Ekstrakt ze skórki granatu
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Standaryzowany ekstrakt ze skórki granatu jest bardzo silnym antyoksydantem porównywalnym z ekstraktem z pestek winogron, czerwonego wina lub zielonej herbaty. Główny składnik (ok 25%) owoców granatu stanowią polifenole taninowe, wśród nich kwas elagowy (min. 5%). W ekstrakcie z granatu obecne są także: kwas askorbinowy, niacyna i alkaloidy piperynowe. Surowiec przeznaczony jest do pielęgnacji cery dojrzałej, narażonej na działanie promieniowania UV. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne i chroni przed działaniem promieniowania UV - używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.
INCI Punica Granatum Rind Extract
Gęstość nasypowa około 0.5 g / ml (płaska łyżeczka 5.0 ml wazy około 2.5 g).
Zalecane zastosowanie w kosmetykach (w produktach typu kremy, toniki, maseczki, żele) do 5%. Przy małych stężeniach (do około 2% ekstrakt dobrze rozpuszcza się w wodzie, przy wyższych stężeniach należy wstępnie rozpuścić ekstrakt w alkoholu etylowym (spirytusie).
Standaryzowany ekstrakt ze skórki granatu (min. 5% kwasu elagowego) stosowany jest w kosmetykach ze względu na następujące właściwości:
- antyoksydacyjne, chroni przed wolnymi rodnikami,
- wzmacnia ściany komórkowe
- chroniące przed skutkami promieniowania UV
- działanie przeciwzmarszczkowe
- działanie przeciwzapalne
EMULSJA ANTYOKSYDACYJNO-NAWILŻAJĄCA
Przechowywanie
Surowiec należy przechowywać w suchym miejscu, chroniąc przed wpływem bezpośredniego światła słonecznego.