Macerat z dziurawca zwyczajnego

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 5,79 zł 5.79
Cena netto: 4,71 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.71429
Producent: -
Kod produktu: 7F96-7265D

Opis

INCI: Hypericum Perforatum in Helianthus Annuus Seed Oil

Opakowania 15, 30, 65, 120 ml

 Skład

Kwitnące ziele dziurawca zawiera olejek eteryczny w ilości do 1% (a w nim głównie pinen i cineol), flawonoidy (do 5%), garbniki (do 12%), żywice (do 18%), antocyjany (do 6%), hiperycynę (ok. 0,02%), karoten (13%), kwas askorbinowy (czyli witaminę C), azulen, cholinę, acetylocholinę, hyperynę, kw. chlorogenowy, kw. nikotynowy, pektyny, sole oraz saponiny. 20%  kwitnącego ziela dziurawca zwyczajnego macerowanego w 80% oleju słonecznikowego zimnotłoczonego.

Postać
Olej ten posiada słodki lekko owocowy zapach i ciemno czerwony kolor (barwniki - hiperycyna i karoten). W maceracie mogą znajdować się fragmenty roślin poddanych macerowaniu.

Zastosowanie

Olej z dziurawca znajduje zastosowanie zarówno w olejkach do ciała, emulsjach przy suchej, wrażliwej, swędzącej skórze jak i w pielęgnacji skóry normalnej i tłustej. Olejem można przemywać skórę suchą i wrażliwą ze stanami zapalnymi. Olej ten jest stosowany przy trądziku młodzieńczym, a także na rany i oparzenia. Olej z dziurawca działa napinająco, ożywiająco, ukrwiająco, rozluźniająco, wyciszająco oraz hamuje zapalenia skóry.

W kremach z lanoliną bezwodną doskonale likwiduje suchość skóry, zrogowaciałe ręce, stopy oraz trudno gojące się rany.

 

Kremy z lanoliną. 

Olejowe kąpiele włosów: w przypadku bardzo suchych, łamliwych, wypadających włosów, uszkodzonych, bez połysku proponujemy maskę na włosy ze 95% oleju z dziurawca albo z oleju z dziurawca z ok 20-30% dodatkiem oleju rycynowego. Olej wcieramy w skórę głowy i pozostawiamy na włosach przez 2-3 godziny następnie zmywamy szamponem. Kurację powtarzamy co 2-3 dni do uzyskania oczekiwanego efektu. Kuracja ta skuteczna jest także w przypadku łupieżu suchego.

Uwaga: olej ten podnosi wrażliwość skóry na światło. Należy unikać przebywania na słońcu, zwiększa się bowiem wrażliwość na promienie słoneczne i może dojść do zaczerwienienia skóry (reakcja fotouczulająca).

Stosowany bez rozcieńczenia innymi olejami farbuje skórę i ubranie!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium