo obiecujących zalet retinolu roślinnego i jego działania (po kilku zastosowaniach widzę różnicę pozytywną w skórze) jest on konserwowany parabenami ;/ to bardzo powstrzymuje mnie przed jego użyciem ;/ Po pytaniu do ZSK otrzymałam odp. że monitują do producenta o zmianę sposobu konserwacji... nie mogę się doczekać nowej, zdrowszej wersji tego składnika ;)


* - Pole wymagane

Kosmetyki mineralne

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl