Witamina B3 - amid kwasu nikotynowego NIACYNAMID

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 4,90 zł 4.90
Cena netto: 3,98 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

INCI: Niacinamide

Wygląd
Biały proszek, krystaliczna substancja.

Masa małej płaskiej łyżeczki miarowej (2.5 ml) - 1.37 g (1 ml waży 0.55 g)

Witaminę B3 stanowi rodzina związków o podobnej strukturze. Odnosi się zarówno do kwasu nikotynowego jak i jego pochodnej - amidowej - niacynamidu. Obydwie formy są aktywne biologicznie jednakże kwas nikotynowy działa draźniąco na skórę. Oferowana przez nas niacyna posiada maksymalnie 0.1% kwasu nikotynowego zatem w porównaniu z innymi postaciami witaminy B3 nadaje się, jest stworzona do zastosowania w kosmetykach. 

Amid kwasu nikotynowego (niacynamid, niacyna) wchodzi w skład substancji zaangażowanych w procesy oksydoredukcyjne. Składnik dwóch koenzymów nikotynoadeninowych, które w połączeniu ze specyficznymi białkami tworzą enzymy zaliczane do grupy oksydoreduktaz borących udział w syntezie i rozkładzie cukrów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.

Niedobór prowadzi do pelagry,  (pelle agra - znaczy szorstka skóra) oraz  zaburzeń metabolizmu glikolizy, zaburzeń w łańcuchu oddechowym. Witamina PP wywiera korzystny wpływ na tworzenie oraz funkcjonowanie i stan skóry, istotnie wpływa na stopień ukrwienia skóry, ma korzystne działanie na mikrokrążenie skórne.  Zmniejsza TEWL - transepidermalną utratę wody przez naskórek, wpływa na produkcję kolagenu. Przyczynia się do poprawy  nawilżenia i elastyczności skóry. Działa łagodząco i przeciwpodrażnienieniowo, dzięki czemu łagodzi przebieg wszelkiego typu dermatoz. Rozjaśnia przebarwienia. Jest silnym antyoksydantem.

Niacyna w kosmetykach stosowana w kremach rewitalizujących, przeciwsłonecznych, rozjaśniających przebarwienia. Działanie przeciwzapalne wspomaga w pielęgnacji trądziku, wpływa na zmniejszenie wytwarzania łoju. Używana w preparatach zapobiegających rozstępom i w maściach na odmrożenia poniewż wit PP poprawia ukrwienie skóry, a zastosowana miejscowo wywołuje uczucie ciepła.  Stosowana także w  odżywkach i balsamach do włosów, poprawa kondycję włosów, ogranicza ich nadmierne wypadanie, pomocna przy zwalczaniu łupieżu.

Rozpuszczalność
Dobrze rozpuszcza się w wodzie, etanolu, glicerynie i glikolu propylenowym.

5% roztwór ma pH:  6.0-7.5

Stężenie w kosmetykach
Niacyna w formie amidu kwasu nikotynowego jest wprowadzana do kosmetyków w stężeniu do 5%.

Odczyn produktu powinien wynosić od pH 3 do pH 7.5. 

Przykładowe receptury

 

 

Przechowywanie:
W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Opinie o produkcie (5)

11 sierpnia 2012

Kupiłam tą witaminkę z myślą o trądziku i przebarwieniach, jakie posiadam. Bardzo uniwersalny i niedrogi składnik, dodaję go do toniku, do przeróżnych serów czy eliksirów i w każdym wydaniu bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Cera jest uspokojona, mniej się przetłuszcza, jest rozjaśniona. Już nie pamiętam co to są duże, bolące pryszcze. mimo wrażliwej skóry, ta witaminka w żadnym stopniu mnie nie podrażniła a zwykle jej sobie nie żałuję.

10 lutego 2014

Używam w toniku by Lorri oraz w mieszam z bazami kremowymi (około 4%) i muszę przyznać, że widzę efekty! Cera jest jaśniejsza, przebarienia znikają a zmiany trądzikowe pojawiają sie znacznie rzadziej. Stosuję niacynamid dopiero drugi tydzień, ale moja cera od miesięcy nie była w tak dobrym stanie :)

26 lutego 2015

Bardzo dobrze działa na moją łojotokową cerę. Mniej się przetłuszcza, mniej mam wyprysków czy grudek. Łagodzi stany zapalne.

17 stycznia 2021

Może coś pokręciłam, bo chemia nie jest moją mocną stroną. Ale mówimy o witaminie B3, a potem w tekście o wit. PP. Czy to pomyłka czy odniesienie którego nie zrozumiałam?

18 stycznia 2021

Witamina B3 nazywana jest również witaminą PP, to ta sama substancja. Pozdrawiam, Grzegorz ZSK

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium