Mikronizowany tlenek cynku

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: w następny dzień roboczy
Cena: 5,90 zł 5.90
Cena netto: 4,80 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.18973
Producent: -
Kod produktu: 8322-1752B

Opis

INCI Zinc Oxide

Najważniejsze cechy mineralnego filtra - mikronizownanego tlenku cynku:

  • Absorbuje promieniowanie UV w szerokim spektrum - aż do 380 nm (UV-A i UV-B), znajduje zastosowanie w produktach przeciwsłonecznych a także ze względu na wysokie absorbowanie promieniowania UV-A coraz częściej jest wykorzystywany w produktach do codziennego użytku. 
  • Przy zastosowaniu do 15% pozwala na otrzymanie kosmetyków (olejków i kremów do opalania) nie pozostawiających białych śladów na skórze. Po rozsmarowaniu na skórze produkty są transparentne.
  • W aplikacji nadaje produktom wyjątkowe uczucie - zmniejsza odczucie tłustości, produkty nie pozostawiają błyszczącej skóry lecz matową.
  • Nietoksyczny i nieuczulający - znajduje zastosowanie w produktach dla dzieci, do makijażu, produktach do ust. Jest także stosowany w produktach famraceutycznych. 
  • Fotostabilny
  • Bardzo łatwy do zdyspergowania - przy dyspersji w fazie olejowej nie zmiena odczynu fazy wodnej, przy dyspersji w fazie wodnej odczyn rośnie o około 0.5 jednostki pH przy 5% stężeniu filtra. 
  • Wysoka czystość - ponad 99.5% tlenku cynku nie pokrytego żadnymi dodatkami, rozmiar cząstek powyżej 100 nm.
  • Z dostępnych informacji - zastosowanie 12.5% mikronizowanego tlenku cynku pozwala na otrzymanie ochrony przeciwsłonecznej rzędu 15, a w przypadku stężenia 20.5% SPF wzrasta do 30. 

Zastosowanie  w emulsjach W/O oraz w olejkach do opalania

Mikronizowany tlenek cynku należy zdyspergować w fazie olejowej, dodanie do fazy olejowej małych ilości kwasów tłuszczowych poprawi rozproszenie cząsteczek tlenku cynku.

Sugerowane stężenie - do 25% a w przypadku emulsji, które mają nie pozsotawiać białych śladów na skórze maksimum to 15%. 

Zastosowanie w emulsjach O/W 

Mikronizowany tlenek cynku należy zdyspergować w fazie wodnej.

Sugerowane stężenie - ponieważ wysokie stężenie powoduje wzrost odczynu fazy wodnej polecamy stosowanie 5% stężenia filtra. Odczyn roztowru wodnego powinien być w granicach pomiędzy 6.8 a 7.5 - do jego zmniejszenia można użyć kwasu mlekowego. Środki zagęszczające emulsje - GMS razem z alkoholem cetylowym lub guma ksantanowa.

Przykładowe receptury:

Krem na dzień z filtrem mineralnym

Krem na co dzień

Olejek do opalania 5,10,15% z zawartością filtra UV

Pianka do opalania

Prosty krem z filtrem UV

 

Przechowywanie

W temperaturze pokojowej, chronić od wilgoci.

Płaska łyzeczka 5 ml mikronizowanego tlenku cynku waży około 2.5 g (gęstość nasypowa 0.5 g / ml).

Opinie o produkcie (5)

7 maja 2014

Wspaniały produkt ,znakomicie spełnia swoją rolę w kremach jako filtr przeciwko promieniom słonecznym ,można jego stosować jako dodatek do każdego kremu jako filtr ochronny przed warunkami pogodowymi jak: mróz ,deszcz,wiatr,kurz ,brud ,na upalne dni jednym słowem zawsze ochroni- testowałam systematycznie mikrozizowany tlenek cynku przez miesiąc i mnie nie zawiódł -godny zaufania taką jemu wystawiam opinię i nigdy nie rozstanę się z tym produktem ,ładnie stapia się ze skórą ,nie zostawia filmu białego na skórze ,nie podrażnia ,znakomicie ochrania skórę zawsze w każdej porze roku , nadaje się do każdego typu skóry,szczerze polecam wszystkim zainteresowanym.

6 marca 2016

W Europie tlenek cynku jako filtr UV był akceptowany tylko do 31 grudnia 2014 r. Po tym terminie ma zastosowanie jako pigment w kosmetykach kolorowych i substancja łagodząca (nie znajduje się już na liście substancji dopuszczonych jako filtry UV)

22 kwietnia 2016

Basia -- na pewno? z tego co widzę, został zaakceptowany przez komisję europejską i dopuszczenie go jako filtra jest oczekiwane na początek tego roku (http://www.antaria.com/IRM/PDF/1645/EuropegivestechnicalapprovalforZincOxideasaUVfilter)

28 marca 2017

Poszukalam, jest dopuszczony od 21/4/2016. Zrodlo: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2016.106.01.0004.01.ENG

5 maja 2019

Czy ten produkt można dodać do gotowego (sklepowego) kremu?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium