Kochani,
Prezentuję Wam recepturę na krem ze składnikami o działaniu liftingującym, odżywczym i ochronnym. Receptura jest oparta na wyjątkowych, bardzo aktywnych składnikach, jak aminokwasy, ekstrakt z alg, składniki biommetyczne, wartościowe oleje.
Tak przygotowany krem będzie doskonały dla skór dojrzałych, zmęczonych, odwodnionych, o nierównym kolorycie i jako odżywcza kuracja na wiosnę dla każdego rodzaju skóry.
Receptura na 50g:
Faza A:
1,5g GSC
2,5g alkoholu cetylowego
10g oleju sezamowego organicznego
Faza B:
22,5g hydrolatu z róży białej
2,5g l-argininy
2,5g l-proliny
2,5g karagenianu
0,5g fitoskin
Faza C:
2g oleju z pestek winogron
2g ODD
1g kwasu mlekowego
0,5g FEOG lub DHA-BA
Opcjonalnie- ok. 5 kropli olejku eterycznego lub kompozycji zapachowej
Potrzebne i przydatne akcesoria:
waga jubilerska
zlewka 50ml i 100ml
pojemnik na preparat
bagietka szklana
minimikser- spieniacz do kawy
preparat do dezynfekcji powierzchni, np. mikrozid
preparat do dezynfekcji rąk
rękawiczki
termometr
Wykonanie:
W mniejszej zlewce umieścić składniki fazy A, w większej składniki fazy B. Umieścić obie zlewki w łaźni wodnej (temperatura ok. 80 st Celsjusza).
Po chwili zacznij powoli mieszać składniki celem ich szybszego rozpuszczenia. Gdy się rozpuszczą wyjmij zlewki z łaźni wodnej i ciągle mieszając minimikserkiem fazę A przelewaj do fazy B. Mieszaj tak długo aż emulsja się zagęści i ostygnie. Gdy ostygnie do ok. 40 st. Celsjusza dodaj składniki fazy C w kolejności: olej z nasion winogron, ODD, kwas mlekowy, konserwant, olejek zapachowy, po dodaniu każdego surowca dokładnie wymieszaj.
Sposób użycia:
Nanieść krem na skórę i dokładnie wmasować. Stosować na dzień i/lub na noc.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, zużyć do 6-ciu miesięcy od wykonania lub bez konserwantu do 3 tygodni w lodówce.
Pozdrawiam,
Grzegorz Łabanowicz
Marlena Sudol Sudol
Krem naprawdę wiosenny, poprawia koloryt napięcie skóry nawilża , wygładza i jest łagodny nawet dla mojej super wrażliwej cery. Twarz wygląda bardzo ładnie. Polecam!