Krem do cery suchej na bazie włókien pomarańczy

Delikatny krem bez emulgatorów.

Receptura dla 50 g kremu

Faza A  faza olejowa    
Mieszanina wybranych olei 18% 10 ml 2 płaskie łyżeczki 5 ml
Masło kakaowe organiczne 2% 1 g 1 płatek
Włókna pomarańczy 2% 1 g płaska łyżeczka 2.5 ml
Guma ksantanowa 0.5% 0.25 g 2 łyżeczki 0.15 ml
       
Faza B faza wodna    
Hydrolat różany 60.5% 30.25 ml  
Kwas hialuronowy 1% 10% 5 ml 1 łyżeczka 5 ml
Gliceryna 3% 1.5 g pół łyżeczki 2.5 ml
Karagenian 3% 1.5 g 1.5 łyżeczki 1 ml
Ekstrakt ze skórki granatu 0.5% 0.25 g 0.5 łyżeczki 1 ml
Konserwant FEOG 0.5% 0.25 g 1.5 łyżeczki 0.15 ml
       

Wykonanie
Składniki Fazy A umieścić w zlewce 25 ml, podgrzać aż się stopi masło kakaowe i wymieszać.
Składniki Fazy B umieścić w zlewce 100 ml, aby ułatwić rozpuszczenie ekstraktu ze skórki granatu należy go zmieszać z gliceryną i potem wprowadzić do pozostałych składników fazy wodnej. Podgrzać do około 50°C.
Podgrzaną Fazę A wlać do Fazy B ciągle mieszając. Mieszać emulsję tak długo aż się schłodzi i zgęstnieje (5-10 minut).

Krem z konserwantem można przechowywać około 6 miesięcy. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium